''CIA liet nazi Eichmann lopen ''

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

''CIA liet nazi Eichmann lopen ''

Bericht door sobel »

WASHINGTON - De Verenigde Staten wisten al ruim twee jaar voor zijn gevangenneming de verblijfsplek en schuilnaam van nazi en oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann. Dat blijkt uit vrijgegeven documenten van de CIA, liet nieuwszender CNN dinsdag weten.


De West-Duitse inlichtingendienst vertelde de CIA in 1958 dat Eichmann onder de naam Clemens in Argentinië verbleef. De CIA besloot hier niets mee te doen om sommige hoge functionarissen uit de regering van bondskanselier Konrad Adenauer te beschermen.

Die functionarissen hadden zelf een nazi-verleden waarover Eichmann dingen zou kunnen zeggen, beweert historicus Timothy Naftali van de Universiteit van Virginia op basis van de documenten. Hij wijst daarbij op veiligheidsadviseur Hans Globke, die in de Tweede Wereldoorlog betrokken was bij de totstandkoming van wetten om joden uit de Duitse samenleving te verwijderen.

Uiteindelijk zouden Israëlische agenten Eichmann, het brein achter de jodenvervolging, wel pakken. Eichmann werd in 1962 ter dood gebracht.

Bron: NU.nl

bekijk de video: Hier
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Cas
Lid
Berichten: 975
Lid geworden op: 31 aug 2005, 13:09
Locatie: Margraten

Bericht door Cas »

Je was met net voor met posten, ongeloofelijk bericht niet ?
Adoptant van:
T/5 Raymond Leon Miller 327th Glider Infantry Regiment 101st Airborn Division
Sgt Kurt Franzman 28th Inf. Reg 8th Infantry Division
John S. Williams 120th Inf. Reg 30th Infantry Division
Harrold Rogers 119th Inf. Reg 30th Infantry Division
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Bericht door sobel »

ik vind het inderdaad absurt ja
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
IJsbrand
Lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 16 apr 2006, 07:10
Locatie: Overijssel

Bericht door IJsbrand »

De Verenigde Staten hadden ook nog de familie Ford in huis, de autofabrikant die zelf zeer antisemitisch was en aan Adolf Hitler vele honderden miljoenen dollars heeft gefinancierd. Zelf gaf Henry Ford een sterk antisemitische krant uit in Amerika.

Stel dat deze berichten van een rechtszitting toendertijd internationaal nieuws werden, dat zou toch zo'n automagnaat ook veel schade brengen en vele andere industrieëlen. (Krupp, Thyssen, Bosch, Bayer, SKF, Koninklijke Shell).

De familie van Mengele had zelf een grote fabriek voor landbouwmachines in Duitsland en deze werden ook in Nederland grif gekocht, terwijl de naam Mengele voluit op de machines vermeld stond, reden de zogenaamde verzetsheld boeren er mee over het land :lol: :? ,geld is macht en goede smeerolie.
Gebruikersavatar
marco_mclaren
Lid
Berichten: 46
Lid geworden op: 10 apr 2006, 18:59

Bericht door marco_mclaren »

ja das de CIA heh, die kijken vooruit, Eichman wist veel en daar zat niemand op te wachten, gellukig hebben de joden lef :lol:
Gebruikersavatar
lexiebabe
Lid
Berichten: 287
Lid geworden op: 08 okt 2003, 13:59
Locatie: Alkmaar

Bericht door lexiebabe »

Ik kijk er absoluut niet van op. Een ondergeschikte van Eichmann, Klaus Barbie, werkte voor zowel de CIA, als de SOE als de Dienst Gehlen. Want hoe je het ook bekijkt, de koude oorlog zorgde er voor dat ex-nazi's doorgaans makkelijk aan het werk kwamen. Pas nadat de grootste misdadigers (Goering, Hess, enz.) veroordeeld waren en de kleinere processen (Brandt en andere artsen bv)afgesloten waren, kwam er een klein beetje belangstelling voor mensen als Eichmann. En Israel kon wel wat positieve reclame gebruiken, vandaar de ontvoering van Eichmann. Maar waarom lieten ze zijn rechterhand Brunner lopen? Juist, omdat Brunner ook voor Gehlen werkte.

