Gewetensloze beroving 85-jarige veteraan

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Gewetensloze beroving 85-jarige veteraan

Bericht door Auke »

Eerder deze maand is de 85-jarige Nikolai Ivanovich Kuznetsov, de enige nog levende Held van de Sovjet-Unie die ook Cavalier van alle drie de Ordes van Roem was, van zijn onderscheidingen beroofd. De overvaller wist zijn Gouden Ster van de Held van de Sovjet-Unie, Orde van Lenin, Orde van de Rode Banier, Orde van de Vaderlandse Oorlog 1e Klasse en zijn Ordes van Roem 2e en 3e Klasse te stelen te stelen. De 85-jarige held raakte nog slaags met de gewetenloze dief en wist zijn Roemsorde 1e Klasse te behouden. Deze onderscheidingen zullen we ongetwijfeld nooit meer terug zien. Onvoorstelbaar hoe gewetensloos sommige mensen kunnen zijn :mad:

Hier Kuznetsov, enkele jaren geleden, in volle glorie:

Afbeelding

Bron
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
sniper snoop
Beste Signature 2010
Beste Signature 2010
Berichten: 1704
Lid geworden op: 23 jul 2006, 03:09
Locatie: Ieper - Belgie
Contacteer:

Bericht door sniper snoop »

Om van te kotsen :x

Die mensen horen niet te leven. Hopelijk wordt die medaillie terug gevonden :x
"Always remember both sides of the line"~~~~ Britse oudstrijder en oudste Brit ooit (tot hij overleed), Harry Patch (110 jaar) - Menenpoort Ieper, 21 juni 2008

Heb je Battlefield 1918 problemen? Klik hier en leg uit wat het probleem is!
Wouter
Lid
Berichten: 1174
Lid geworden op: 24 apr 2006, 19:30
Locatie: Deventer

Bericht door Wouter »

Is zo'n gouden ster van de Held van de Sovjet Unie niet amper te verkopen?
Hoe dat ook zit, dit doe je gewoon niet.
Deas Gu Cath
Gebruikersavatar
Lucky-Angel
Lid
Berichten: 224
Lid geworden op: 26 jul 2007, 16:15
Locatie: Nistelrode

Bericht door Lucky-Angel »

Hier kun je echt zo kwaad om worden :mad: :mad: :mad: :x :x
Gewoon niet normaal, en hij zal ze wss nooit meer terug zien :x
Gezocht; Amerikaans klein spul ( Ook Bajonetten )
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Bericht door Auke »

Alle gestolen onderscheidingen zijn geserienummerd dus die verschijnen uiteraard nooit meer op de markt, anders zou de verkoper diep in de problemen komen te zitten. De kans is heel groot dat deze beroving plaatsvond in opdracht van een verzamelaar die deze groep nu boven z'n bed heeft hangen en hem daar nooit meer weghaald.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4855
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 54 keer
Ontvangen: 96 keer

Gestolen onderscheidingen

Bericht door asjemenou »

Dergelijke berovingen zijn een realiteit in het Rusland van vandaag de dag. Ik heb er in mijn verzameltopic ook al eens iets over geschreven. Nikolai Ivanovich Kuznetsov kan het tenminste nog na vertellen. Een aantal jaren geleden is er zelfs in Rusland een hoge marineveteraan vermoord vanwege zijn onderscheidingen. Het is o.a. één van de redenen waarom de Russische regering het kopen en verkopen van soortgelijke onderscheidingen strafbaar heeft gesteld. Het is ook de belangrijkste reden waarom ik geen Sovjet onderscheidingen koop direct van Russen of van mensen die grote partijen van dergelijke onderscheidingen verkopen. Ook al is het verboden in Rusland (en overige voormalige Sovjetstaten) toch zijn er nog steeds veteranen of familieleden ervan die dit soort onderscheidingen uit geldgebrek te koop aanbieden op de zwarte markt. Meestal brengen ze dan ook niet veel op omdat elke Rus weet dat het verboden is om in deze onderscheidingen te handelen. Ook als westerse toerist kan je ze beter laten liggen. Je riskeert zo bij het uitreizen van Rusland een gevangenisstraf.
Ik lees in eerdere reacties iets over hoe gewetenloos sommige mensen kunnen zijn. Dit soort berovingen, roofmoorden keur ik ten strengste af dat sowieso maar een ieder die ooit in Rusland is geweest weet of hoe sommige mensen daar in erbarmelijke toestanden moeten (over)leven. Veel van deze mensen zijn gedwongen om zich letterlijk in leven te houden met stelen. Ook worden veel van dit soort mensen gedwongen tot dit soort daden door criminelen en maffiabazen om zo hun schulden bij hen af te lossen. Onbegrijpelijk voor ons maar een realiteit in het hedendaagse Rusland. Een Russische gids van Intourist heeft mij ooit eens gezegd tijdens mijn verblijf in Rusland; "This is Russia, it is a different world."
De dief van de onderscheidingen van Kuznetsov zal het zeker voor het geld hebben gedaan en hoogstwaarschijnlijk ook nog eens in opdracht van iemand. Het is echt wel bekend in Rusland dat er westerse verzamelaars zijn die veel geld overhebben voor dergelijke Sovjet onderscheidingen. Er zullen dan ook wel genoeg mensen in Rusland rondlopen die bereid zijn om op deze manier een hoop geld te verdienen. Ik denk dan ook dat de kans heel groot is dat de gestolen onderscheidingen van Kuznetsov naar het buitenland zullen verdwijnen.
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Re: Gewetensloze beroving 85-jarige veteraan

