Weduwe de Marchant et d’Ansembourg overleden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Seyffardt
Lid
Berichten: 1010
Lid geworden op: 08 jan 2004, 16:58

Weduwe de Marchant et d’Ansembourg overleden

Bericht door Seyffardt »

23 JUNI 2006 - SITTARD - Gravin Maximiliaan de Marchant et d’Ansembourg, echtgenote van de voormalige prominente NSB’er De Marchant, is zondag op 98-jarige leeftijd overleden op haar kasteel in Amstenrade.
De gravin kwam in 1988 in het nieuws door pogingen haar staatspensioen te ontnemen. Het voorstel om de uitkeringen aan de ‘landverraderlijke echtgenoten-Kamerleden’ - zij en de ‘zwarte weduwe’ Florrie Rost van Tonningen - stop te zetten, haalde het toen in de Tweede Kamer net niet.

NSB’er Maximiliaan Victor Eugène Hubertus de Marchant et d’Ansembourg zat van 1946 tot 1954 een celstraf uit vanwege zijn samenwerking met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. De graaf vertegenwoordigde de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) in de Provinciale Staten van Limburg en in de Eerste en Tweede Kamer, en was ook commissaris van de koningin in Limburg en burgemeester van Amstenrade. Op het eind van de oorlog, vanaf september 1944, zat het echtpaar met vijf kinderen ondergedoken in een Duits dorp, waar de graaf in het voorjaar van 1945 werd gearresteerd door Nederlandse militairen.

De gravin, geboren als barones Myriam von Fürstenberg op 9 december 1908 in het Duitse Münster, trouwde in 1930 met graaf de Marchant et d’Ansembourg en betrok het kasteel in Amstenrade, dat sinds 1788 in eigendom is van de familie. De gravin bewoonde het kasteel de laatste jaren met haar oudste zoon Lambert.

Kunsthistorica Anne Rose Orbons uit Banholt , schrijfster van een boek over het kasteel, herinnert zich de gravin als ‘een warme, lieve, bescheiden, maar slimme vrouw’. ‘Ze was heel erg zorgzaam voor haar familie, altijd heel geïnteresseerd in mensen, de natuur, literatuur en geschiedenis. Zelfs op haar achtennegentigste was ze nog helder van geest. Ze was alleen wat slecht ter been geworden.’ Voor de slaapkamer van de gravin stond een naaimachine, waarop zij ‘tot op late leeftijd’ galajurken voor haar kleinkinderen maakte.

De uitvaartdienst vindt vrijdagmiddag om 12.00 uur plaats in de parochiekerk van Amstenrade.

Bron: de Stentor
Plaats reactie