Vermiste Koenigs Collectie binnenkort terug

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Vermiste Koenigs Collectie binnenkort terug

Bericht door Roel R. »

Vermiste Koenigs Collectie binnenkort terug

Afbeelding

KIEV - Minister-president Balkenende opent op 22 maart in het Oekraïense Kiev een tentoonstelling van tekeningen uit de Nederlandse Koenigs Collectie. Ze werden kortgeleden in Oekraïne aangetroffen en gaan volgens afspraak nog deze zomer naar Nederland terug.

De Koenigs Collectie was een Nederlandse kunstverzameling die in de jaren veertig via nazi-Duitsland in de Sovjet-Unie terechtkwam. De tekeningen maken deel uit van een groep van in totaal 528 tekeningen die sinds de Tweede Wereldoorlog werden vermist.

De 139 tekeningen en drie prenten uit de Koenigs Collectie keren op 8 juli terug naar Nederland, zoals Balkenende vorig jaar al afsprak met de Oekraïense president Koetsjma. Die zal daarna weer een tentoonstelling openen in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

De familie zegt dat de kunstverzameling slechts door de Tweede Wereldoorlog uit handen van de familie is geraakt. Dit zou onder andere omstandigheden nooit zijn gebeurd en de familie heeft volgens eigen zeggen dus recht op teruggave van wat zich inmiddels in de Nederlandse nationale kunstcollectie bevindt. De Nederlandse staat echter heeft steeds op het standpunt gestaan dat de verzameling vrijwillig en om economische redenen alleen uit handen van de familie is geraakt.

Koenigs, een Duitser die voor de oorlog naar Nederland was gekomen, raakte hier in geldnood. Hij gaf de werken daarom in onderpand bij een bank. Na zes jaar had de bank er genoeg van en verkocht de collectie aan havenbaron D. van Beuningen. Die verkocht een deel van de verzameling aan de Duitsers, waarna sovjettroepen de tekeningen in 1945 als oorlogsbuit naar Rusland meenamen.

ANP

Premier wil terugkeer Russische Koenigscollectie

DEN HAAG - Premier Balkenende hoopt dat er snel afspraken gemaakt kunnen worden met Rusland over de teruggave van het deel van de Koeningscollectie dat zich in dat land bevindt. Hij zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De 139 tekeningen uit de Koenigscollectie die in Oekraïne zijn aangetroffen, gaan dit jaar nog terug naar Nederland. Voor dat gebeurt zullen ze in de Oekraïense hoofdstad Kiev tentoongesteld worden. Balkenende reist zondag naar Oekraïne om die tentoonstelling te openen.

De Koenigscollectie is een verzameling van in totaal 528 tekeningen die tijdens de Tweede Wereldoorlog via nazi-Duitsland in de Sovjet-Unie terechtkwam. Een deel ervan dook onlangs in Oekraïne op. Balkenende sprak vorig jaar met de Oekraïense president Koetsjma af dat de kunstwerken naar Nederland zullen terugkeren. Dat gebeurde toen ze elkaar bij een algemene vergadering van de Verenigde Naties ontmoetten.

Collectie onderpand

Ook met de Russische Federatie zijn contacten over teruggave van het deel van de collectie dat zich daar bevindt. Het gaat om 307 tekeningen die in 1993 in Moskou zijn aangetroffen.

De Koenigscollectie is genoemd naar de Duitser Franz Koenigs, die voor de oorlog in Nederland belandde. Uit geldnood gaf hij zijn kunstverzameling in onderpand bij een bank. Toen Koenigs zijn schulden niet kon betalen, werd een deel van de werken aan Duitsers verkocht. In 1945 werden ze als oorlogsbuit mee naar Rusland genomen.
Goed nieuws, het word tijd dat kunst die door de Nazi's en door de Rode hordes is geplunderd terug komt op de plaats waar het hoort.
Verzamelaar_Freak
Lid
Berichten: 262
Lid geworden op: 27 dec 2002, 19:07
Locatie: kattttttttt

Bericht door Verzamelaar_Freak »

Goed werk
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Koenigs-tentoonstelling in Rotterdam geopend

Gepubliceerd op: 8 juli 2004

ROTTERDAM (ANP) - Prins Willem-Alexander en de Oekraïnse president Koetsjma hebben donderdagmiddag in Rotterdam de Koenigs-tentoonstelling geopend in museum Boijmans van Beuningen. Het museum toont de 139 tekeningen en drie prenten die eind juni werden terugbezorgd door Oekraïne.

De nazi's vervoerden dit deel van de wereldberoemde Koenigs-collectie in 1941 vanuit Boijmans naar Duitsland. De Rotterdamse zakenman Van Beuningen werd gedwongen de werken te verkopen aan kunstverzamelaars van Hitler. Het Rode Leger nam de kunst vervolgens als oorlogsbuit mee naar de Sovjetunie. De tekeningen en prenten werden gevonden in Kiev.

De opening gebeurde in het bijzijn van prinses Máxima en premier Balkenende.

Link: http://www.planet.nl
Plaats reactie