Gebombardeerde Frauenkirche Dresden uit as herrezen

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Gebombardeerde Frauenkirche Dresden uit as herrezen

Bericht door Roel R. »

Een belangrijk Duits monument wordt eind deze maand in zijn volle glorie ingewijd. Het is de Frauenkirche in Dresden, de prachtige evangelisch-lutherse kerk in hoogbarok stijl, die op het eind van de tweede wereldoorlog bij een zwaar Brits bombardement vrijwel geheel werd verwoest. Tienduizenden burgers kwamen bij de aanval om het leven.

Na de oorlog lag Dresden achter het ijzeren gordijn en de communistische machthebbers van de DDR lieten de puinhoop van de kerk ongemoeid. De ruïne moest dienen als monument, een permanente herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog.

Engeland

Maar in 1994, na de Wende dus, werd begonnen met de wederopbouw. Uit de hele wereld kwam steun binnen. Ook van Engelse kant. Ondermeer bekostigde een Engels fonds het herstel van de karakteristieke koepel van de kerk. Een zoon van een van de Engelse piloten die deelnamen aan het vernietigende bombardement, vervaardigde het kruis op de koepel. De Frauenkirche wordt nu beschouwd als een symbool van verzoening tussen Engeland en Duitsland. Met de restauratie was een bedrag van € 130 miljoen gemoeid.

Evenementen

De officiële inwijding is op zondag 30 oktober. Klokgelui zal die dag voorafgaan aan een oecumenische kerkdienst die om 18.00 uur begint. Die avond zal ook het opnieuw gewijde orgel tijdens een concert te horen zijn.Op Hervormingsdag (31 oktober) en Allerheiligen (1 november) worden in de Frauenkirche ook bijzondere diensten worden gehouden.

De kerk is de komende maanden middelpunt van tal van evenementen. Zo wordt op 4 november de Missa Solemnis van Beethoven ten gehore gebracht. Op 19 november is er adventzingen, op 23 december een speciale Kerstvesper.
Met uitzondering van de dag van de inwijding op 30 oktober worden er in de kerk elke dag rondleidingen gehouden. Ook is het mogelijk de herstelde koepel te beklimmen.

Arrangement

In verband met de vele bijzondere evenementen heeft de overkoepelende toeristische organisatie in Dresden voor de periode van 4 november t/m 31 december speciale arrangementen ontwikkeld.

Er kan een 'Frauenkirche Special' worden geboekt, waarbij altijd een kaartje voor een avondconcert in de kerk is inbegrepen. Afhankelijk van het soort concert is een arrangement met één overnachting in een uitstekend hotel verkrijgbaar vanaf € 74,00 en met twee overnachtingen vanaf € 125,00 per persoon - bij gebruikmaking van een tweepersoons kamer.
Planet
Plaats reactie