VVD’er wil meer eer voor verzetsheld Overduin

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

VVD’er wil meer eer voor verzetsheld Overduin

Bericht door Nick »


Gepubliceerd op: 10 oktober 2005

Zijn naam komt vaak ter sprake bij verhalen over het verzet in Twente tijdens de Tweede Wereldoorlog: dominee Leendert Overduin. Hij was de drijvende kracht achter een wijdvertakt illegaal netwerk dat joden uit handen van de nazi’s probeerde te houden. Net als andere verzetsmensen werd een ‘gaarde’ naar hem vernoemd, bij het Muziekcentrum.

‘Daarbij valt op dat Overduin wel een erg onbeduidend plekje is toebedeeld, waaraan ook nog geen adressen liggen’, aldus VVD-raadslid A. Enklaar. ‘Dat doet geen recht aan iemand van zijn formaat.’ Hij zou daarom graag zien dat het nieuwe, prominente plein in het nog te bouwen Muziekkwartier naar de predikant wordt vernoemd.

Enklaar noemt de dominee zijn ‘held’. ‘Overduin en zijn organisatie hebben er voor gezorgd dat in Enschede meer joden de oorlog hebben overleefd dan in veel andere plaatsen.’ Daarnaast prijst hij diens houding na de bevrijding, toen hij zich ontfermde over NSB’ers die ten onrechte werden beschuldigd van allerlei zaken en niemand kwaad hadden gedaan.

Enklaar heeft het verzoek neergelegd bij het college. Mocht het Muziekkwartierplein niet lukken, dan ziet hij graag dat een andere belangrijke straat of plein naar hem wordt vernoemd.

Bron: De Twentsche Courant Tubantia
Infanterie: Königin aller Waffen!
Plaats reactie