Airborne Feelings brengt het verleden weer tot leven

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
JimK
Lid
Berichten: 2214
Lid geworden op: 25 okt 2005, 16:34
Locatie: ergens in nederland
Contacteer:

Airborne Feelings brengt het verleden weer tot leven

Bericht door JimK »

Airborne Feelings brengt het verleden weer tot leven
door Margreet Terpstra. maandag 15 september 2008 | 03:59 | Laatst bijgewerkt op: maandag 15 september 2008 | 10:20


EDE - Operatie Market Garden krijgt in Ede voor het eerst in jaren een volwaardig herdenkingsprogramma. Eindelijk. Ieder jaar zijn de luchtlandingen in september het belangrijkste ingrediënt om te herdenken wat tijdens die hele onderneming en daarna is gebeurd.

Afgelopen weekend werd Airborne Feelings, een week vol activiteiten rond eind 1944, officieel geopend. Tentoonstellingen, kinderactiviteiten, er is voor elk wat wils.

Al de hele maand worden in de centrale bibliotheek foto's en gedichten van raadslid Marten Idema geëxposeerd. Een gemiste kans. Hangt in de hal van Cultura prominent een parachute met een mand waarin vroeger medicijnen, voedsel of munitie werd gedropt, de tentoonstelling is weggedrukt in een hoekje op de eerste verdieping waar voor reflectie geen rust of ruimte is. Foto's en gedichten, beiden de moeite waard, waren beter tot hun recht gekomen in dezelfde hal.

Hoe anders is dat bij het Verbindingsmuseum op de Elias Beeckmankazerne. Hier is een compleet gebouw ingericht voor een wisselexpositie over de Pegasustocht, het project waarbij geallieerde militairen uit het bezette gebied over de Rijn naar de Betuwe werden gebracht.

Wie kinderen heeft kan die met een gerust hart bij de hal met voertuigen achterlaten en vervolgens zelf de expositie bekijken. Iedereen blij. Er zijn foto's, in Amerika gedrukt Nederlands geld, maar ook een presentielijst met de namen van hen die per boot de Rijn overstaken.

Medewerker Ed van Seters kwam op het idee voor de expositie omdat jaarlijks velen de Pegasuswandeling lopen zonder te weten wat de oorsprong is. Een kaart met lampjes laat zien waar militairen ondergedoken waren. Er liggen attributen die James Bond waardig zijn, zoals kompassen als knoop vermomd en mini-ontsnapingszagen. Maar ook een emotionele brief van na de oorlog van een verzetsheld die ten onrechte niet is onderscheiden.

Van Seters, zelf verbindelaar, heeft zo zijn eigen idee waarom de tweede versie van Pegasus mislukte: de communicatie deugde niet. De directe telefoonlijn, waar de Duitsers niets vanaf wisten, tussen Ede en Nijmegen werd bijvoorbeeld niet gebruikt. http://www.airbornefeelings.nl
Bron: De Gelderlander
sydney
Lid
Berichten: 71
Lid geworden op: 01 sep 2008, 19:42

Re: Airborne Feelings brengt het verleden weer tot leven

Bericht door sydney »

er is wel meer mis gegaan.
Churchill rookte per jaar ongeveer 4000 dubbele corona's. Bij zijn dood had hij ongeveer 250000 dubbele corona's gerookt.

zie je wel mams je kan ook anders oud worden. :)
Plaats reactie