Uniek fotoalbum SS'ers Auschwitz

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
koen
Lid
Berichten: 1057
Lid geworden op: 05 sep 2004, 14:22

Uniek fotoalbum SS'ers Auschwitz

Bericht door koen »

Het lijkt even onschuldig als een gewoon fotoalbum: kerstmis, spelen met de hond, uitstapjes van het werk. Maar de gefotografeerden dragen bijna altijd hun SS-uniform, op de foto’s die Karl Höcker maakte als hij niet hoefde te werken in Auschwitz.

Het album dat hij maakte over zijn tijd in het concentratiekamp is nu voor het eerst te zien, in het Holocaust Museum in Washington. Höcker, de adjudant van kampcommandant Rudolph Höss poseert onbekommerd met zijn baas en kamparts Joseph Mengele op zonnige winterdagen.

Nergens is een spoor te zien van de moordfabriek die even verderop honderdduizenden mensen systematisch van het leven beroofde.

Vrolijke wereld
"De mensen die deze kampen leidden, zijn maar moeilijk te begrijpen, en we willen juist zo graag weten hoe ze zichzelf zagen," zegt museumdirecteur Sara Bloomfield. "Deze foto’s illustreren de vrolijke wereld die zij genoten terwijl ze onvoorstelbaar leed veroorzaakten."

Tot nu toe waren er maar zo’n 320 foto’s bekend van Auschwitz-Birkenau. Met het album van Höcker komen daar 116 foto’s bij. Veel van de foto’s zijn genomen bij de Solahütte, een SS-vakantiehuis, 30 kilometer van het kamp.

Op een serie foto's eet Höcker zorgeloos bosbessen met SS-vrouwen. Op dezelfde dag kwam in het kamp een transport aan van 150 mensen, 117 ervan werden onmiddellijk vergast.

Op enkele van de laatste foto’s is te zien hoe Höcker trots de kaarsje van een enorme kerstboom aansteekt. Nog geen maand later werd het kamp ontruimd vanwege de oprukkende Sovjet-troepen.

Vlucht
Ook Höcker vluchtte toen, met zijn fotoalbum. Het werd later door een Amerikaanse officier gevonden in een verlaten appartement in Frankfurt. Hij schonk het in 2006 anoniem aan het museum.

Höcker werd vlak na de oorlog opgepakt door de Britten, maar die hadden niet door dat ze de adjunct-commandant van Auschwitz hadden opgepakt. Pas in 1963 kwam hij alsnog voor de rechter.

Hij werd veroordeeld tot zeven jaar cel, en stierf in 2000 een vrij man. Tijdens zijn proces hield Höcker vol nooit op de hoogte te zijn geweest van de gruwelijkheden in Auschwitz.

Maar iemand die zo broederlijk omgaat met moordenaars als Höss en Mengele, moet haast wel op de hoogte zijn geweest van hun daden.

Bron: http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen ... hwitz.html
Het album:
http://www.ushmm.org/research/collectio ... auschwitz/
Gebruikersavatar
Nekaf
Lid
Berichten: 148
Lid geworden op: 31 jul 2005, 00:12
Locatie: Rosmalen

Bericht door Nekaf »

Indrukwekkend. Bedankt voor de link
Plaats reactie