Musical velt geen oordeel over voormalige NSB'er

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

Musical velt geen oordeel over voormalige NSB'er

Bericht door Nick »


Gepubliceerd op: 10 oktober 2005

AMSTERDAM - Het levensverhaal van liedjesschrijver en NSB'er Jacques van Tol is door V&V Entertainment in musicalvorm gegoten. De producent heeft al heel wat boze reacties gekregen.

,,Mensen zeggen niet te begrijpen dat we een musical maken over een verrader, maar het gaat juist over mensen en theater in de Tweede Wereldoorlog'', aldus Albert Verlinde maandag. ,,Het is niet aan ons te beslissen of hij goed of fout was.''

Van Tol begon begin jaren twintig van de vorige eeuw als tekstschrijver voor artiesten als George Hofmann, Louis Davids, Heintje Davids, en Snip & Snap. Bekende liedjes van zijn hand zijn Zuiderzee, De kleine man en Als je voor een dubbeltje geboren bent.

Antisemitische teksten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Van Tol lid van de NSB en leidde hij het ZondagmiddagCabaret onder de naam Paulus de Ruiter. In dit radioprogramma waren antisemitische teksten te horen.

Aan het einde van WOII zei Van Tol de NSB vaarwel. Hij schreef het liedje Als op het Leidscheplein de lichtjes weer eens branden gaan. Willy Walden zong dit nummer, dat veel Nederlanders associeerden met vrijheid. Na de oorlog moest Van Tol drie jaar de gevangenis in. Ondanks zijn verleden kwamen de artiesten - ook joodse - weer bij hem voor liedjes, al durfden de meesten niet toe te geven dat ze opnieuw met de 'foute' schrijver samenwerkten.

De cast van de cabaretmusical Als op het Leidseplein bezocht maandag het Theatermuseum. Daar is momenteel de tentoonstelling Theater in de Tweede Wereldoorlog te zien, waarin onder meer het verhaal van Van Tol aan bod komt. ,,Als je zo door het museum loopt, word je geconfronteerd met de vraag welke keuzes je zou maken in een tijd van oorlog'', zegt regisseur Eddy Habbema. ,,Die vraag hebben wij verwerkt in de musical aan de hand van het verhaal van Jacques.''

,,Ik denk niet dat het echt een slecht mens was'', vertelt Jos Brink, die de rol van Van Tol op zich neemt. ,,Er zijn mensen die ergere dingen hebben gedaan in de oorlog. Van Tol heeft niemand verraden.'' Brink, een oorlogskind, kende het verhaal van zijn personage al lang voordat hij werd gevraagd voor de rol. ,,Wij hadden de platen van Heintje Davids en mijn vader vertelde wel over die verschrikkelijke Paulus de Ruiter.''

Als op het Leidseplein gaat op 28 november in première in IJmuiden.

Bron: ANP
Infanterie: Königin aller Waffen!
Gebruikersavatar
wittmann
Lid
Berichten: 1451
Lid geworden op: 20 okt 2004, 17:11

Bericht door wittmann »

dat die Brink het dan toch gaat doen terwijl zijn vader
hem de verschrikkelijke paules ruiter noemde :?
Gebruikersavatar
jan willem
Lid
Berichten: 99
Lid geworden op: 06 okt 2003, 00:21

verschrikkelijk?

Bericht door jan willem »

Ik denk dat je het woord verschrikkelijk in een heel andere context moet zien dan waarde die het woord verschrikkelijk heeft.

Het heeft niets te maken dat ie zogenaamd verschrikkelijke dingen zou hebben gedaan maar meer in de zin dat ie lid is geweest van de NSB.

Verder niets optegen om een musical te maken, over Evita Peron is ook het nodige gedaan op dit gebied terwijl haar man ook dikke vrienden was met de voormalige nazi kliek die in hun land onderdak kreeg.

JW
In fünf Jahren ununterbrochenem Einsatz an der russischen Front erwarb sich Hans Dorr den Ruf als härtester und zuverlässigster Kampfgruppenführer der gesamten SS-"Wiking".
Plaats reactie