Graf Spee!

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Graf Spee!

Bericht door Roel R. »

http://www.telegraaf.nl/buitenland/article7487991.ece
Roemrucht Duits slagschip Graf Spee boven water
MONTEVIDEO - Een internationaal team begint op 5 februari met de berging van het roemruchte Duitse oorlogsschip Admiral Graf Spee. Het 'Panzerschiff' werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog voor de kust van het Zuid-Amerikaanse Uruguay door de kapitein zelf tot zinken gebracht.


De Graf Spee
Vrij naar het motto "Dan liever de lucht in" uit 1831 van de Nederlandse luitenant ter zee Van Speyck, joeg kapitein Hans Langsdorff op 17 december 1939 zijn schip naar de bodem van de baai Rio de La Plata. Met zijn legendarische daad wilde hij de bemanning sparen en voorkomen dat de trots van de Duitse marine in handen van de vijand viel.

De compacte Admiral Graf Spee was na een zeeslag tegen de zware Britse kruiser Exeter en de lichte Britse en Nieuw-Zeelandse kruisers Achilles en Ajax in de haven van Montevideo gevlucht. Na vier dagen moest het beschadigde schip het neutrale toevluchtsoord verlaten. De kapitein en de 1100-koppige bemanning werden in Argentinië aan de overkant van de baai opgevangen. Langsdorff sloeg enkele dagen later in Buenos Aires de hand aan zichzelf, gewikkeld in de vlag van zijn schip.

Het bergingsteam van Argentijnse, Duitse en Urugayaanse deskundigen wilde oorspronkelijk eind januari aan de slag, maar om "organisatorische redenen" is de datum verschoven. Als eerste moet de afstandmeter, die duizenden kilo's weegt, boven water worden gehaald. Daarna volgt de enorme geschutstoren van de boeg. Het gevaarte van ruim duizend ton heeft drie kanonnen met een kaliber van 28 centimeter.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de hele Graf Spee wordt gerestaureerd. De Duitse bouwers van het schip zijn benaderd om bij de reconstructie te helpen. De restanten liggen diep in de modder in ondiep water. Nog jarenlang was bij eb de commandotoren te zien.

Voor een verslag van de spectaculaire bergingoperatie hebben zich verscheidene filmteams gemeld. Ook de Amerikaanse regisseur James Cameron (Titanic) kondigde zijn komst aan.

http://www.grafspee.com/
Gebruikersavatar
Arjen
Lid
Lid
Berichten: 2451
Lid geworden op: 25 okt 2002, 01:35
Contacteer:

Bericht door Arjen »

strak hoor.
boven water halen dat ding
:)
wij noemden hem altijd de graf speeN
:)
Meester Zhuang's repliek op de vraag om minister te worden:
"Scheer je weg! Ik geef er de voorkeur aan om in mijn modderpoel te blijven spelen, in plaats van me door een potentaat in het gareel te laten slaan! Nooit van mijn leven zal ik een ambt aanvaarden, Maar altijd fijn blijven doen waar ik zin in heb."
http://odeon.xs4all.nl/
Bjorn
Lid
Berichten: 1577
Lid geworden op: 20 mei 2003, 09:36

Bericht door Bjorn »

Interessant!!! :)

Bjorn.
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

http://www.correodelcaroni.com/seccion. ... otid=60107

Op deze link zou volgens een spanjaard op axishistory staan dat men probeerd om kabels om het schip te krijgen maar dat die door het getij steeds los schieten!
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Bericht door Sjoerd »

'Her name was Graf Spee, and she blew everything away.' :wink:
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
Plaats reactie