'Flucht, Vertreibung, Integration'

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
symen
Lid
Berichten: 540
Lid geworden op: 29 sep 2005, 20:57

'Flucht, Vertreibung, Integration'

Bericht door symen »

'Flucht, Vertreibung, Integration'
Een diplomatieke, maar toch belangwekkende tentoonstelling in Bonn


(20 december 2005) De mooiste metafoor op de onlangs geopende tentoonstelling ‘Flucht, Vertreibung, Integration’ bevindt zich in een soort open kast, die met Heimatstube wordt aangeduid. Schilderijen en foto’s uit Breslau, alsmede enige antiquiteiten uit deze stad, worden daarin uitgestald. Deze herinneringsstukken komen uit Keulen, waar de uit Breslau verdreven Duitsers een museumpje mochten inrichten nadat hun stad het Poolse Wroclaw was geworden. Maar de tentoonstellingsbezoeker krijgt geen kans om in ach-en-wee-gevoelens over de ‘verloren stad’ uit te barsten. Diagonaal in de kast is een soort lachspiegel opgesteld, waardoor de objecten vervormd het netvlies bereiken. Het signaal dat van deze installatie uitgaat, geldt voor de hele tentoonstelling: rouwbeklag en een verheerlijking van het verleden zijn hier niet op hun plaats.

Bron => Duitslandweb
Gebruikersavatar
Verschaeve
Lid
Berichten: 90
Lid geworden op: 24 dec 2005, 00:03
Locatie: Sollbad-Hall & Nikolaiken i.O.

Te laat

Bericht door Verschaeve »

Aan het verschrikkelijke lot van de verdreven Oost-Duitsers uit hun dorpen, steden en streken in Silezië, Oost- en West-Pruisen, Sudetenland, Pommeren, Dan(t)zig, Memelland, Oost-Brandenburg, wordt veel te weinig gedacht.

Het was niets minder dan de grootste etnische zuivering van de 20e eeuw, maar "Ach het" waren "maar Duitsers".

15 miljoen Duitsers werden van huis en haard verdreven, en dan spreek ik over de Duitsers uit de oude Duitse gebieden (die al vanaf de Middeleeuwen Duits waren). Drie (3!) miljoen Duitsers kwamen op de vlucht of tijdens deportaties in open veewagos (ook in hartje winter) om. Die het wel overleefden hadden per persoon hoogstens 5 kg bagage mee mogen nemen. Huis, eeuwenoude familie-erven, foto's, herinneringen, alles weg.

Van 1945-1950 zette men dit door.

In Oppersilezië leven nog 500.000 etnische Duitsers, die echter 50 jaar lang taalkundig onderdrukt werden.

Goed, dat hiervoor een museum komt.

Te lang is niet aan hen gedacht.

Te lang ging de Volksrepubliek Polen door met het systematisch vernietigen van herinneringen aan het Duitse verleden van deze gebieden.

Overigens zijn de huidige bewoners van deze ex-Duitse gebieden zelf ook het slachtoffer van de Conferentie van Potsdam en de spelletjes van Stalin. Zij zijn vaak Oekraïners of uit door USSR geannexeerd ex-Oost-Polen verdreven. (Hoewel hun aantal geringer is, "slechts" 2.5 miljoen die een gebied bevolken moesten dat voorheen 15 miljoen mensen bevolkt hadden. In Tsjechië - vnl. het Sudetenland - staan sinds 1990 hele van deze ex-Duitse dorpen leeg en gepensioneerde Heimatvertriebene mogen de huizen niet kopen: nog steeds discrimineert Tsjechië en weert de Sudetenduitsers, ook al zijn ze nu allemaal bejaard. Wie wist, dat Bud Bier uit Budweis komt, dat Budweis nu Ceske Budovice heet, "Tsjechisch Budovitsj" nog wel.....)

Niet alleen de joden, zigeuners, geestelijkheid, Polen en Russen waren slachtoffers. Uiteindelijk ook miljoenen Duitsers. Wat zijn we in onze Lage Landen er dan gemakkelijk vanaf gekomen. Ondanks de Hongerwinter in Holland.
«Vlaanderens schoonste uur heeft geslagen» - Onderpastoor en dichter Cyriel Verschaeve, West-Vlaanderen, 1940. Een Romanticus, gevangen door de geschiedenis.
Gebruikersavatar
lexiebabe
Lid
Berichten: 287
Lid geworden op: 08 okt 2003, 13:59
Locatie: Alkmaar

Bericht door lexiebabe »

Bedankt Verschaeve.

Enkele Sudetenduitsers probeerden (inmiddels ex-)kanselier Schröder een petitie aan te bieden ivm zijn bezoek aan Tjechië. Hij wilde niets met hen te maken hebben. De tjechische premier weigerde zijn excuses te maken en wilde al helemaal niet praten over eventuele schadevergoedingen. Uiteindelijk bood hij een soort van excuus aan.

