Tentoonstelling "De Mythe Germania"

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
wrangie25
Lid
Berichten: 31
Lid geworden op: 08 mei 2005, 19:59

Tentoonstelling "De Mythe Germania"

Bericht door wrangie25 »

"De Mythe Germania", een privétentoonstelling over het gigantische architectuurproject dat Adolf Hitler en architect Albert Speer voor Berlijn voor ogen hadden, opent zaterdag de deuren in Berlijn. De expo loopt tot 31 december 2008.

Op de tentoonstelling staat een maquette van elf meter lang en twee meter breed. Zij stelt de noord-zuidas voor die Speer over zeven kilometer in het hartje van Berlijn voorzien had.

Een grote vierkante hal met een stalen koepel van meer dan 200 meter hoog en met een diameter van 280 meter, of zestien keer groter dan Sint-Pieters in Rome, had 180.000 mensen kunnen onthalen om de speechen van de Führer op te luisteren. Ook was er het plan een triomfboog van bijna 120 meter hoog en breed in het zuiden van de stad op te trekken. Het project had in 1950 voltooid moeten zijn.

"De menselijke, financiële en materiële kosten hadden weinig belang voor de nazihoogwaardigheidsbekleders om Germania te realiseren", aldus Michael Richter, een van de verantwoordelijken van de expo.
Totdat de werf in 1943 definitief werd stilgelegd wegens de bombardementen van de geallieerden, had Speer al voorbereidende afbraakwerken uitgevoerd. Daarbij werden zowat 50.000 mensen verplaatst en raakten bepaalde historische wijken in de hoofdstad onherroepelijk verloren.

Speer zou de deportatie van Joden uit Berlijn vanaf 1938 rechtstreeks aangemoedigd hebben, zodat in hun appartementen Duitsers van het "Arische ras" konden komen wonen om Germania te bouwen.
De tentoonstelling bevestigt op die manier de recente stellingen over Speer, die "minder een architect was dan een koelbloedige organisator ten dienste van een verschrikkelijke ideologie", stelt Richter.

Speer, ook voormalig minister van Bewapening en Oorlogsindustrie van het Reich, werd op het proces van Nürnberg veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Hij kon de doodstraf ontlopen, wellicht omdat hij zijn spijt handig uitdrukte. Na zijn vrijlating oogstte hij succes met zijn memoires. (belga/jv)

(c) De Morgen
Gebruikersavatar
Rick de G.
Lid
Berichten: 640
Lid geworden op: 23 jan 2008, 16:32
Locatie: Weert, op de fiets met Justin achterop

Re: Tentoonstelling "De Mythe Germania"

Bericht door Rick de G. »

Weet iemand waar deze tentoonstelling plaats vind e.d?

De maquette zal ongeveer hetzelfde tonen als de maquette gezien in "der Untergang"?
Grenadier Markus Schenk
Gebruikersavatar
wrangie25
Lid
Berichten: 31
Lid geworden op: 08 mei 2005, 19:59

Re: Tentoonstelling "De Mythe Germania"

Bericht door wrangie25 »

De expositie bevindt zich in een paviljoen naast het Holocaust-gedenkteken in Berlijn.
Plaats reactie