Weduwe Rost van Tonningen overleden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Gebruikersavatar
Charly1975
Lid
Berichten: 3211
Lid geworden op: 30 jan 2006, 16:09
Locatie: Betuwe

Weduwe Rost van Tonningen overleden

Bericht door Charly1975 »

Bron: NU.nl
We're fools to make war
On our brothers in arms


(Mark Knopfler/Dire Straits - Brothers in Arms)
Gebruikersavatar
Seyffardt
Lid
Berichten: 1010
Lid geworden op: 08 jan 2004, 16:58

Bericht door Seyffardt »

Florentine (Florrie) Sophie Rost van Tonningen-Heubel, de weduwe van het NSB-kopstuk Meinoud Rost van Tonningen is op 92-jarige leeftijd in Waasmunster in Vlaanderen overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.

Al in de vroege jaren dertig sloot Florrie Heubel zich aan bij de Nationaal-Socialistische Beweging van Anton Mussert. Zij trouwde eind 1940 met Meinoud Rost van Tonningen, die toen al een belangrijk figuur was in de NSB.

Meinoud Rost van Tonningen was voortdurend in een machtsstrijd verwikkeld met Anton Mussert, de nummer 1 van de beweging. Hij was radicaler en meer pro-Duits dan de andere NSB-leiders. Onder zijn invloed werd de NSB ook steeds meer anti-joods. Rost van Tonningen was ook lid van de SS en tijdens de Duitse bezetting president van De Nederlandsche Bank.

Hitler
Na de dood van haar man in 1945 in de gevangenis van Scheveningen (volgens de officiële lezing zelfmoord, volgens de weduwe moord) bleef Florrie de publiciteit zoeken met (neo)- nazistische uitspraken. Haar bewondering voor Hitler stak zij niet onder stoelen of banken.

De 'zwarte weduwe' zoals zij ook wel werd genoemd, werd meerdere keren veroordeeld wegens het verspreiden van nazi-lectuur en het organiseren van nationaal-socialistische bijeenkomsten. Op late leeftijd ging zij in vrijwillige ballingschap in Vlaanderen wonen, omdat het leven haar in Nederland naar eigen zeggen onmogelijk werd gemaakt.

Weduwepensioen
De verontwaardiging was groot toen bekend werd dat zijn een weduwepensioen van de Nederlandse staat ontving, omdat haar man parlementslid is geweest.

In 2000 stond ze weer midden in de belangstelling toen ze verscheen in het VARA-programma Het Zwarte Schaap van presentatrice Inge Diepman. Zij verweerde zich daarin zo kranig, dat de VARA heeft overwogen de uitzending te schrappen.

Bron: NOS Nieuws
"Dat ick zal wederkeeren in mijnen Regiment"
Axis vs Allied
Lid
Berichten: 110
Lid geworden op: 22 mar 2007, 13:23
Locatie: Friesland

Bericht door Axis vs Allied »

Sneu voor die zoon dat hij geen 'normale' moeder had. Maar zou zij nou echt zo'n fan van Hitler zijn, of komt dit allemaal door haar man, NSB of de propaganda? Die oorlogsmisdadiger uit Frankrijk, geloof dat hij Papon heette, geloofde ook nog steeds dat Hitler 'goed' was. Dus het zou er dus ook zo zijn ingepeperd dat het er nooit meer uit wil. Met het bedoel ik hier dat Hilter 'goed' was.
[Gezocht]: Heer uitrusting
Gebruikersavatar
hendrik
Lid
Berichten: 236
Lid geworden op: 04 dec 2006, 19:01

Bericht door hendrik »

Ik heb een aantal interwiews met haar gezien en mijn conclusie daaruit was en is: het mens was in en in slecht. Misschien nog wel slechter dan haar man was.
That's democracy
Winston Churchill na zijn verkiezingsnederlaag meteen na de oorlog.
Rednas
Lid
Berichten: 1147
Lid geworden op: 17 jul 2006, 16:39

Bericht door Rednas »

Ik las een keer een artikel over haar (in de panorama of de n. revu) waarbij de verslaggever met haar naar der Untergang ging. Tja, wat kan je over haar zeggen... Ze luste wel pap van Goebbels zijn propaganda, maar om haar nu in en in slecht te noemen?
Gebruikersavatar
Seyffardt
Lid
Berichten: 1010
Lid geworden op: 08 jan 2004, 16:58

Bericht door Seyffardt »

