Zeldzame filmbeelden Tweede Wereldoorlog gevonden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Zeldzame filmbeelden Tweede Wereldoorlog gevonden

Bericht door Roel R. »

Zeldzame filmbeelden Tweede Wereldoorlog gevonden

PUTTEN - In Putten zijn filmbeelden gevonden van de Tweede Wereldoorlog. De film, geschonken door een familie aan de Stichting Oktober 44 uit Putten, toont onder meer het alledaagse leven in oorlogstijd. Volgens het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zijn dergelijke beelden zeldzaam.

De lengte van de film is ongeveer twintig minuten. Op de film is te zien hoe Duitse tanks aan het begin van de oorlog Putten binnenrijden. "Verder veel familiebeelden, zoals kinderen die 'wipwappen' met lege bommen en bijvoorbeeld familieleden die schapen voeren", zegt R. van den Berg, bestuurslid van de Stichting Oktober 44. Ook zijn vluchtende Duitse soldaten, gevolgd door de intocht van de bevrijders, gefilmd.

Volgens historicus E. Somers van het NIOD duiken af en toe filmbeelden op van de oorlogstijd. Vooral van de bevrijding zijn wel bewegende beelden bekend. "Jammer genoeg ontbreken vaak beelden van het alledaagse leven uit die tijd. Dat kan ook liggen aan het feit dat in de oorlog vanaf september 1944 in Nederland fotografie verboden werd. Dat komt omdat het land toen als frontgebied werd gezien."

De stichting overlegt met de familie om de hele film vrij te geven. De stichting zet zich in om de gebeurtenissen in Putten gedurende de bezettingsjaren voor het nageslacht te behouden. Momenteel staat een klein deel van de film op de website van de stichting. De makers van de filmbeelden zijn inmiddels overleden.
Wil ze wel eens zien, wanneer komen ze op tv :) ?

Proos, neem eens contact op met die stichting? misschien kunnen we een paar screencaps plaatsen :)
Plaats reactie