Amnesty zoekt geld voor retour Westerbork

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

Amnesty zoekt geld voor retour Westerbork

Bericht door Nick »


Gepubliceerd op: 13 oktober 2005

BORCULO - De werkgroep van Amnesty International afdeling Borculo is op zoek naar geld. Dat is nodig om de oudste jeugd van de basisscholen in Borculo nu en in de komende jaren mee te kunnen laten doen aan het Westerborkproject.

Als er één plek is in Nederland waar de jondenvervolging in de Tweede Wereldoorlog zeer confronterend wordt uitgebeeld, dan is dat wel in het Drentse Westerbork. Een bezoek aan dit met hoge hekken en prikkeldraad omzoomde voormalige doorgangskamp voor Joodse Nederlanders opent de ogen van iedereen die niet weet waar rassenhaat toe kan leiden.

Jan Bargeman uit Lochem zette in 1997 het Westerborkproject op, met als doel de verschrikkingen van 1940 - 1945 door te geven aan de hedendaagse jeugd. Dit project liep aanvankelijk alleen in Ruurlo en Lochem, maar sinds 2001 doet Borculo hier ook aan mee.

Bezoeken

Het project begint in januari en februari met een bezoek van vrijwilligers van Amnesty International aan de hoogste groepen van de basisscholen. Vervolgens brengen de klassen in maart en april een bezoek aan de synagoge in Lochem, waar een expositie is ingericht over kamp Westerbork. Als afsluiting gaan de jongeren rond nationale dodenherdenking naar Westerbork.

Enthousiast

‘Het project slaat enorm aan’, weten Wil van Dijk en Alice Hilligers, twee werkgroepleden van Amnesty International die de scholen in Borculo bezoeken. ‘Kinderen, de ouders van de kinderen, maar ook de scholen zijn erg enthousiast. Iedereen is doordrongen van de waarde van dit project. Kinderen leven zich vooraf ook echt in over onderwerpen als wereldvrede en recht op vrije meningsuiting. De jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog wordt door ons ook even aangestipt. Als voorbeeld van de schending van de mensenrechten. Kinderen hebben hier heel vaak leuke simpele oplossingen voor.’ Bijdrage.

Het uitstapje naar Westerbork werd de laatste drie jaar mogelijk gemaakt door een forse bijdrage van de Rotary Barchem. ‘Vorig jaar kostte het bezoek aan Westerbork 2813 euro’, rekent Wil van Dijk voor. De Rotary is na drie jaar echter als geldschieter afgehaakt. ‘En zelf hebben we niet de mogelijkheid om dat te betalen’, aldus Van Dijk.

Oplossing

Beide Amnesty-vrijwilligers hopen dat er een structurele oplossing komt voor het financiële probleem. Zo niet, dan moet het bezoek aan Westerbork worden geschrapt. Van Dijk is echter hoopvol gestemd. ‘Ik weet dat de scholen ook wel iets willen bijdragen. Als de ouders per kind ook nog eens tien euro betalen dan zijn we er al bijna. Zelf kunnen we, via onze jaarlijkse collecte, ook nog iets bijpassen.’

Mensen nodig

De afdeling van Amnesty in Borculo heeft nog een ander probleem: het teruglopende aantal leden van de werkgroep. ‘We zijn nog maar met zijn vijven’, stelt Alice Hilligers.

‘Het werk van en voor Amnesty is vreselijk belangrijk, maar daar hebben we weer mensen voor nodig. Misschien dat we een Berkellandse afdeling moeten inrichten. Belangstellenden uit Eibergen en Neede zouden zich daar ook bij kunnen aansluiten.’

Bron: De Stentor
Infanterie: Königin aller Waffen!
Plaats reactie