Film in de maak over 'Hitlers Engelse accent'

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Film in de maak over 'Hitlers Engelse accent'

Bericht door Roel R. »

Film in de maak over 'Hitlers Engelse accent'
LONDEN - De onafhankelijke productiemaatschappij Haas-Silver-Levene werkt aan een film over het leven van William Joyce alias 'Lord Haw Haw'. Haw Haw was een roemruchte en verstokte Amerikaans-Ierse nazi die als Britse landverrader werd opgehangen in 1946. Het dagblad The Times heeft woensdag bericht dat de film Hitlers Engelse accent wordt gebaseerd op de autobiografie van Joyce van Mary Kenny.

De in 1906 in de VS geboren Joyce had een moeilijke jeugd in het noordwesten van Ierland waar het gezin waarin hij opgroeide werd bedreigd door radicale Ierse nationalisten. Bij een vechtpartij op de lagere school brak Joyce zijn neus maar hij hield het pijnlijke euvel voor zich. De gevolgen van de onverzorgde breuk bezorgde hem een nasaal stemgeluid dat begin jaren veertig een belangrijk element werd van de Duitse propaganda op de Britse eilanden.

Door de bijzondere uitspraak van zijn fanatieke radiotoespraken tegen de 'zinloze oorlog tegen Duitsland' en tegen joden en communisten kreeg Joyce de bijnaam Lord Haw Haw.

Nadat de familie van Ierland naar Londen was verhuisd ontpopte de atletische Haw Haw zich als een uitmuntend redenaar en straatvechter in de kringen van Britse fascisten. Hij werd lid van de partij van de aristocratische Mussolini-imitator Sir Oswald Mosley. Haw Haw bleek evenwel veel radicaler en anti-semitischer dan Mosley.

Ongeveer een week voor de oorlog in 1939 uitbrak werd Haw Haw getipt dat hij zou worden opgesloten gedurende de dreigende oorlog. Hij vluchtte naar Berlijn waar hij ging werken voor de Engelstalige afdeling van de Duitse omroep.

Daar kon hij zijn redenaarskunsten ruim vijf jaar botvieren. Aan het begin van de oorlog luisterden bijna net zoveel Britten naar hem als naar de BBC. Hij begon zijn propagandaredes met zijn nasale 'Germany Calling' and veroorzaakte grote onrust bij de autoriteiten door zijn anti-oorlogspropaganda en vertelsels over een Vijfde Kolonne in Groot-Brittannië.

Na 1941 zakte de populariteit van Haw Haws radiopraatsjes snel in Groot-Brittannië, maar in Berlijn bleef de comfortabel levende Haw Haw nog jaren een grote ster in de nationaal-socialistische propaganda- en omroepwereld. Hij kreeg in 1944 van Adolf Hitler het Oorlogsverdienstekruis 1e klas en ging pas eind april 1945 kennelijk zwaar beschonken uit de ether met de mededeling: "U zult waarschijnlijke enige tijd niets van mij horen.., ik zeg, ich liebe Deutschland, Heil Hitler en vaarwel."

Eind mei datzelfde jaar werd hij niet ver van de Deense grens aangesproken door Britse militairen. Hij antwoordde hen in het Frans, maar ze herkenden zijn stem onmiddellijk.
Bron: http://www.telegraaf.nl/prive/article8680881.ece

Weer een film, je hoort mij niet klagen :P

Interessant verhaal, had er nog nooit over gehoord.
Plaats reactie