Vliegtuigwrakken Koggenland bergen

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Vliegtuigwrakken Koggenland bergen

Bericht door Sjoerd »

Nieuwnieuws meldt:
Koggenland (Noord-Holland) gaat twee vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog bergen. De ingrijpende bergingsoperatie begint waarschijnlijk in september en duurt zes tot acht weken. De gemeenteraad van Koggenland ging maandagavond unaniem akkoord met het financieringsvoorstel van het college van burgemeester en wethouders, maakte de gemeente bekend.

In de nacht van 8 november 1941 stortte een Britse bommenwerper Hampden Mk1 neer in een weiland van de toenmalige gemeente Berkhout. De bommenwerper van het 49e squadron van de Royal Air Force was neergehaald door een Duitse jager. Alle bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Twee van hen zijn in Begren (NH) begraven, maar waarschijnlijk bevinden de stoffelijke resten van de andere bemanningsleden zich nog in of nabij het wrak.

Urseum

Het andere vliegtuig, een Amerikaanse B24H Liberator, crashte op 29 juni 1944 in Urseum. De bemanning kon zich met een parachute in veiligheid brengen. Door de crash zijn wrakdelen in de grond terecht gekomen met mogelijk gevaarlijke stoffen. Ook zou zich aan boord van beide vliegtuigen nog munitie bevinden.

De gemeente sluit ook niet uit dat er nog zware munitie en niet-ontplofte bommen liggen. De grond zou bovendien vervuild kunnen zijn met radioactieve stoffen en asbest die voor de bouw van de vliegtuigen zijn gebruikt.
Bron


En Veteranen On-line over hetzelfde onderwerp:
Berging vliegtuigwrakken WO II in Koggenland

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Koggenland wil twee vliegtuigwrakken uit WO II laten bergen.

In het eerste geval gaat het om een berging van een wrak van een Britse bommenwerper Hampden Mk I met stoffelijke resten van bemanningsleden, vermoedelijk boordmunitie en vervuilde grond.

In het tweede geval gaat het om een Amerikaanse B24H Liberator. Hierbij is eveneens sprake van wrakdelen, schadelijke stoffen in de bodem en waarschijnlijk boordmunitie. Het is niet uitgesloten dat bij bergingen van vliegtuigwrakken uit WO II rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van zware explosieven. Verder sluit de gemeente niet uit dat er op twee andere locaties in de gemeente Koggenland twee ‘gedropte’ niet ontplofte bommen in de grond liggen.

De kosten van de beide bergingen alsmede de ruiming van de gedropte bommen bedragen 950.000 euro, waarvoor het college deze week een kredietvoorstel doet aan de gemeenteraad. Op donderdag 15 maart 2007 zal waarnemend burgemeester mevrouw L. Sipkes in het gemeentehuis te De Goorn een toelichting geven aan de media.

De Britse bommenwerper, een Hampden Mk 1, stortte in de nacht van 8 november 1941 neer in een weiland van de toenmalige gemeente Berkhout, nu deel van de gemeente Koggenland.

De bommenwerper van het 49e squadron van de Royal Air Force was neergehaald door een Duitse jager. Alle bemanningsleden verloren het leven, twee van hen zijn in Bergen (NH) begraven. Waarschijnlijk bevinden de stoffelijke resten van de andere bemanningsleden zich nog in of nabij het wrak.

De Amerikaanse bommenwerper is bijna drie jaar later, op 29 juni 1944, neergestort in de voormalige gemeente Ursem, tegenwoordig ook gemeente Koggenland. De bemanning heeft het vliegtuig per parachute kunnen verlaten. Metingen hebben aangetoond dat niet moet worden uitgesloten dat er nog zware wrakdelen in de grond aanwezig zijn.

Veiligheid heeft de hoogste prioriteit voor het college van burgemeester en wethouders bij de bergingen in Koggenland. Bommen kunnen 50 tot 100 jaar na dato instabiel worden en spontaan ontploffen. De bergingen van de vliegtuigwrakken kennen daarnaast ook milieuaspecten zoals het afvoeren van schadelijke stoffen en verontreinigde grond. In vliegtuigen uit die tijd werd bijvoorbeeld nog veelvuldig gebruik gemaakt van asbest en radioactieve stoffen. Bij de berging van de Britse bommenwerper speelt naast de veiligheid- en milieuaspecten, ook de piëteit van de slachtoffers een belangrijke rol.

De gemeente zal de grondeigenaren en omwonenden tijdig en met de grootste zorgvuldigheid informeren over het vervolgtraject van de bergingen en eventuele ruimingen.

De totale kosten voor de berging zijn geraamd op 950.000 euro, waarin de gemeente uitgaat van een Rijkssubsidie van 440.000 euro en een gemeentelijke bijdrage van ruim 510.000 euro. Aan de gemeenteraad wordt hiervoor een kredietvoorstel gedaan.

Contact:
Gemeente Koggenland
Middenhof 2
1648 JG De Goorn
E-mail: info@koggenland.nl
Website: http://www.koggenland.nl
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
Gebruikersavatar
King tiger
Lid
Berichten: 936
Lid geworden op: 20 aug 2006, 21:10
Contacteer:

Bericht door King tiger »

De dag dat ik vliegtuigen vind...:-)
Belgische militaria gezocht van 1935 - 1940

http://denbelgischepiot.jimdo.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Plaats reactie