Monument voor Amerikaanse slachtoffers Slag om Overloon

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
laroscout
Lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 29 aug 2005, 15:11

Monument voor Amerikaanse slachtoffers Slag om Overloon

Bericht door laroscout »

Na 64 jaar komt er uiteindelijk toch een monument voor de ruim vierhonderd Amerikaanse militairen die sneuvelden of gewond raakten bij de Slag om Overloon. Het gaat om een particulier initiatief van een comité bestaande uit mensen uit Overloon, Deurne en het Limburgse Ospel.

De Slag om Overloon was één van de bloedigste veldslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant. Meer dan 2200 mensen kwamen hierbij om het leven en het dorp Overloon werd volledig verwoest. De strijd ging tussen de geallieerde troepen en de Duitse bezetter die dit gebied had gekozen als belangrijkste verdedigingslinie voor de Maas (bruggenhoofd Venlo). Wat veel mensen echter niet weten is dat het begin van de slag ook Amerikanen van de 7de Amerikaanse Pantserdivisie waren betrokken.

Erkenning
Het comité ‘Monument 7de Amerikaanse Pantserdivisie Overloon’ werkt al geruime tijd aan een blijvende herinnering in Overloon. Dit werd volgens hen hoog tijd na al die tijd. De Britse troepen die Overloon op 14 oktober 1944 hebben ontzet (je kan hier niet over bevrijden spreken) zijn al die jaren wel officieel erkend voor hun aandeel in deze slag.

27 september 2008
Als het aan de stichting Herdenking Slag om Overloon had gelegen, dan zou het monument op die 14e oktober worden onthuld. De comitéleden hebben dit verzoek afgewezen, omdat die dag de Britten Overloon hebben ‘bevrijd’. 27 september (1944) is de dag waarop de Amerikanen begonnen met de voorbereiding van de Slag om Overloon. Op die dag moesten de inwoners van het dorp op last van het Duitse leger binnen twee uur geëvacueerd zijn. Anders zouden nog meer burgers slachtoffer worden van de oorlogshandelingen.
Er is ook spraken geweest meer tijd uit te trekken voor de onthulling en deze pas in 2008 (65 jaar na dato) echter ook dit verzoek is door het comité afgewezen. De reden hiervoor is dat de veteranen dit jaar, gezien hun leeftijd, voor de laatst keer bij elkaar komen in Amerika. En wat zou een mooier en een beter eerbetoon zijn als zij op deze laatste bijeenkomt te horen krijgen dat voor hen dit monument na al die jaren toch is opgericht?

Het monument:
Het monument komt midden op het plein te staan voor het museumpark. Het wordt een kleine gemetselde zuil van 1.35 m hoog met een hardstenen afdekplaat. Daarop gemonteerd de bronzen US M1 helm zoals we die kennen van het monument in Ospel. Aan de voorkant een hardstenen plaat met het Divisie embleem van de 7th Armored. Hierop is te lezen in het Engels en Nederlands dat het monument is opgedragen aan de Amerikanen (meer dan 200) van de 7 AD die omkwamen bij de slag om Overloon. Aan de achterkant komt ook een hardstenen plaat met daarop symboliserend de gevechten, een afbeelding van een Sherman tank met zijn loop omhoog in de lucht.

Shermantank en Lucky 7th
Mede door de keuze van het ontwerp wilde het comité ook graag een rijdende Sherman tank bij de plechtigheid aanwezig hebben, het gelukt om die ook echt in Overloon te krijgen die dag, het betreft hier een M4A1 van Aces die samen met zijn crew naast het monument zal worden opgesteld.
Afbeelding
Naast de Sherman zullen er ook een groot aantal verschillende WO2 voertuigen van Lucky 7th op het plein worden opgesteld. Deze voertuigen zullen ook allemaal zijn voorzien van 7th Armored Division markeringen en de inzittende zullen ook het tenue dragen van deze eenheid. Op deze manier ontstaat er een mooi beeld voor de veteranen die al dan niet persoonlijk aanwezig zullen zijn en die de hele ceremonie ook achteraf kunnen zien op internet. Ook is het een soort eerbetoon aan de jongens die met het monument worden herdacht en die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Zelf iets bijdragen
Iedereen is op 27 september van harte uitgenodigd om de onthulling om 15.00 uur bij te wonen op het museumplein in Overloon.
Het monument is een privé initiatief van het comité en voorlopig worden de kosten van het monument uit eigen zak betaald, wil jij echter ook iets doen dan is er ook een rekeningnummer geopend voor giften: Rabobank 14.35.88.850 o.v.v. comité Monument Overloon, iedere gift is welkom.

Meer informatie via de Lucky 7th site (http://www.luckyseventh.nl).
Gebruikersavatar
laroscout
Lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 29 aug 2005, 15:11

Programma onthulling monument Slag om Overloon

Bericht door laroscout »

Hierbij het pogramma van die dag:

Programma tijdens Ceremonie 27-09-2008.

14.00 Ontvangst genodigde en VIP in restaurant Museumzicht Museumplein 5a

14.45 Vips en genodigde lopen naar hun zitplaatsen via looproute langs de eregarde van wapenbroeders en leden van Lucky Seventh

14.55 USAG garde komt vanaf entree Museumpark

15.00 Ceremonie meester heet iedereen welkom

15.05 Aanvang toespraken genodigde.

15.16 Monument word onthuld door veteranen Hans Jansen en Albert van Leeuwen van de 7e pantser divisie

15.19 Einde Onthulling.

15.19-15-20 Pastoor Tolboom zegent het monument

15.23-15.24 Kransen ceremonie met ondersteuning van jongere leden van Lucky Seventh of scouting

15.30-15.31 Fanfare speelt de Last Post,

15.32-15.33 Eén minuut stilte en vlaggen ceremonie

15.33 Vlaggen ceremonieel

15.37 Volksliederen USA en NL

15.42 Einde Plechtig gedeelte en slottoespraak

15.50 Fly over 4 stuks F-16

15.52 Ceremoniemeester sluit Ceremonie af

16.00 Einde van onthulling ceremonie Monument 7e Amerikaanse Pantser divisie
Gebruikersavatar
laroscout
Lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 29 aug 2005, 15:11

Re: Monument voor Amerikaanse slachtoffers Slag om Overloon

Bericht door laroscout »

Afbeelding
Hier een artikel op de site van de 7th Armored Division http://www.7tharmddiv.org/overloon-monument.htm

En hier wat foto's van Kees Stravers gemaakt van de onthulling http://www.pbase.com/kees_s/7admonument080927&page=5
Floris
Lid
Berichten: 58
Lid geworden op: 10 sep 2005, 17:23

Re: Monument voor Amerikaanse slachtoffers Slag om Overloon

Bericht door Floris »

Bedankt voor deze berichtgeving.

Mvg,

Floris
Gezocht: documenten mbt Market Garden 107e Panzerbrigade, 7e FJ Div., 59e Inf.Div, FJ Rgt.6, 245 Inf.Div. e.a.
Plaats reactie