Ansichtkaart niet naar Anne Frank Stichting

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
JimK
Lid
Berichten: 2214
Lid geworden op: 25 okt 2005, 16:34
Locatie: ergens in nederland
Contacteer:

Ansichtkaart niet naar Anne Frank Stichting

Bericht door JimK »

vr 03 okt 2008, 16:23

Ansichtkaart niet naar Anne Frank Stichting

AMSTERDAM - De nieuwjaarskaart die Anne Frank in 1937 naar een vriendin heeft gestuurd, komt niet in handen van de Anne Frank Stichting. Dat heeft Paul van den Heuvel, zoon van een antiekhandelaar, vrijdag gezegd.

Slechte ervaringen met de stichting zijn voor hem reden de kaart in eigen beheer te houden. „Misschien wordt hij dan ooit wel weer eens in een oude doos gevonden.”

De ansichtkaart werd gevonden in de curiosawinkel van de vader van Van den Heuvel, een antiekhandelaar in Naarden. Hij is gericht aan Sanne Lederman. Haar zus, Barbara Lederman, had het schrijven graag willen hebben. In plaats daarvan heeft Van den Heuvel haar twee gevonden oude ansichtkaarten gegeven. Die waren door een tante in 1938 uit Berlijn naar haar zus gestuurd. Daarop staan volgens hem hele verhalen die voor de familie emotionele waarde hebben. „Ze was er ontzettend blij mee.”

Op de nieuwjaarskaart staat alleen als afzender de naam Anne Frank. De Anne Frank Stichting had eerder al geconstateerd dat het daadwerkelijk een kaart van het joodse meisje was. „Ze gingen er al vanuit dat de kaart van hen is. De manier waarop dat ging, is niet goed.” Hij haakte naar eigen zeggen definitief af toen de stichting „ging rondbazuinen dat wij de onrechtmatige eigenaar zijn”.

Bovendien had Van den Heuvel vijftien jaar geleden al eens wat schoolschriftjes van Anne Frank aan de stichting gegeven. „Die zijn tot op de dag van vandaag kwijt.” Een poging om de kaart te veilen via Christie's in Amsterdam liep op niets uit. Het veilinghuis trok zich door alle commotie terug, aldus Van den Heuvel.

De Anne Frank Stichting liet vrijdag weten dat zij vindt dat de kaart terug moet naar Barbara Lederman. „Het was niet de bedoeling dat wij hem zouden krijgen”, zei een woordvoerster. „De kaart heeft waarschijnlijk deel uitgemaakt van de inboedel die zij na de Tweede Wereldoorlog heeft geprobeerd terug te krijgen. Zeventig jaar later heeft ze haar spullen nog steeds niet. Wij vinden het heel erg dat zij de briefkaart niet heeft gekregen.”

Afbeelding
Bron; De telegraaf
Plaats reactie