Schröder wenste ook niet aan het Oder-Neisseverdrag te tormen (net als andere presidenten van de BRD), zodat van een eventuele teruggave en/of terugkeer van etnische Duitsers naar Polen, Tjechië, enz. geen sprake kan zijn... Wie zei dat de oorlog voorbij was?
Foto's van Alkmaar 1939-1946, altijd welkom!
Gebruikersavatar
Verschaeve
Lid
Berichten: 90
Lid geworden op: 24 dec 2005, 00:03
Locatie: Sollbad-Hall & Nikolaiken i.O.

Klopt

Bericht door Verschaeve »

Klopt wat je schrijft.

De Benes-decreten, die de Duitsers binnen het territorum van Tsjechië (toen Tsjechoslowakije) tot vogelvrij wild verklaarden, zijn nog steeds niet afgeschaft. In theorie kan elke Tsjech met een geweer gebouwen en huizen van Siemens-personeel in Praag opeisen, en volgens deze decreten zou hij zelfs voor het gewelddadig uitzetten van deze Duitsers, niet strafbaar zijn. Zo'n land zit dan in de EU. Tsjechië is - afgezien van Lidice - heel goed door de oorlog gekomen als Reichsprotektorat, hoor.

De bloedige uitdrijving en etnische zuivering van de Sudetenduitse gebieden is echter nog altijd taboe, dat geldt helaas ook voor Polen. In augustus 1945 vond in Aussig an der Elbe (nu: Usti nád Labem), kort nadat de Amerikaanse bezettingsmacht het gebied aan het Rode Leger afstond, een bloedbad plaats dat door Tsjechische communistische en nationalistische milities werd aangericht. De rivier de Elbe kleurde - Letterlijk! - rood en de dag staat nog altijd bekend als "Blutsonntag von Aussig".

In 1956 was 20-25 % van de bevolking van de westelijke sectoren (Bondsrepubliek Duitsland) zgn. "Heimatvertriebene" (uit voormalige geannexeerd Oost-Duitsland, NIET de DDR, uitgedreven).

De cijfers spreken voor zich:
15 miljoen verdreven Duitsers.
3 miljoen doden (ná 8 mei 1945).

11 miljoen uit huidige Polen (Silezië, Pommeren, Pruisen, Danzig)
3 miljoen uit huidig Tsjechië (Sudetenduitsland, Praag)
1 miljoen uit huidige Enclave Rusland, voorm. Sowjet-Unie, en Memelland, nu Litouwen (Noordelijk Oost-Pruisen, gebied rond Königsberg ofwel Koningsbergen, thans Kaliningrad).

De grootste etnische zuivering ooit. Nooit vond er een berechting plaats. De volwassen deelnemers aan die etnografische gruwelijkheden zijn nu allemaal 80-90 jaar oud.

Maar nog altijd taboe. Inderdaad is de oorlog niet voorbij.

Overigens zijn deze cijfers schokkend, maar altijd bekend geweest. Maar weggemoffeld. Duitsland moest immers alleen een land van daders lijken, niet een land van mensen, van daders én slachtoffers.

In 1990 beloofde Helmut Kohl nog voor de Schlesische Landsmannschaft (vereniging van verdreven Sileziërs), dat de Oder-Neissegrens bevochten zou worden. In de Koude Oorlog beloofden de Britten hetzelfde. In 1990 gaf men de Oder-Neiße Grenze vrij, in 1993 gaf de Bondsrepubliek Duitsland haar aanspraak op Sudetenduitsland (Tsjechoslowakije) op.

Ondertussen zijn de gefrustreerde en met een schuldcomplex beladen Duitsers wel zo gek om in Tsjechië en vooral Silezië fel te investeren. Siemens vestigt in Gleiwitz (Pools: Gliwice), waar zij reeds voor 1945 fabrieken en bezittingen hadden, nieuwe vestigingen en helpt velen aan werk. Op zich een mooie uitreikende hand. Maar deze verzoening wordt niet aangenomen.

Overigens laat de BRD zich te gemakkelijk financieel uitzuigen. Zo gingen - nog steeds volgens dit schuldcomplex - op 20 december 2005 (vorige week) vier dure high-tech onderzeeërs van Duitse makelij GRATIS, als "Weihnachtsgeschenk" naar de marine van de Staat Israël. Voor niets. Terwijl de Duitse bevolking al zucht onder steeds meer werkloosheid (overigens vele verarmde Joden in Israël ook).

