Bezoek aan Auschwitz moet militair respect bijbrengen

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arachnide
Lid
Berichten: 175
Lid geworden op: 13 okt 2007, 22:59
Locatie: Hoogerheide

Bezoek aan Auschwitz moet militair respect bijbrengen

Bericht door Arachnide »

Bezoek aan Auschwitz moet militair respect bijbrengen
Van onze verslaggever Noël van Bemmel
gepubliceerd op 13 februari 2008 02:46, bijgewerkt op 13 februari 2008 11:06

AMSTERDAM - Een groep militairen van de Koninklijke Marechaussee zal eind april het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz en de oude fabriek van Oskar Schindler in Krakow bezoeken. De reis is een uitvloeisel van de nieuwe gedragscode voor militairen, die bedoeld is om meer empathie te kweken voor kwetsbare groepen.

Zo’n zestig marechaussees van de Brigade Veluwe hebben zich ingeschreven voor de vrijwillige reis. Zij houden zich bezig met politietaken in de krijgsmacht, maar kunnen ook worden belast met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers op Schiphol. Daarbij zijn in het verleden vreemdelingen mishandeld door marechaussees.

‘Zo’n reis helpt voorkomen dat medewerkers vervallen in veralgemeniseringen van bevolkingsgroepen’, verwacht een defensiewoordvoerder. Hoe hevig een asielzoeker zich ook verzet door te gillen en te bijten, ‘het blijft iemand die je moet respecteren als medemens.’

De commandant van de brigade, majoor Nick Lemmens, bezoekt ter voorbereiding Kamp Westerbork. Hij zegt dat de reis naar Polen ook begrip moet kweken voor kwetsbare groepen in eigen gelederen. De gedragscode is mede bedoeld om misdragingen binnen defensie te voorkomen.

De Koninklijke Marechaussee kwam de afgelopen jaren in opspraak door ongeoorloofd geweld tegen vreemdelingen. Een commissie concludeerde dat marechaussees soms te ver gaan, maar vond geen bewijs voor een structureel patroon van misdragingen.

Bron.
Men moet de waarheid niet verwarren, met de mening van de meerderheid.
Is op zoek naar Duitse foto's, voor in mijn Duits fotoalbum. Verkoop je foto's? PB aub!
Plaats reactie