Ook de CIA deed/doet mee aan de politiek.
Foto's van Alkmaar 1939-1946, altijd welkom!
Gebruikersavatar
Polte
Lid
Berichten: 2171
Lid geworden op: 08 nov 2005, 16:53

Bericht door Polte »

Sorry voor de offtopic maar hoe zit dat met Josef Mengele, die hebben ze toch nooit gepakt?
Eine Lichtung im Walde
wo die Sonne scheint
Eingeschlossen durch Bäume
sind wir gefangen
in dieser Lichtung Gottes...
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

Bericht door Nick »

Nee, die is inderdaad nooit gepakt.

Hier meer informatie over hem:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Josef_Mengele
Infanterie: Königin aller Waffen!
IJsbrand
Lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 16 apr 2006, 07:10
Locatie: Overijssel

Bericht door IJsbrand »

In Günzburg (Dld) had de familie een grote fabriek voor landbouwmachines, welke tot in de jaren negentig
ook in Nederland volop verkocht werden onder de naam Mengele.
Eind negentiger jaren werd het bedrijf overgenomen en verdween de naam.
Gebruikersavatar
lexiebabe
Lid
Berichten: 287
Lid geworden op: 08 okt 2003, 13:59
Locatie: Alkmaar

Bericht door lexiebabe »

Het schijnt dat de Amerikanen Mengele wel degelijk in handen hebben gehad, in 1946-1947. Hij kwam vrij doordat hij zijn medische dossiers af gaf.
Foto's van Alkmaar 1939-1946, altijd welkom!
rood
Lid
Berichten: 926
Lid geworden op: 19 jul 2006, 15:50
Locatie: Dirksland

Bericht door rood »

Polte schreef:Sorry voor de offtopic maar hoe zit dat met Josef Mengele, die hebben ze toch nooit gepakt?
Na de oorlog werkte hij onder een valse naam tussen 1945 en 1949 als boerenknecht in Mangolding, een dorp bij Rosenheim. In 1949 ontsnapte hij via Italië naar Zuid-Amerika. Tussen 1949 en 1959 woonde hij in Buenos Aires, financieel ondersteund door zijn familie. In 1954 scheidde hij van zijn vrouw. In 1956 bracht hij een vakantie in Zwitserland door met de weduwe van zijn broer Karl, zijn zoon en een neef. Hij vroeg een nieuwe Duitse pas aan onder zijn eigen naam - en kreeg die ook. Hij hertrouwde in 1958 in Montevideo, Uruguay, met zijn schoonzuster.

Op 3 augustus 1958 deed de schrijver Ernst Schnabel, die over Anne Frank heeft geschreven, aangifte tegen Mengele. In februari 1959 leidde dit tot een eerste arrestatiebevel. Mengele week uit naar Paraguay en werd Paraguayaans staatsburger. Na de ontvoering van Adolf Eichmann door de Israëlische geheime dienst voelde hij zich in de zomer van 1960 ook daar niet meer veilig en dook hij onder in Brazilië. Daar overleed Mengele in 1979 tijdens het zwemmen, mogelijk aan een hartaanval of een beroerte. Hij werd onder de naam 'Wolfgang Gerhard' begraven. Zijn dood bleef nog een aantal jaren geheim. Er werden destijds grote sommen geld uitgeloofd voor zijn arrestatie. Zijn identiteit werd in 1985 na opgraving van het lichaam en meting van de botten bevestigd, en in 1992 definitief bewezen door zijn DNA te vergelijken met dat van nog levende familieleden (genetische vingerafdruk), waarna het gerucht dat hij nog in leven zou zijn de uiteindelijk kop kon worden ingedrukt.

Na de oorlog kwam een debat op gang onder welke voorwaarden experimenten op mensen zijn toegestaan. Dit leidde tot de verklaring van Helsinki die door de WMA (World Medical Association) is opgesteld.
Plaats reactie