Opnieuw Nederlandse militair gesneuvelt in Uruzgan.

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Opnieuw Nederlandse militair gesneuvelt in Uruzgan.

Bericht door sobel »

Opnieuw Nederlandse militair gesneuveld in Uruzgan
Uitgegeven: 3 november 2007 11:04
Laatst gewijzigd: 3 november 2007 14:35

DEN HAAG - In de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan is zaterdag opnieuw een Nederlandse ISAF-militair om het leven gekomen. Het gaat om de 21-jarige korporaal Ronald Groen.

De gesneuvelde militair zat in een gepantserd Fennek verkenningsvoertuig, dat om 7 uur plaatselijke tijd op een bermbom reed, een zogeheten geïmproviseerd explosief. Dit gebeurde 5 kilometer ten noordwesten van de patrouillepost Poentjak. Twee andere Nederlandse ISAF-militairen raakten gewond.

Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn zaterdag in Den Haag bekendgemaakt. De gewonden, een korporaal en een wachtmeester worden behandeld op de militaire basis in Tarin Kowt. Hun toestand is stabiel, aldus Berlijn. Ze hebben zelf hun familie ingelicht.

Havelte

De slachtoffers zijn afkomstig van de 43e gemechaniseerde brigade, die is gelegerd op de Johannes Post Kazerne in het Drentse Havelte. Ze namen in Uruzgan deel aan de operatie Spin Gahr, waarmee de ISAF-troepen nog voor het invallen van de winter de veiligheid in Uruzgan wil vergroten. Een van de doelen is het bestrijden van de invloed van de Taliban - vanuit onder meer de Baluchi-vallei- op de wederopbouw in de buurt van Tarin Kowt en Chora.

Korporaal Groen is de twaalfde Nederlandse dode sinds het begin van de missie in Afghanistan als gevolg van oorlogsgeweld of ongelukken.

Volgens Berlijn is de Taliban al aan het wegtrekken uit het gebied en hebben de troepen tal van wapenopslagplaatsen aangetroffen, waar naast geweren en raketten ook materiaal voor het maken van geïmproviseerde explosieven is gevonden.

Gevaar

Binnen defensie is een speciale eenheid bezig om te bekijken hoe het gevaar van deze bermbommen nog verder kan worden ingedamd. Tijdens Spin Gahr reed al een Nederlands pantserwielvoertuig op een geïmproviseerde bom.

Condoleanceregister

Het ministerie van Defensie heeft zaterdag op zijn website een condoleanceregister geopend voor de zaterdagochtend gesneuvelde korporaal Ronald Groen (21).

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie), staatssecretaris Cees van der Knaap en Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn betuigden als eersten hun medeleven aan de nabestaanden: "Wij zijn diep geraakt door zijn overlijden. Ons past diep respect voor deze jonge en moedige collega, die zich inzette voor een betere toekomst voor de Afghaanse bevolking en een veiliger wereld. Wij leven intens mee met de nabestaanden. Wij wensen hen veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies."
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Gebruikersavatar
sniper snoop
Beste Signature 2010
Beste Signature 2010
Berichten: 1704
Lid geworden op: 23 jul 2006, 03:09
Locatie: Ieper - Belgie
Contacteer:

Bericht door sniper snoop »

Had ik vandaag helaas gehoord.

Veel sterkte aan de familie leden en kennisen. Veel beterschap aan de andere soldaten. Zoals mijn onderschrift luid. De Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog enz. Ze zijn afgelopen maar de oorlog blijft bestaa. Er blijven dan ook slachtoffers vallen. Hopelijk wordt het snel over. :(
"Always remember both sides of the line"~~~~ Britse oudstrijder en oudste Brit ooit (tot hij overleed), Harry Patch (110 jaar) - Menenpoort Ieper, 21 juni 2008

Heb je Battlefield 1918 problemen? Klik hier en leg uit wat het probleem is!
Gebruikersavatar
Lucky-Angel
Lid
Berichten: 224
Lid geworden op: 26 jul 2007, 16:15
Locatie: Nistelrode

Bericht door Lucky-Angel »

Vanmorgen tijdens werken op de radio gehoord..

Er zijn gewoon geen woorden voor, hoeveelste gesneuvelde is dit?
Ik vind dat nederland met haar kracht een oplossing moet vinden voor de bermbommen en zelfmoordacties.

Respect voor deze kerel!
Rust zacht
Gezocht; Amerikaans klein spul ( Ook Bajonetten )
Plaats reactie