Vrijheidsoptocht op 5 mei in Wageningen

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

Vrijheidsoptocht op 5 mei in Wageningen

Bericht door Nick »


Gepubliceerd op: 15 oktober 2005

WAGENINGEN - Bevrijdingsdag in Wageningen kent vanaf 2006 een vrijheidsoptocht als vervanging van het defilé. De komst van de veteranendag heeft dat van de kalender verdrongen.

"Een waardig alternatief voor het defilé", vond zowel Wagenings loco-burgmeester Frits Huijbers als Cees de Veer, voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen (NCHC). Gisteren presenteerden ze de plannen ter vervanging van het defilé dat dit jaar voor het laatst werd gehouden. Gemeente Wageningen en NCHC verzorgen samen de vrijheidsoptocht die bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er ruimte gereserveerd voor veteranen en verzetsstrijders die hebben gestreden voor de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Veteranen die zijn ingezet in Nederlands Indië, Korea, Libanon en de meer recente vredesmissies, doen niet mee. Zij defileren op 29 juni op de veteranendag.

Om tegenwicht te bieden aan een te militair karakter is er ook ruimte voor scholieren, studenten (verenigingen) en organisaties als het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen. Voor de toekomst wordt ook gedacht aan deelname van vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, de Europese Unie en de NAVO. In totaal lopen ongeveer tweeduizend mensen mee in de optocht.

De deelnemers die niet meer goed ter been zijn, mogen meerijden op een van de honderd historische voertuigen, zowel militaire als civiele. Ook zijn er voor hen plaatsen op de tribune bij het 5Mei Plein. Een tiental muziekkorpsen zorgt voor de marsmuziek. Tenslotte maken ook vijf re-enactmentgroepen deel uit van de optocht. Zij spelen historische gebeurtenissen na.

Het defilé voerde de deelnemers traditiegetrouw door de Hoogstraat, de vrijheidsoptocht doet dat niet. De route voor deze optocht gaat van de Dreijen op de Wageningse Berg via de Generaal Foulkesweg naar het 5 Mei Plein. Vandaar vervolgt de stoet via de Stationsstraat en de Lawickse Allee naar de Costerweg.

De gemeente Wageningen stelt zich voor 150.000 euro garant voor het evenement. De gemeenteraad spreekt zich op 14 november uit over de plannen zoals die nu zijn bekendgemaakt.

Bron: De Gelderlander
Infanterie: Königin aller Waffen!
Gebruikersavatar
LKP
Lid
Berichten: 341
Lid geworden op: 20 apr 2003, 20:34
Contacteer:

Bericht door LKP »

Goed initiatief. Zou jammer zijn als deze traditie zou stoppen. Wel jammer overigens dat het niet in de oude stijl blijft doorgaan. Maarja, is wel logisch sinds er steeds minder veteranen uit WO2 overblijven..
Plaats reactie