De Weduwe Rost van Tonningen - Heubel was in meerdere opzichten een product van haar tijd. Opgegroeid in een rijk bankiersgezin, met een Duitse vader en een Nederlandse moeder was zij van kinds af aan geinteresseerd in de natuur en in biologie. Als jonge vrouw maakte zij kennis met de Nationale Jeugdstorm,de jeugdafdeling van de NSB, waarvan zij de afdelingen in het Gooi samen met haar broer Wim heeft helpen opzetten. Vlak voor het uitbreken van de oorlog ontmoette zij de 20 jaar oudere Meinoud Rost van Tonningen, die inmiddels een hoge functie binnen de NSB had en lid van de Tweede kamer was. Haar interesse in het Nationaalsocialisme, voornamelijk de SS ideologie namen steeds vastere vormen aan. Op 21 december 1940 trouwde zij met Rost. Haar broer Wim nam dienst bij de Waffen-SS en Rost werd president van de Nederlandse Bank en directeur van de Nederlandsche Oostcompagnie, een organisatie die boeren, vissers en tuinders uitzond naar de door Duitsland bezette gebieden in Oosteuropa. Zowel Rost als Florrie hadden gedurende de oorlog dientengevolge contacten in de hoogste kringen, tot aan Hitler persoonlijk toe.
Aan het eind van de oorlog sneuvelde Wim Heubel aan het Betuwe front als SS officier, werd Rost krijgsgevangen gemaakt en overgebracht naar de Scheveningse gevangenis waar hij zeer slecht behandeld werd en tot zelfmoord werd gedwongen, feitelijk gewoon vermoord. Florrie vluchtte, hoogzwanger met haar twee kinderen via Terschelling, waar zij beviel van haar jongste zoon, naar Duitsland.

Na de oorlog keerde zij naar Nederland terug en kwam na vele moeilijke jaren terecht in het Gelderse Velp. Daar richtte zij de technische handelsmaatschappij Verina op, om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien. In de tussentijd had zij vele contacten om zich heen verzameld, die varieerden van voormalige politieke vrienden, extreemrechtse elementen uit binnen en buitenland, profiteurs en infiltranten van allerlei allooi. Uiteindelijk werd haar het leven van alle kanten zuur gemaakt, doordat zij onveranderd haar politieke denkbeelden en haar bewondering voor Adolf Hitler en Heinrich Himmler bleef uitdragen en tevens omdat zij een staatspensioen genoot, vanwege het vooroorlogse Kamerlidmaatschap van Rost. Daarnaast heeft zij alle moeite genomen om de waarheid m.b.t. het overlijden van haar man boven water te krijgen, iets waar zij uiteindelijk, na ruim 60 jaar in is geslaagd.
Laatst gewijzigd door Seyffardt op 24 mar 2007, 20:50, 1 keer totaal gewijzigd.
"Dat ick zal wederkeeren in mijnen Regiment"
Gebruikersavatar
hendrik
Lid
Berichten: 236
Lid geworden op: 04 dec 2006, 19:01

Bericht door hendrik »

doordat zij onveranderd haar politieke denkbeelden en haar bewondering voor Adolf Hitler en Heinrich Himmler bleef uitdragen
En dat is niet in en in slecht? Had ze niet genoeg geleerd van de ellende die deze tirannen veroorzaakt hadden? Haar denkbeelden zijn nooit goed te praten, wat ze ook allemaal beleefd heeft. De krijgsgevangenschap van haar man, de zwangerschap, haar kleine kindjes, alles heeft ze gebruikt om maar medelijden met haar figuur op te wekken.
That's democracy
Winston Churchill na zijn verkiezingsnederlaag meteen na de oorlog.
Gebruikersavatar
thedutchdevilo
Lid
Berichten: 170
Lid geworden op: 09 apr 2005, 23:08
Locatie: Groningen

Bericht door thedutchdevilo »

Ik vond het een vrouw met een zeer eenzijdigge blik op de wereld,ze was nog fanatieker dan haar eigen man !
Ze wond er ook geen doekjes om dat ze ''die goede oude tijd'' zo miste.
Ze was een enge oude heks die schandalig genoeg ook nog eens een vet pensioen kreeg,omdat haar kerel door de nazi's in de kamer was geplaatst.
There can be only one...!
Gebruikersavatar
Seyffardt
Lid
Berichten: 1010
Lid geworden op: 08 jan 2004, 16:58

