Een eigen Airborne-hoofdstuk

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
JimK
Lid
Berichten: 2214
Lid geworden op: 25 okt 2005, 16:34
Locatie: ergens in nederland
Contacteer:

Een eigen Airborne-hoofdstuk

Bericht door JimK »

Een eigen Airborne-hoofdstuk
vrijdag 12 september 2008 | 04:14 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 12 september 2008 | 08:37


Paul Hendriks en Jan Aalderink (rechts) in het rompdeel van een Horsa-zweefvliegtuig.foto Jan Wamelink
WOLFHEZE - In de receptie van camping De Lindenhof in Wolfheze hangt een luchtfoto uit september 1944. De velden rond het dorp zijn letterlijk bezaaid met zweefvliegtuigen.

Ruim vijfhonderd toestellen landden in de velden tussen Renkum, Wolfheze en Ede. Ze voerden vierduizend militairen aan en enkele honderden jeeps. Het was het begin van de historische operatie Market Garden rond Arnhem.

Wolfhezenaren Jan Aalderink (49) en Paul Hendriks (47) groeiden op met de verhalen over de gebeurtenissen van toen in hun geboortedorp. Wolfheze werd voorafgaand aan de luchtlandingen gebombardeerd. Daarbij vielen 95 burgerslachtoffers.

De gasten op De Lindenhof, waar Aalderink de scepter zwaait, kijken uit over het landingsterrein. Hendriks verzamelde in die weilanden de afgelopen dertig jaar een groot aantal vliegtuigonderdelen. Hij heeft een missie gemaakt van het zo goed mogelijk reconstrueren van de luchtlandingen.

Het meeste materiaal ligt opgeslagen in een schuur op De Lindenhof. Pronkstuk in zijn collectie is een halve romp van een Horsa-toestel. Hij vond het unieke stuk bijna tien jaar geleden in Engeland. "Het was verwerkt in een vakantiewoning, waar ruim vijftig jaar in was gewoond."

Horsa's zijn niet meer te vinden, weet de Wolfhezenaar. "De exemplaren die tijdens de Slag zijn ingezet, zijn door de Duitsers verbrand."

Hendriks stelt een deel van zijn verzameling nu nog tentoon in het museum in Deelen. Maar de romp is de basis voor een collectie die binnen nu en enkele jaren moet resulteren in een Wolfhezens museum. Aalderink en Hendriks willen nieuw bouwen op De Lindenhof. "We willen aanvullend zijn op het Airborne Museum", zegt Hendriks. "Als thema denken we aan de luchtlandingen."

De locatie is perfect, menen ze. Alleen de financiering en de organisatie zijn nog vraagstukken van betekenis. De gemeente Renkum wil meebetalen aan een studie naar de haalbaarheid.

De onthulling van vijf infoborden op de muur van de receptie, vanmiddag door wethouder Dirk van Uitert, is ook een stap. De informatie is mede vergaard in samenspraak met Hendriks. Het moet toeristen informeren over de historische gebeurtenissen op de plek waar ze vakantie vieren.
Afbeelding

De Gelderlander
Plaats reactie