Japan graaft eigen chemische wapens op in China

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

Japan graaft eigen chemische wapens op in China

Bericht door Nick »

Gepubliceerd op: 9 oktober 2005

PEKING - Japan begint woensdag in China met het opgraven van chemische wapens die het Japanse leger er achterliet in de Tweede Wereldoorlog. De operatie in de provincie Jilin zal tot eind november in beslag nemen, aldus het Chinese persbureau Xinhua.

Japanse teams zijn in China al geruime tijd actief om achtergelaten chemische wapens op te sporen en te vernietigen. Japan is volgens de Chemische-Wapensconventie (CWC) verplicht de chemische troep op te ruimen voor 2007. De CWC wordt uitgevoerd volgens het principe 'de vervuiler betaalt'. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag houdt toezicht op de naleving van de CWC.

Tokio is van zins voor de vernietiging twee verwerkingsinstallaties te bouwen in Jilin, waar de meeste Japanse wapens zouden zijn achtergelaten. Het project zou volgens Chinese media ongeveer 1,7 miljard euro kosten. Volgens Japan gaat het om zeker 700.000 granaten. Volgens Chinese opgave zijn het er zeker twee miljoen, waarvan vele mosterdgas bevatten.


Bron: Telegraaf
Infanterie: Königin aller Waffen!
Plaats reactie