Bombardement Nijmegen herdacht

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bombardement Nijmegen herdacht

Bericht door Roel R. »


In Nijmegen is het bombardement van zestig jaar geleden herdacht.

Toen werd de stad bij vergissing gebombardeerd door de geallieerden, waarbij 800 burgers omkwamen. Veel nabestaanden spreken van het 'vergeten bombardement', omdat de mensen destijds de bevrijders hun fout niet wilden verwijten.

Afbeelding

Op 22 februari 1944 om bijna half twee 's middags lieten geallieerde bommenwerpers hun last vallen boven Nijmegen, Arnhem, Deventer en Enschede. Alle plaatsen raakten zwaarbeschadigd. Maar alleen in Nijmegen vielen honderden slachtoffers, onder wie 24 kinderen van een kleuterschool van de Zusters van de Sociëteit JMJ, die een voltreffer kreeg.

Over de oorzaak voor het bombardement wordt al decennialang getwist. De meeste historici zijn van mening dat de geallieerden boven Duitsland in slecht weer terecht kwamen, keerden en - in de veronderstelling dat ze nog boven Duitsland vlogen - hun bommenlast afwierpen.

Anderen menen dat het bombardement een navigatiefout is geweest. Maar er zijn ook onderzoekers die denken dat de Britten en Amerikanen opzettelijk alle hoge gebouwen langs de Nederlands-Duitse grens hebben platgegooid, zodat de Duitsers geen uitkijkposten meer hadden.

Nijmegen heeft pas in 2000, op de plek van de getroffen kleuterschool, een monument onthuld ter nagedachtenis aan het drama. Bij deze schommel van Henk Visch legden stadsbestuur en nabestaanden vandaag bloemen en hielden zij toespraken. Om precies 13.27 uur gingen de kerkklokken luiden en werd er drie minuten stilte gehouden.

Daarna vertrokken nabestaanden en belangstellenden naar een monumentale begraafplaats waar de meeste slachtoffers zijn begraven. Een half uur later begon de Nijmeegse carnavalsoptocht, dat uit respect was opgeschoven.
mooi om te zien dat her in nijmegen zelf niet vergeten is, wat denken en weten jullie over het dik gedrukte stuk?
Gebruikersavatar
robin.h
Lid
Berichten: 1877
Lid geworden op: 11 nov 2002, 17:23
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Bericht door robin.h »

Tjah,daar kun je nou denk ik geen onderzoek meer om doen.
Ook in Maastricht hebben Amerikaanse bommenwerpers bommen gegooid die verkeerd terechtkwamen(Ondere was er ook een bom gevallen op mijn opa zijn huis.)die eigenlijk bedoeld waren voor de brug maar toch in de wijk naast de brug terechtkwamen.Maarja toen hadden ze nog niet van die technieken als nu dus.Robin.
Mijn nieuwe verzamelsite: " http://www.worldwar2collector.tk "
KevinP
Lid
Berichten: 1152
Lid geworden op: 17 jan 2004, 12:09
Locatie: Nederland
Contacteer:

Bericht door KevinP »

Wanneer geallieerde vliegtuigen hun opgedragen primaire doel niet konden bereiken, hadden zij het bevel om hun bommen te droppen op secundaire doelen, die bepaald werden door de piloot gedurende de terugreis.

De geallieerde piloten boven Nijmegen dachten dat ze zich boven de Duitse stad Dulmen bevonden en lieten daarom hun bommen vallen.

Via de volgende link, kun je een uitgebreid artikel lezen over het vergissingsbombardement op Nijmegen:

http://mmbase.geschiedenisbus.nl/web/ge ... sier=14155
Plaats reactie