Felle strijd om informatiebord Kapelsche Veer.

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
SJORS-SJORS
Lid
Berichten: 405
Lid geworden op: 18 mei 2005, 18:14
Locatie: Oudheusden

Felle strijd om informatiebord Kapelsche Veer.

Bericht door SJORS-SJORS »

Sprang-Capelle/Waalwijk
Als het over de Tweede wereldoorlog gaat, zijn de emoties van veel mensen nog steeds behoorlijk heftig. Dat blijkt wel weer in de al maanden voortslepende 'soap' rondom het informatiebord over de strijd bij het Kapelsche Veer in Sprang-Capelle.


Boze ingezonden brieven, verdachtmakingen en 'gestolen' protestborden. In en buiten de media werd de afgelopen tijd een felle strijd gevoerd over het informatiebord. De leek zal in eerste instantie denken: ''waar maken die mensen zich toch allemaal druk om?'' Maar als je je gaat verdiepen in de materie begin je de gevoelens wel een beetje te begrijpen.

Fouten

Basis in het conflict zijn de vermeende fouten op het bord. Meer dan veertig telt militair historicus Menni Roitero uit Waalwijk er inmiddels. '' Als het alleen maar kleine fouten waren geweest, hadden we ons er lang niet zo druk over gemaakt'', vertelt hij. ''Maar er staan een aantal belangrijke historische missers op die echt niet door de beugel kunnen. Veteranen zullen gekwetst zijn als zij het bord zo onder ogen komt. Ik vecht voor hun belangen en voor die van nabestaanden. Niet voor mezelf.''
M. Heidenveld, voorzitter van de stichting V.O.G.W. (vrienden van de Oorlogsgragen der Geallieerden Waalwijk en omstreken) staat volledig achter de strijd van Roitero. ''Wij geven met onze documentatiegroep voorlichting over de Tweede Wereldoorlog aan scholieren. Soms organiseren we ook excursies naar het gebied van de strijd om het Kapelsche Veer. Door zo'n fout informatiebord wordt hget erg moeilijk voor ons om de jeugd goed in te lichten.
Tegenstander in het conflict is duidelijk het comité 4 en 5 mei. Zij lieten het nu zo bekritiseerde bord maken. Als we de voorzitter van het comité 4 en 5 mei René van Boxtel vragen naar zijn mening over de kritiek krijgen we te horen: 'Geen commentaar'. Ook de gemeente houdt voorlopig haar lippen op elkaar. Ze was niet betrokken bij de totstandkoming van het bord, maar lijkt wel te willen bemiddelen. 27 augustus heeft wethouder Baggerman een gesprek gepland met René van Boxtel, Jack Didden (schrijver van de tekst op het huidige bord) en Henk Roskam (maatschappij tot 't Nut van het Algemeen en mede-initiatiefnemer).

Protestborden

Roitero en Heideveld zijn niet blij dat het allemaal zo lang duurt voordat er wat wordt ondernomen. Zij pleiten voor een snelle verwijdering of afdekken van het huidige bord. Voor dit doel benaderden zij inmiddels de oppositie en werden protestborden geplaatst. Deze borden zijn verdwenen maar hadden de volgende tekst: 'Het hiernaast geplaatste informatiebord bevat meer dan veertig omissies, onvolkomenheden, fouten en triviale slordigheden!!! U wordt volkomen verkeerd geïnformeerd over wat er zich hier daadwerkelijk heeft voltrokken . De GEMEENTE WAALWIJK is echter (nog) niet van zins het bord te laten afdekken c.q. te laten verwijderen. Uit respect voor degenen die hier hun leven lieten en voor de nabestaanden willen wij U op deze wijze informeren.'
Volgens roitero zijn de protestborden gestolen. Hij denkt aan mensen in Sprang-Capelle. Ook in deze gemeenschap zijn er namelijk duidelijk gevoelens rondom het Kapelsche Veer. Een belangrijk punt daarin is de spelling van het woord 'Capelsche'. Volgens roitero moet dat 'Kapelsche' zijn. De historicus baseert dit op de oude stafkaart die ten tijde van de gevechten werd gebruikt. Maar in Sprang-Capelle zijn een aantal mensen het hier niet mee eens, een oud conflict dat bij dit informatiebord weer lijkt op te spelen. Het laatste woord over het informatiebord lijkt nog niet gezegd. Na 27 augustus zullen we ongetwijfeld meer horen.


Bron : de Waalwijker (29 juli 2007)

Dit artikel heb ik overgetypt uit een krant, ik kon het niet op internet vinden maar had het wel graag gedeelt met jullie.
Nu nog even opzoeken wat die fouten precies zijn, wie helpt me?
Windhund - Grenadier
Panzergrenadiere,
vorwärts, zum Siege voran!
Gebruikersavatar
Haplo
Lid
Berichten: 3616
Lid geworden op: 03 okt 2005, 17:39

Bericht door Haplo »

Mvg/Best regards, Sipke
Marius
Lid
Berichten: 100
Lid geworden op: 04 mei 2007, 10:29
Locatie: Sprang-Capelle

Bericht door Marius »

Begin er maar niet aan Haplo/Sipke.

Het is bijna niet te doen voor je.

Ik ga er op Tommy Talk verder op in. Zie je daar?!

Gr.
Marius Heideveld
Stichting V.O.G.W.
Marius
Lid
Berichten: 100
Lid geworden op: 04 mei 2007, 10:29
Locatie: Sprang-Capelle

Re: Felle strijd om informatiebord Kapelsche Veer.

Bericht door Marius »

Fouten en bevindingen (bij inmiddels het tweede informatiebord) staan op het YouTubekanaal van VOGW.
Type VOGW en je vindt de uitleg vanzelf.
Plaats reactie