Churchill vond joden deels zelf verantwoordelijk

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Churchill vond joden deels zelf verantwoordelijk

Bericht door sobel »

Churchill vond joden deels zelf verantwoordelijk

Uitgegeven: 11 maart 2007 08:00
Laatst gewijzigd: 11 maart 2007 09:08

LONDEN - De Britse premier in de Tweede Wereldoorlog, Winston Churchill, vond dat joden het deels aan zichzelf te wijten hadden dat ze vijandig werden bejegend. Churchill bracht die mening naar voren in een artikel uit 1937, dat dit weekeinde is vrijgegeven.

De Britse kranten The Independent en The Daily Telegraph berichten in hun zondagedities over het artikel van Churchill. In het stuk betoogde de voormalige premier dat de slechte behandeling van de joden in Europa niet alleen het gevolg was "van de slechtheid van hun vervolgers".
Integreren
Churchill stelde dat de joden onvoldoende integreerden. "De jood is anders. Hij ziet er anders uit. Hij denkt anders. Hij heeft een andere traditie en achtergrond. Hij wil zich niet laten opnemen", aldus Churchill.

Elders in het artikel prees Churchill joden als goede, nijvere burgers die de wet respecteerden. Ook erkende hij dat de joden waren blootgesteld aan een wrede en meedogenloze vervolging.

Een historicus van de universiteit van Cambridge, Richard Toye, vond het artikel van Churchill in de archieven. Het stuk was bestemd voor publicatie in een Amerikaans blad. Een ander tijdschrift waarvoor Churchill werkte stak echter een stokje voor een publicatie in een concurrerend blad.

Bron:Nu.nl
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Gebruikersavatar
Goof
Lid
Berichten: 236
Lid geworden op: 23 nov 2006, 18:43
Locatie: 's-Gravenzande

Bericht door Goof »

Hoewel dit artikel voor mij nieuw is, is de inhoud ervan niet vreemd. Het was bekend dat vóór WO2 veel Westerse burgers en politici nogal wat kritiek hadden op Joden, hoewel ze wel protesteerde tegen de systematische vervolgingen door de Nazi's.
Na 1945 was het niet meer opportuun om nog kritiek op Joden te uiten. En dat volstrekte gebrek aan kritiek leidt tot op heden nog tot ongewenste toestanden.
Wie uit de geschiedenis niets leert moet dulden dat deze zich steeds herhaalt.
Plaats reactie