Bericht door Auke »

Op 12 september 2008 is deze laatste oorlogsveteraan die zowel Held van de Sovjet-Unie als ontvanger van drie Roemsordes was, sergeant-majoor der artillerie Nikolaj Ivanovitsj Koeznetsov, overleden, 86 jaar oud.

Voor zijn overlijden was hij van de vier personen die deze hoge onderscheidingencombinatie kregen als enige nog in leven. Hij ontving zijn onderscheidingen als stukscommandant in de 369e Zelfstandige Jacht-Anti-Tank-Artillerieafdeling van de 263e Jagerdivisie. Zijn Roemsorde 3e Klasse kreeg hij voor zijn rol in de bevrijding van de Krim, zijn 2e Klasse voor het persoonlijk tot staan brengen van een tankdoorbraak in de Baltische Staten en zijn 1e Klasse voor het uitschakelen van 16 tanks in de buurt van Königsberg. Zijn HSU-ster kreeg hij voor zijn rol in de bevrijding van Sevastopol (waar hij als eerste de rode banier hees) en Königsberg.

Prettiger nieuws is wel dat in december vorig jaar zijn onderscheidingen zijn teruggevonden door een groep toegewijde journalisten. Zij kwamen de onderscheidingen op het spoor en kwamen met de dieven overeen dat ze de onderscheidingen zouden terugbezorgen bij Koeznetsov en in ruil daarvoor de dieven niet zouden aangeven bij de politie. De slechtziende veteraan kreeg tranen in zijn ogen toen hij zijn onderscheidingen weer in zijn handen voelde.

Afbeelding Afbeelding
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
JimK
Lid
Berichten: 2214
Lid geworden op: 25 okt 2005, 16:34
Locatie: ergens in nederland
Contacteer:

Re: Gewetensloze beroving 85-jarige veteraan

Bericht door JimK »

Auke schreef: Prettiger nieuws is wel dat in december vorig jaar zijn onderscheidingen zijn teruggevonden door een groep toegewijde journalisten. Zij kwamen de onderscheidingen op het spoor en kwamen met de dieven overeen dat ze de onderscheidingen zouden terugbezorgen bij Koeznetsov en in ruil daarvoor de dieven niet zouden aangeven bij de politie. De slechtziende veteraan kreeg tranen in zijn ogen toen hij zijn onderscheidingen weer in zijn handen voelde.
Dat is dan toch nog nog een redelijk goede oplossing geweest. Je hoort het maar zelden dat de gestolen spullen weer boven water komen.
Heeft hij toch begraven kunnen worden met zijn medailles.
Gebruikersavatar
Rick de G.
Lid
Berichten: 640
Lid geworden op: 23 jan 2008, 16:32
Locatie: Weert, op de fiets met Justin achterop

Re: Gewetensloze beroving 85-jarige veteraan

Bericht door Rick de G. »

Toch "heerlijk" om te horen dat deze man met rust in zijn hart heeft kunnen sterven.
Ik had het verschrikkelijk gevonden als hij was gestorven zonder zijn medailles!
Grenadier Markus Schenk
merkloos
Lid
Berichten: 244
Lid geworden op: 14 sep 2008, 14:21

Re: Gewetensloze beroving 85-jarige veteraan

Bericht door merkloos »

Het is mischien een beetje off - topic maar rusland staat er ook om bekend dat
er bekende kunst werken worden gestolen uit museums en worden verkocht
aan rijke mensen over al op de wereld. En dat is net zo als deze onderscheidingen
alleen vind ik dit erger omdat het stelen van zo iets erg persoonlijk voor de gene
is waarvan is gestolen.
Plaats reactie