Documentaire over begraafplaats Margraten

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Yannick S.
Lid
Berichten: 194
Lid geworden op: 19 sep 2006, 20:27

Documentaire over begraafplaats Margraten

Bericht door Yannick S. »

Documentaire over begraafplaats Margraten


De Samenwerkende Heemkunde Organisaties Margraten (SHOM) gaat een documentaire maken over de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Het ministerie van VWS heeft daarvoor subsidie gegeven.
Margraten

Door Stefan Gillissen

SHOM gaat inwoners van de gemeente interviewen en wil antwoord op een aantal vragen. Wat betekende de komst van de grootste begraafplaats op het Europese vasteland (meer dan 20.000 soldaten lagen er in 1947) voor een kleine gemeenschap als Margraten; welke invloed had een en ander op het dorpsleven? Hoe ging men om met de Amerikanen die daar jarenlang verbleven?
Het SHOM-project, dat de naam ‘Akkers van Margraten’ draagt, gaat mensen interviewen die iets kunnen vertellen over de aanleg van de Amerikaanse begraafplaats of er zelf bij betrokken waren. De interviews vormen de basis voor een documentaire, waarvoor een contract is gesloten met Ruim Kader Filmproducties uit Amsterdam van Albert Elings en Eugenie Jansen. Dit duo heeft al de nodige (op landelijke tv uitgezonden) documentaires gemaakt, waaronder ‘Nonnevotte’.
Het project wordt ondersteund door het Regionaal Historisch Centrum Limburg (foto’s en filmmateriaal) en de Stichting Adoptiegraven Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Daarnaast gaat er een eigen website online en in publieke gebouwen zullen folders worden neergelegd.
De gemeente Margraten heeft plannen voor de bouw van een informatiecentrum bij de begraafplaats. De stichting Margraten Memorial Center is bezig met een onderzoek naar ontwikkeling daarvan. Het Memorial Center is volgens de gemeente een positieve impuls voor de regio op gebied van cultuur, economie en toerisme. Een haalbaarheidsonderzoek heeft aangetoond dat een bezoekerscentrum tussen de 20.000 en 80.000 geïnteresseerden zal trekken.

bron: Dagblad de Limburger

http://www.limburger.nl/article/2008030 ... 50354/1007
Cas
Lid
Berichten: 975
Lid geworden op: 31 aug 2005, 13:09
Locatie: Margraten

Re: Documentaire over begraafplaats Margraten

Bericht door Cas »

Dit is precies wat er nog ontbrak aan de historie van het Kerkhof, dit en een goed boek, en daar heb ik jaren plannen voor ....
Adoptant van:
T/5 Raymond Leon Miller 327th Glider Infantry Regiment 101st Airborn Division
Sgt Kurt Franzman 28th Inf. Reg 8th Infantry Division
John S. Williams 120th Inf. Reg 30th Infantry Division
Harrold Rogers 119th Inf. Reg 30th Infantry Division
Plaats reactie