Wezen willen miljoenen van JMW

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Wezen willen miljoenen van JMW

Bericht door Roel R. »

AMSTERDAM - Een grote groep Joodse wezen wil dat de miljoenen euro's van voormalige Joodse voogdij-instellingen aan hen ten goede komt.

Een petitie gericht aan het Joods Maatschappelijk Werk, de rechtsopvolger van die voogdij-instellingen, is door 250 mensen getekend. Het overgrote deel daarvan zijn mensen die als kind na de oorlog aan Joodse pleeginstellingen werden toevertrouwd.

In totaal bestond die groep uit zes- tot zevenhonderd kinderen. Ruim honderd van hen vragen nu ook opheldering over de wijze waarop die instellingen zijn omgegaan met hun persoonlijke erfenissen en uitkeringen. Zij hebben de indruk dat die organisaties hun geld hebben gebruikt voor andere activiteiten.

Het Joods Maatschappelijk Werk is bereid individuele claims te onderzoeken en waar deze reëel zijn uit te betalen, maar voelt niets voor een collectieve uitkering in welke vorm dan ook. Het initiatief is het gevolg van de publicatie Kind van de Rekening van de journaliste Elma Verhey, die zich inmiddels ook inzet voor 'rechtsherstel' van de Joodse kinderen die na de oorlog alleen achterbleven.

In haar boek stelt Verhey dat veel van de nalatenschappen en uitkeringen waar de kinderen recht op hadden, onder andere zijn besteed aan de opbouw van de instellingen zelf en aan gelden voor Israel. De financiële dossiers van de kinderen, waaruit dat zou kunnen blijken zijn in de jaren zeventig vernietigd, volgens Verhey waarschijnlijk omdat daaruit de malversaties zouden blijken.

Volgens het JMW zijn Verheys beschuldigingen over malversaties ongegrond. De archiefvernietiging was, aldus JMW-directeur Hans Vuijsje, legitiem en gebruikelijk voor die tijd. Daarnaast speelt nog de zaak van één van die kinderen, Philip Staal, die meer dan anderhalf miljoen euro claimt van het JMW.

Maar hij is onlangs voor de tweede maal door de rechter in het ongelijk gesteld. Volgens de rechter was er geen aanmerking te maken op het financieel beheer van de voogdij-instellingen en was het niet aannemelijk dat Staal hier nog geld te vorderen had.

Elma Verhey en Philip Staal willen nu verschillende Joodse organisaties op dit gebied verenigen om als gesprekspartner van het JMW op te kunnen treden. Zij willen nieuw onafhankelijk onderzoek naar het bestaan van mogelijke bronnen waaruit de financiële gang van zaken toch nog te reconstrueren valt, bijvoorbeeld bij de belastingdienst. Ook willen zij onderzocht zien waar het kapitaal van die voogdij-instellingen vandaan komt.

Het JMW wil ook zo'n onderzoek en is nu doende een onafhankelijke begeleidingscommissie daarvoor op te stellen. Dat zal, aldus Vuijsje, in overleg met de Joodse weesorganisaties gebeuren. Voor een algemene uitkering voelt het JMW niets. Volgens Vuijsje is van onrechtmatig optreden nog helemaal niets gebleken en is het geld daarbij nodig voor het werk van het JMW. ,,De resterende gelden van de voogdij-instellingen worden sinds jaar en dag ingezet voor de hulpverlening aan de Joodse gemeenschap, waaronder vele oorlogswezen."
Nederlands Dagblad,
Plaats reactie