fascistisme onder voetballers.

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
merkloos
Lid
Berichten: 244
Lid geworden op: 14 sep 2008, 14:21

fascistisme onder voetballers.

Bericht door merkloos »

http://www.telegraaf.nl
http://www.telegraaf.nl/buitenland/2085 ... ers__.html

Bij deze zitten nog wat foto's van supporters en spelers
http://www.demorgen.be/dm/nl/998/Voetba ... sten.dhtml
niet compleet recent maar toch

talië vol fascistische voetballers

ROME - Italiaanse stervoetballers zijn op z´n zachtst gezegd fascistisch. Terwijl verscheidene voetballers melodieën van fascistische liedjes op hun mobiele telefoon laten klinken, heeft de doelman van de club Torino, Matteo Sereni, zelfs een buste van Mussolini op zijn nachtkastje staan.

Italiaanse voetbalsupporters vormen een nachtmerrie voor al die mensen die racisme en fascisme willen bestrijden. Men heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat er nog vlaggen met hakenkruizen en Keltische kruizen op de tribunes te zien zijn als clubs zoals AS Roma of stadsrivaal Lazio voetballen. Maar ook de Italiaanse voetballers zelf kunnen er wat van.

De sterspeler van Inter, Mario Balotelli, een Italiaan die oorspronkelijk uit Ghana komt, heeft niet alleen met een racistisch publiek te maken. „De hele wedstrijd zeiden de spelers tegen me dat donkere Italianen niet bestaan. Ik wilde bijna het veld uitgaan”, aldus Balotelli na de wedstrijd tegen de club Ascoli.

„Er zijn nauwelijks linkse voetballers. We hebben nostalgie naar het fascisme omdat we de huidige politici aan het werk zien”, aldus een verdediger van Padova. „Ik houd van het fascisme vanwege de verdediging van het gezin, de orde en de rooms-katholieke kerk”, zegt doelman van AC Milan Christian Abbiati.

Roma-speler Aquilani verzamelt bustes van Mussolini. Clubgenoot Daniele De Rossi is sympathisant van de fascistische partij Forza Nuova. En terwijl verscheidene voetballers melodieën van fascistische liedjes op hun mobiele telefoon laten klinken, heeft de doelman van de club Torino, Matteo Sereni, zelfs een buste van Mussolini op zijn nachtkastje staan.

Wie het helemaal bont maakt, is de bekende doelman van Juventus en het Italiaans elftal, Gianluigi Buffon. Niet alleen had hij eens een bekende fascistische slogan op zijn shirt (’de beul voor wie opgeeft’), hij zwaaide nadat Italië wereldkampioen was geworden net als aanvoerder Cannavaro vrolijk met een fascistische vlag. Maar ook had Buffon niet bepaald toevallig de cijfers 88 voor zijn nieuwe shirt gekozen. Wie ook maar iets van het neonazisme weet, kent de betekenis. Het staat voor HH, oftewel Heil Hitler.

Een van de uitzonderingen op de grote verzameling extreemrechtse Italiaanse voetballers is sterspeler Francesco Totti. De aanvoerder van AS Roma was zo moedig om tegen de stroom in te gaan. Hij steunde tijdens de laatste verkiezingen openlijk de centrumlinkse kandidaat en oud-burgemeester van Rome Walter Veltroni. Beiden hebben veel geld gestoken in liefdadigheidsorganisaties. Maar het gaat niet goed met het tweetal. Veltroni verloor de verkiezingen van Berlusconi, Totti heeft op zijn beurt al lange tijd een blessure, zodat ook hij voorlopig aan de kant blijft.
Laatst gewijzigd door merkloos op 29 okt 2008, 19:56, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Charly1975
Lid
Berichten: 3211
Lid geworden op: 30 jan 2006, 16:09
Locatie: Betuwe

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door Charly1975 »

Interessant, waar heb je dit vandaan ?
We're fools to make war
On our brothers in arms


