Pagina 1 van 1

Slachtoffers Market Garden op internet

Geplaatst: 01 mar 2004, 09:55
door Roel R.
Slachtoffers Market Garden op internet

Gepubliceerd op dinsdag 10 februari 2004

ARNHEM (ANP) - De gegevens van alle 1891 geallieerde soldaten die in 1944 in Arnhem bij de operatie Market Garden zijn gesneuveld, zijn vanaf volgende week zondag te vinden op internet. De database is gemaakt door Andries Hoekstra en Frans Ammerlaan uit Arnhem.

Zij hebben jarenlang aan het project gewerkt. De Arnhemmers willen met hun site de mensen die hun leven gaven voor de vrijheid uit de anonimiteit halen, aldus Hoekstra.

Op de site marketgarden.com staan niet alleen de namen en portretten van de soldaten, maar ook foto's van de grafstenen, de erevelden en situatiekaarten van de plaats waar de militairen zijn gesneuveld. De operatie Market Garden, waar de Slag om Arnhem onderdeel van uitmaakt, is dit jaar zestig jaar geleden.

De makers van de database hebben volgens Hoekstra bijna 50.000 handelingen moeten verrichten om alle gegevens online te krijgen. Zij ontvingen foto's van graven uit Duitsland en Belgiƫ, maar die moesten een ingewikkelde bewerking ondergaan om geplaatst te kunnen worden. Hoekstra en Ammerlaan verwachten de komende maanden nog veel aanvullend materiaal uit andere Europese landen en de Verenigde Staten te ontvangen.

De Oosterbeekse stichting Airborne Herdenkingen gaat de zestigste herdenking van de Slag om Arnhem dit jaar nogmaals groots aanpakken. Er worden in september honderden, veelal hoogbejaarde veteranen uit allerlei landen verwacht. De oud-strijders kunnen dan onder meer de John Frostbrug in Arnhem bekijken, die sinds dit jaar is geschilderd in de kleuren van de Britse bevrijders. Bij de brug vinden jaarlijks een van de vele herdenkingen plaats.
Bron: Planet internet nieuws
http://mirror.marketgarden.com

Vormgeeftechnisch zwaar slechte site, maar super qua informatie. Hulde aan de makers.

Geplaatst: 01 mar 2004, 11:52
door Bjorn
Ik hoorde al van die ''Roll of Honour'', ik vind het een goede zaak, zo worden de slachtoffers niet vergeten.
Nu nog een ''Roll of Honour'' van de Duitse gevallenen, en ik ben helemaal blij. :)