Ik bedoel: oorlogstuig (tegen extremistenstaat Iran voor maart 2005???) aan een andere ideologische staat, als "afbetaling van schuld". Gratis tanks en U-Boote. Zozeer heeft de oorlog nog invloed. Ongezond wordt ze uitgebuit. En in de voormalige DDR komt er dan ook een ongezonde tegenreactie: neo-nazisme, dat daar en op universiteiten reeds heel salonfähig is. De schuld van jarenlang ongezonde onderdrukking, links-liberale taboes, en depressies door de Schuldfrage. Terwijl de schuld niet bij één entiteit ("de" Duitsers bijv.) te leggen is: gruwelijkheid zit in de mensen zelf. Zowel in Duitsers, als in joden, als in Iraniërs, als in Russen.

De oorlog leeft nog.

Bekijk dit eens: http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/ ... s/3343255/
«Vlaanderens schoonste uur heeft geslagen» - Onderpastoor en dichter Cyriel Verschaeve, West-Vlaanderen, 1940. Een Romanticus, gevangen door de geschiedenis.
monmax
Lid
Berichten: 453
Lid geworden op: 26 nov 2002, 22:10

Bericht door monmax »

Overigens is er op dit moment in de Duitse boekhandels een ware hausse aan literatuur en lectuur van Heimatvertriebenen te vinden. Ook de Duitse TV laat zich gelden met diverse docu's over voormalig Duitse gebieden (m.n. Oost-Pruisen). Wat eeuwig zonde wat daar aan cultuurgoed na de oorlog is vernietigd.
Gebruikersavatar
frundsberger
Lid
Lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 06 jan 2006, 00:23

Bericht door frundsberger »

grappig dat een soortgelijk onderwerp al een tijdje terug door Jorg Haider werd aangeroerd en dat alles en iedereen wederom moord en dood schreeuwde,over dat het weer een rechtse partij was,die dit onderwerp weer aanroerde! van uit fout gedachten goed! (maarja ze waren wel weer de eenzaam roependen)
-knip-
Gebruikersavatar
Verschaeve
Lid
Berichten: 90
Lid geworden op: 24 dec 2005, 00:03
Locatie: Sollbad-Hall & Nikolaiken i.O.

Rechtse partij

Bericht door Verschaeve »

Dat taboe is er pas sinds 1975 op losgelaten en pas in ca. 1995 echt bekrachtigd.

De sociaal-democraten van West-Duitsland eisten, gezien de sociale ontwrichting, het onnoemelijke leed van 15 miljoen verdreven Duitsers (3 miljoen doden) en de socio-culturele collaps in de verloren gebieden, ook de teruggave. Tot Willy Brandt kwam.

Zie ook eens de plakkaten van de CDU in 1949.

Afbeelding


En dan hier het plakkaat van de SPD (Sociaal-Democraten) in datzelfde jaar 1949:

Afbeelding

(Tégen IJzeren Gordijn én de annexatie van de Duitse Oostgebieden zoals in 1945 besloten was.)

En de Britten gaven in de jaren '50 ook toe, dat het eigenlijk fout gegaan was, die "humane transition" van "German civilians".

In 1967 verklaarde Konrad Adenauer voor de Schlesische Landsmannschaft, de vereniging van de bijna 6 miljoen van huis en haard verdreven Sileziërs, dat de Bondsrepubliek nooit haar aanspraak op zulke oeroude Duitse gebieden zou opgeven in het aanzien van de Sovjet-misdaden en het poolse nationalisme.

Tot 1970 gaf de ARAL-keten van tankstations autokaarten uit waarop de grenzen van Duitsland volgens de besluiten van Versailles stonden, inclusief Saarland (grenzen zoals in 1937 voor de expansiedrift en voor de oorlog en het Verdrag van Potsdam tussen Sowjet-U., GB en VS). ZIe hier:

Afbeelding

In 1990 verklaarde Helmut Kohl nog hetzelfde.

Maar in hetzelfde jaar tekende hij een verdrag met Polen, waarin de Oder-Neiße-grens erkend werd en men de aanspraak op zuidelijk Oost-Pruisen, Pommeren, Danzig en Silezië opgaf. In 1993 gaf de BRD de aanspraak op terugkeer van de Sudetenduitsers voor de Republiek Tsjechië op. Dezelfde Kohl (CDU).

En sindsdien is het een gemarginaliseerde beweging geworden die beledigd wordt en direct als "nazistisch" bestempeld wordt.

Alsof het volkerenrecht dat etnische zuiveringen verbiedt nazistisch is.

Maar ja " het waren maar Duitsers", klonk het toen.
«Vlaanderens schoonste uur heeft geslagen» - Onderpastoor en dichter Cyriel Verschaeve, West-Vlaanderen, 1940. Een Romanticus, gevangen door de geschiedenis.
Plaats reactie