Internationale Herdenkingsplechtigheid 16 november 2006

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Internationale Herdenkingsplechtigheid 16 november 2006

Bericht door Roel R. »

Internationale Herdenkingsplechtigheid op 16 november 2006 bij het Leudalmonument

Dit jaar valt de gemeente Heythuysen de eer te beurt om samen met het Comité Herdenkingsmonument Militairen een internationale herdenkingsplechtigheid bij het Monument van Verdraagzaamheid te organiseren. Hieraan zullen dit jaar ook de leerlingen van het VMBO St. Ursula uit Heythuysen hun medewerking verlenen. Tevens zullen diverse veteranen en hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland aanwezig zijn.

De bijeenkomst vindt plaats op 16 november 2006 om 15.00 uur. Het monument staat bij het Natuur- en Milieu-educatief centrum St. Elisabethshof, Roggelseweg 58 te Haelen. Binnenkort wordt u via de Streekbode en de website van de gemeente nader geïnformeerd over het programma van deze herdenkingsplechtigheid.

Afbeelding
Duitse en Britse veteraan samen met Nederlandse schooljeugd

Monument

Het Monument van Verdraagzaamheid is opgericht ter nagedachtenis aan de 687 militairen van 11 nationaliteiten die in het gebied tussen Noordervaart, Neers kanaal, de Maas en het kanaal Wessem-Nederweert zijn omgekomen. Als teken van ware verdraagzaamheid, worden bij dit monument zowel slachtoffers van geallieerde zijde als van Duitse en Oostenrijkse zijde samen herdacht. Het Comité houdt zich bezig met de organisatie van de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst en verricht historisch onderzoek om zodoende de lijst van gesneuvelde militairen te completeren.

Voor meer informatie over de Herdenking en het Monument van Verdraagzaamheid kunt u kijken op http://www.leudalmonument.nl

Wij hopen op uw belangstelling en nodigen u van harte uit om bij deze bijeenkomst op 16 november aanstaande aanwezig te zijn en de website van het Comité te bezoeken.
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Vandaag is de Herdenking!
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Op donderdag 16 november 2006, de internationale dag van de tolerantie, vond de jaarlijkse Internationale Herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid plaats.

Aanwezig waren diverse veteranen uit binnen- en buitenland en veel hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Gouverneur Frissen, de Ambassadeurs van Groot Britannië en Nieuw-Zeeland en vele kerkelijke en militaire autoriteiten.

Afbeelding

Onder een extreem hoge temperatuur woonden de aanwezigen een heel bijzondere en sfeervolle herdenking bij, waarbij het thema “verdraagzaamheid” de hoofdrol speelde.
De speeches van zowel Burgemeester Truijen van Heythuysen als van Ambassadeur Parker van Groot Britannië onderstreepten het belang van tolerantie in onze hedendaagse samenleving.

Deze tolerantie werd door de leerlingen van het VMBO St. Ursula uit Heythuysen in een prachtig zelf geschreven gedicht ook nog eens benadrukt. Dit gedicht, evenals andere gedichten en werkstukken gemaakt door de leerlingen van het VMBO, zullen de komende tijd worden tentoongesteld in het Leudalmuseum.

Muzikaal werd de ceremonie ondersteund door het Seniorenorkest Leudal- en Thornerkwartier, Pierre van den Elsen op trompet en Malcolm Burrows op doedelzak.
Anniek van Maaswaal bracht, zonder enige begeleiding, een lied ten gehore. Haar prachtige stem weerklonk hartverscheurend door het Leudalgebied en bracht bij menigeen een traan in de ogen. Diverse personen spraken mooie woorden en maar liefst 36 kransen werden gelegd.

Hierna vormden 11 scholieren van het VMBO een kring rondom het monument en legde ieder van hen een zonnebloem neer namens de 11 betrokken nationaliteiten. Terwijl deze jongeren rondom het monument stonden, maakten een Nederlandse, een Duitse en een Engelse veteraan het ultieme gebaar van verdraagzaamheid en legden gezamenlijk een bloemstuk waarna ze elkaar de hand schudden. Respectvol en enorm indrukwekkend!

Afbeelding

De gemeente Heythuysen en het Comité Herdenkingsmonument Militairen kunnen terug zien op een bijzonder sfeervolle plechtigheid.

Voor meer informatie http://www.leudalmonument.nl ( meer foto’s binnen enkele dagen beschikbaar )

Afbeelding
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

Bericht door Nick »

Ziet er interessant uit Roel :wink:
Bedankt voor t posten!
Infanterie: Königin aller Waffen!
Plaats reactie