Bericht door Seyffardt »

thedutchdevilo schreef:....omdat haar kerel door de nazi's in de kamer was geplaatst.
Nou niet dus. De NSB was in die jaren een politieke partij die net als alle anderen door democratische verkiezingen in de Tweede Kamer terecht kwam. Ik zal niets goedpraten, maar we moeten geen onzin gaan verkondigen.
"Dat ick zal wederkeeren in mijnen Regiment"
Wouter
Lid
Berichten: 1174
Lid geworden op: 24 apr 2006, 19:30
Locatie: Deventer

Bericht door Wouter »

Zal tijd worden :evil:
Deas Gu Cath
Gebruikersavatar
Seyffardt
Lid
Berichten: 1010
Lid geworden op: 08 jan 2004, 16:58

Bericht door Seyffardt »

hendrik schreef:Ik heb een aantal interwiews met haar gezien en mijn conclusie daaruit was en is: het mens was in en in slecht. Misschien nog wel slechter dan haar man was.
De oudste zoon, Grimbert Rost van Tonningen, heeft een in memoriam geschreven. Toen ik het niveau van sommige reacties van kennelijke tegenstanders daarop bekeek, vroeg ik mij af hoe "in en in goed" de mensen wel niet moeten zijn, die zoiets schrijven. Voor de volledigheid; ikzelf voelde mij niet geroepen om te reageren.

http://217.170.53.59/node/175
"Dat ick zal wederkeeren in mijnen Regiment"
Wouter
Lid
Berichten: 1174
Lid geworden op: 24 apr 2006, 19:30
Locatie: Deventer

Bericht door Wouter »

Het was niet iets was ik als zoon gedaan zou hebben. Dit vraagt er natuurlijk om om volgespamd en geflamed te worden, maar het roept ook mensen op met Nazi idealen. Ik citeer er een aantal.
Veel sterkte in deze droeve dagen vanuit vlaanderen,"MEINE EHRE HEIST TREUE" is gestorven .rust zacht lieve florrie.
Hoer!
Mevrouw heeft haar rust verdiend,

Tot het eind was zij trouw aan haar idealen, idealen die in een zieke wereld bedolven worden door de leugens van de multiculturele samenlevining en hopeloze politieke correctheid. Wanneer mensen zich afvragen wat voor een wereld dit toch is, wanneer ze al het oorlogsgeweld en zieke gedachtes van de moderne samenleving zien op Tv, stelt u dan gerust dat het zo had moeten zijn. Waarom? Omdat de juist kant de tweede wereld oorlog verloor.

Ave
Maar goed dat dat grafwijf eindelijk met de wurmen zit te kaarten!!!Arme wurmen.

nog 92 te lang geleefd. helaas geloof ik niet in een hiernamaals, maar dit onwijf zou regelrecht de hel in mogen.

Hoer, slet, kutwijf, moge zij branden in de hel!!!!!

zieg heil,

zulke vrouwen mmoesten we nog steeds hebben
Stelletje huichelaars!!!!!!
Deas Gu Cath
Gebruikersavatar
Seyffardt
Lid
Berichten: 1010
Lid geworden op: 08 jan 2004, 16:58

Bericht door Seyffardt »

Ik vind het feit dat haar zoon, die het totaal niet eens is met de zienswijze van zijn moeder, tóch de moed heeft opgebracht om een In Memoriam te plaatsen, bewonderenswaardig, hoe dan ook. De mensen, die hier misbruik van maken om nog even te gaan natrappen, zijn wel heel erg diep gezonken. Flinke jongens, hoor :? De pro nazi kreten zijn zonder uitzondering eveneens misplaatst.
"Dat ick zal wederkeeren in mijnen Regiment"
Wouter
Lid
Berichten: 1174
Lid geworden op: 24 apr 2006, 19:30
Locatie: Deventer

Bericht door Wouter »

Klopt, ik vind het bewonderingswaardig dat hij dit plaatst, maar hij had er zelf ook bij na kunnen denken dat dit verkeerd volk aantrekt.
Deas Gu Cath
Gebruikersavatar
Seyffardt
Lid
Berichten: 1010
Lid geworden op: 08 jan 2004, 16:58

Bericht door Seyffardt »

En dat verkeerde volk slaat zich op de borst dat ze zulke goede Nederlanders (lees: principieel anti-nazi) zijn. Wat een niveau! :|
"Dat ick zal wederkeeren in mijnen Regiment"
Plaats reactie