Beeldbank WO2

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Hellmond
Lid
Berichten: 41
Lid geworden op: 13 apr 2007, 10:35

Beeldbank WO2

Bericht door Hellmond »

Nadat ik het gelezen in het regionale sufferdje toch de moeite waard wat meer erover op te zoeken:Tijdens de oorlog werd er ook geleefd

De oorlog bestond echter niet alleen uit grote, dramatische gebeurtenissen want het alledaagse leven ging ook gewoon door.

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) geeft vanaf vrijdag een bijzonder inkijkje in dat alledaagse leven. Dan kan iedere belangstellende vanuit zijn luie stoel achter de computer grasduinen in meer dan 175.000 afbeeldingen - foto's, tekeningen en affiches - van Nederland en Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Die afbeeldingen komen van alle Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en van het NIOD zelf.

Via de website http://www.beeldbankwo2.nl kan iedere geïnteresseerde de gedigitaliseerde afbeeldingen bekijken. Tijdens het proces van het catalogiseren en digitaliseren zijn er foto's tevoorschijn gekomen die nog niet eerder zijn opgemerkt. "Er zitten juweeltjes tussen," zegt Erik Somers, projectleider Beeldbank WO2. De 'gewone' foto's die een beeld van het dagelijks leven in oorlogstijd geven zijn vaak weggegooid of opgeborgen in oude schoenendozen op zolder. Terwijl deze foto's juist een waardevolle aanvulling geven op de geschiedschrijving van de 'grote gebeurtenissen'. Want temidden van de chaos, de onderdrukking en het geweld in oorlogstijd ging het normale leven door. Somers: "Heel apart is wat dat betreft de foto van de Elfstedentocht, die werd in de oorlogsjaren twee keer gehouden."

Het project om de afbeeldingen van vijftien organisaties bij elkaar te krijgen en online te zetten, heeft ruim twee jaar in beslag genomen. Het NIOD beheert de beeldbank, namens de vijftien deelnemende organisaties en instellingen.

Op de site staan de gedigitaliseerde foto's en afbeeldingen. De originele exemplaren zijn nog te vinden in de verschillende musea en herdenkingscentra.

Door het project Beeldbank WO2 zijn de foto's toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Somers: "Je hoeft nu niet meer naar de afzonderlijke instanties, maar je kunt alle afbeeldingen vanachter de computer bekijken. Op de site kun je op verschillende manieren zoeken, op plaats, persoon of op zaken."

Voor scholieren is er een speciaal programma met opdrachten en vragen en leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen zelf affiches ontwerpen.

Somers: "De mensen die van de site gebruik maken kunnen ons informatie sturen over de foto's, want niet van alle foto's is precies bekend waar ze zijn gemaakt. Ook kunnen ze hun eigen foto's insturen. Het is nu niet het eindpunt, maar het beginpunt van het project."

Prinses Margriet neemt donderdag in Den Haag de beeldbank officieel in gebruik. De site http://www.beeldbankwo2.nl is vanaf vrijdag 25 april online.

Bron: BN/de Stem
Hellmond
Lid
Berichten: 41
Lid geworden op: 13 apr 2007, 10:35

Re: Beeldbank WO2

Bericht door Hellmond »

bump vanwege online zijn van site :P
Plaats reactie