Internationale herdenkingsplechtigheid op donderdag 15 novem

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Internationale herdenkingsplechtigheid op donderdag 15 novem

Bericht door Roel R. »

Internationale herdenkingsplechtigheid op donderdag 15 november 2007

Op donderdag 15 november 2007 zal bij het Monument van Verdraagzaamheid aan de Roggelseweg in Haelen weer een jaarlijkse internationale herdenkingplechtigheid plaatsvinden. De organisatie is in handen van het Comité Herdenkingsmonument Militairen en de gemeente Leudal. Het Monument van Verdraagzaamheid werd op 8 maart 2001 onthuld ter nagedachtenis aan de 687 militairen die tussen 1940 en 1945 in het Leudalgebied sneuvelden. Het gaat hierbij om militairen uit Australië, België, Canada, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Tsjechië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is het monument een symbool van verdraagzaamheid: alle militairen, ongeacht het land van herkomst, worden herdacht.

Aandacht uit binnen- en buitenland

Voor de herdenkingsplechtigheid en de gedachte achter het monument; verdraagzaamheid, is ieder jaar weer meer belangstelling. Ook dit jaar hebben zich veel veteranen, vertegenwoordigers van het voormalig verzet, oorlogsslachtoffers, scholieren en diverse internationale en nationale hoogwaardigheidsbekleders aangemeld om de plechtigheid bij te wonen. Dit jaar zijn onder meer aanwezig: ambassadeurs, consuls, militaire bevelhebbers uit binnen- en buitenland, kerkelijke afgevaardigden en Gouverneur Frissen. De Koninklijke Luchtmacht zal als eerbetoon aan de gesneuvelden tijdens de plechtigheid een zgn. flyby verzorgen met twee historische vliegtuigen (Harvards) afkomstig van de vliegbasis Gilze-Rijen.

Namens de gemeente Leudal zal burgemeester Verhoeven dit jaar voor het eerst de plechtigheid openen en als gastheer optreden. “Om te kunnen bouwen aan een toekomst van vrede, vind ik het belangrijk om stil te staan bij de gevallenen en de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid. Herdenkingsbijeenkomsten dragen daar zeker aan bij, maar we zullen er met z’n allen hard aan moeten blijven werken.”, aldus Verhoeven.

Boom van verdraagzaamheid

Dankzij diverse sponsoren is het Comité Herdenkingsmonument Militairen er dit jaar in geslaagd om 18 veteranen uit het Verenigde Koninkrijk, België, Duitsland en Nederland als gast uit te nodigen, zodat ze ook bij de herdenkingsplechtigheid aanwezig kunnen zijn. De veteranen zullen op de dag voorafgaand aan de plechtigheid, op woensdagmorgen 14 november, een boom van verdraagzaamheid planten bij het Leudalmuseum St. Elisabethshof.

Scholieren

Scholieren van het VMBO van scholengemeenschap St. Ursula in Horn zullen in het kader van lessen over verdraagzaamheid, zelf geschreven gedichten voordragen en samen met veteranen bloemen leggen. Het Monument van Verdraagzaamheid is intussen een vast onderdeel van het lesprogramma, waarin verdraagzaamheid centraal staat.
Wij hopen op uw belangstelling en nodigen u van harte uit om bij deze bijeenkomst op 15 november aanwezig te zijn. De plechtigheid begint om 15.00 uur en zal tot ongeveer 16.30 uur duren.

Voor meer informatie over de herdenking en het Monument van Verdraagzaamheid kunt u kijken op http://www.leudalmonument.nl

Afbeelding
Plaats reactie