Universiteit Utrecht ziet af van naamgeving Debye

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8126
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 13 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Universiteit Utrecht ziet af van naamgeving Debye

Bericht door Proos »

Het college van bestuur van de Universiteit Utrecht heeft zich beraden over de vraag of recent gepubliceerde gegevens die betrekking hebben op de handelswijze van de Nederlandse Nobelprijswinnaar Peter Debye voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, aanleiding vormen om te heroverwegen of de naam Debye verbonden moet blijven aan een gerenommeerd onderzoeksinstituut van de Universiteit Utrecht. Het college heeft ten behoeve hiervan aan het NIOD onder meer verzocht om de bronnen waar de publicaties naar verwijzen te verifiëren.

Het college van bestuur constateert dat het NIOD de bronnen betrouwbaar acht. Het college is er zich van bewust, zoals ook aangegeven in de reactie van het NIOD - dat er nog onvoldoende onderzoek gedaan is om een totaalbeeld van Debye in Nazi-Duitsland te schetsen. Desalniettemin meent het college dat er (voor hem) voldoende nieuwe feiten in de afgelopen jaren naar voren zijn gebracht die niet verenigbaar zijn met een voorbeeldgebruik van de naam Debye. Daarom zal vanaf heden het onderzoeksinstituut de naam Debye niet meer voeren. Deze beslissing staat los van de betekenis van het eminente wetenschappelijke werk van Debye als fysisch-chemicus.

http://www.uu.nl/uupublish/homeuu/nieuw ... 3main.html

http://www.ublad.uu.nl/WebObjects/UOL.w ... id=1024294
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Plaats reactie