Alois Brunner, rechterhand van Eichmann: binnenkort vast?

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
lexiebabe
Lid
Berichten: 287
Lid geworden op: 08 okt 2003, 13:59
Locatie: Alkmaar

Alois Brunner, rechterhand van Eichmann: binnenkort vast?

Bericht door lexiebabe »

'Meestgezochte nazi op vakantie in Zwitserland'

Uitgegeven: 9 december 2005 11:31
Laatst gewijzigd: 9 december 2005 12:05

JERUZALEM - De Braziliaanse politie is mogelijk de meestgezochte nazi die nog in leven is op het spoor. Alois Brunner , persoonlijk secretaris van Adolf Eichmann, zou onder een valse naam in Brazilië wonen en is momenteel op vakantie in het Zwitserse Lucern, meldde het Israëlische dagblad Haaretz vrijdag.

De in Oostenrijk geboren Brunner is, als hij inderdaad nog in leven is, nu 95 jaar oud. Hij zou voor hij naar Brazilië emigreerde onder de naam Dr. Georg Fischer veertig jaar in Syrië hebben gewoond. Velen gingen er vanuit dat Brunner daar ook is overleden, al blijven hardnekkige geruchten de ronde doen dat de nazi inmiddels in Zuid-Amerika woont.


De Braziliaanse politie was door meerdere landen op het spoor van Brunner gezet. Agenten vonden hem naar eigen zeggen in Salvador de Bahia, in het noordoosten van het land.

Uit de papieren die de zogenoemde Georg Fischer bij zich droeg, bleek dat hij in 1999 in Brazilië een permanente verblijfsvergunning had gekregen. De Brazilianen gingen er echter vanuit dat de documenten vervalst waren en namen in mei contact op met de internationale politieorganisatie Interpol. In de tussentijd verdween de verdachte echter naar Zwitserland.

De man die Brunner zou zijn, ontkent zelf elk verband met de nazi die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van 130.000 joden. In een telefoongesprek met Haaretz zei hij vrijdagavond vanuit Luzern dat hij in 1939 in Zwitserland te zijn geboren. Ook zou hij over een maand willen terugkeren naar Brazilië. Zijn stem klonk volgens de krant jonger dan men van een man van 95 zou verwachten.

Interpol heeft meerdere landen om hulp gevraagd bij de identificatie van Fischer, maar dat heeft volgens de krant tot nog toe niets opgeleverd. De Israëlische politie kon geen vingerafdrukken vinden en ook het centrum van de onlangs overleden nazi-jager Simon Wiesenthal had geen extra informatie.

Een Franse rechtbank veroordeelde de oorlogsmisdadiger in 2001 nog bij verstek tot levenslang. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de deportatie en moord op 43.000 joden uit Oostenrijk, 46.000 uit Griekenland, 24.000 uit Frankrijk en 13.500 uit Slowakije.

Syrië heeft altijd ontkend dat Brunner alias Fischer in het Arabische land heeft geleefd, al woonde hij zelfs jarenlang op hetzelfde adres in Damascus. In een interview met de Amerikaanse krant Chicago Sun-Times zei Brunner in 1987 geen spijt te hebben van de holocaust. "Die joden waren menselijk afval met een duivelse geest, die verdienden te sterven", vertelde hij vanuit Syrië. "Ik zou het opnieuw doen."

Bron: http://www.nu.nl/news/639450/20/%27Mees ... nd%27.html
Gebruikersavatar
lexiebabe
Lid
Berichten: 287
Lid geworden op: 08 okt 2003, 13:59
Locatie: Alkmaar

Bericht door lexiebabe »

Beloning voor de tip die leidt tot de arrestatie: $333.000.
Plaats reactie