Film over razzia Putten valt goed in Nürnberg

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

Film over razzia Putten valt goed in Nürnberg

Bericht door Nick »


Gepubliceerd op: 5 oktober 2005

NÜRNBERG/PUTTEN - De documentaire Op de drempel van het grote vergeten, over de razzia in Putten op 2 oktober 1944 is op het Internationale Filmfestival over Mensenrechten in Nürnberg goed ontvangen.

De film over de zoektocht naar de Duitse daders van de razzia trok in de Zuid-Duitse stad niet veel bezoekers, maar onder hen waren een aantal belangrijke mensen, die de film onder de aandacht zullen gaan brengen.

Zo was er Eckart Dietzfelbinger, directeur van het Documentatiecentrum. Het centrum is gevestigd is op het enorme terrein waar voor de oorlog de partijdagen van de NSDAP van Adolf Hitler werden gehouden.

Spoor
Vanuit hier breidde Hitler zijn macht over heel Duitsland uit. Volgens hem wordt in de film precies het juiste spoor naar de daders gevolgd. ‘Maar het is buitengewoon dat het ook gelukt is. Het is ook voor Duitse onderzoekers vrijwel onmogelijk achter de identiteit van oorlogsmisdadigers, veteranen en getuigen te komen. Dat het in deze film gelukt is, vind ik miraculeus,’ zei hij tegen de maker van de documentaire Thom Verheul.

De directeur neemt de film op in het filmprogramma dat hij laat zien in de bioscoop in zijn centrum voor documentatie.

Psychiater dr. Elke Metzner uit Nürnberg toonde zich zeer onder de indruk. Zij zei dat aan Naumann goed alle mechanismen van ontkenning te zien zijn.

Congres
Zij gaat de film vertonen op een congres van psychiaters, die daders en slachtoffers van het Nazi-regime behandelen die ernstig zijn getraumatiseerd.

Eichler Arnold is lerares geschiedenis op een gymnasium. Zij vindt dat de film goed toont hoe de Duitse bureaucratie er in geslaagd is de vervolging van daders te voorkomen, zoals die van de razzia in Putten, en ook de razzia zelf uit het Duitse oorlogsbewustzijn weg te houden.

Zij gaat contact opnemen met de vereniging leraren geschiedenis in Beieren om de film te tonen aan hun leerlingen.

Beieren staat bekend als een conservatief gebied. Vanuit de politiek is er weinig behoefte meer om oorlogsmisdaden van SS en Weermacht aan de orde te stellen. Maar de stad heeft, na de grote Naziprocessen van na de oorlog, haar status op het gebied van vrede en Mensenrechten hoog te houden. Daarom is er ook het Filmfestival dat dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden. Op het festival blijkt dat het grote publiek het oorlogsverleden wil afsluiten. Films daarover werden dan ook matig bezocht, maar de schooljeugd is buitengewoon nieuwsgierig naar het Nazi-verleden.

De Nederlandse psychiater dr. Erik Vermetten van het Militair Hospitaal in Utrecht was ook bij de voorstelling aanwezig en wil de film laten zien op een congres in Amerika over ontkenning en verdringing van oorlogsmisdaden door voormalige soldaten, zoals in Vietnam, Korea en Irak.

De film is een bizarre zoektocht van de filmmaker met de uit Putten afkomstige historica Beatrice de Graaf langs ontkennende Duitse geschiedkundigen, Wehrmacht-veteranen, Justitie en ambtenaren. Uiteindelijk komen zij op het spoor van oud SS-er Albert Naumann, aan het eind van zijn leven; een schriele en breekbare man, die lijdt aan geheugenverlies. Hij heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de razzia in Putten. Beatrice de Graaf confronteert hem met belastende verklaringen van een betrokken SS-er. Naumann's vrouw neemt in de film de rol van ondervrager over en zet hem onder druk om de waarheid te vertellen.

De dvd is in Putten te koop bij de ABC boekhandel. Op de dvd staan ook twee interviews met tot nu toe onbekende getuigen van de razzia: Joop Floor van de Politie Motordienst en de Duitse soldaat Richard Schüller.

Bron: De Stentor
Infanterie: Königin aller Waffen!
Plaats reactie