(Mark Knopfler/Dire Straits - Brothers in Arms)
merkloos
Lid
Berichten: 244
Lid geworden op: 14 sep 2008, 14:21

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door merkloos »

sorry was vergeten toe te voegen heb het nu toegevoegd.
Gebruikersavatar
Robin V
Lid
Berichten: 1620
Lid geworden op: 05 okt 2003, 13:55
Locatie: Brussel

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door Robin V »

Wat betreft Buffon:
Van hem werd gezegd dat hij ooit in een shirt met het rugnummer 88 is verschenen. Dat was in het jaar 2000, toen hij nog bij Parma speelde.
Toen Buffon door de Joodse gemeenschap werd gewezen op de betekenis van 88/HH, verklaarde hij dat hij dat niet wist en dat voor hem het cijfer 8 stond voor ‘due palle', ofte wel twee ballen, symbool van kracht en doorzettingsvermogen.
Lijkt mij duidelijk
Toen hem was verteld van de oorsprong van ‘boia chi molla' zei Buffon dat hij deze niet kende. Hij had slechts een slogan gezocht om zijn teamgenoten aan te sporen en een vriend had hem deze aangeraden.
Sinds wanneer is die slogan een fascistenleus?
En een andere keer heeft Buffon gezwaaid naar een groep Juventus-supporters die ‘Camerata Buffon' zongen, nadat de club in Bratislava zich verzekerd had van toegang tot de Champions League. ‘Camerata' is het fascistische equivalent van het communistische ‘kameraad'.
Vreemd, want Camerata is gewoon een vertaling van kameraad. Als je een artikel klakkeloos overneemt van een artikel van Corrado Zunino, mag je toch als reporter hier en daar zelf de moeite doen om na te kijken of de gegevens wel kloppen.

DIe artikels zoals ze op de websites staan zijn een mooi voorbeeldje van eenzijdige sensatiejournalistiek. Alles mag met een korreltje zout genomen worden, als ik hier alles wat betreft Buffon al kan ontkrachten.


Bron : http://ottopassi.splinder.com/post/18583333/Il+caso+del+Let op, ik ontken niet dat er inderdaad in Italië problemen zijn met fascisme ed, maar als je een artikel schrijft, mag dat wat genuanceerder. En wat betreft die journalisten die hun artikels op het oorspronkelijke hebben gebaseerd, controleer op zijn minst de gegevens vooraleer je alles gewoon letterlijk overneemt.
Laatst gewijzigd door Robin V op 30 okt 2008, 11:56, 1 keer totaal gewijzigd.
De volgende zin is fout. De vorige zin is juist.
jurgen
Lid
Berichten: 1787
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door jurgen »

Het feit dat de regering nu rechtser is en dat men daar massaal roma kampen in lichterlaaie zet is er ook niet vreemd aan.
ach kom, er zijn ergere dingen laat ons maar zeggen, trouwens wel een interessant artikel.
Gebruikersavatar
Ruimteaapje
Lid
Lid
Berichten: 696
Lid geworden op: 16 mei 2008, 12:29

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door Ruimteaapje »

Robin V schreef:DIe artikels zoals ze op de websites staan zijn een mooi voorbeeldje van eenzijdige sensatiejournalistiek. Alles mag met een korreltje zout genomen worden, als ik hier alles wat betreft Buffon al kan ontkrachten.
Ontkrachten vind ik een groot woord. Het gaat vooral om de combinatie denk ik: als iemand zich en met "88" hult, en een bekende fascistische slogan op zijn shirt heeft, en met de fascistische vlag zwaait, en zich met "camerata" laat aanspreken, dan is de optelsom toch wel dat er iets mis is. Camerata was de officiële aanspreekvorm in de fascistische partij en nog altijd de populaire aanspreekvorm bij Italiaanse neo-fascisten, "boia chi molla" daarover lezen we...
wikipedia schreef:Il motto entra così a far parte dell'armamentario retorico tipico del movimento e poi del regime fascista (tanto che ancora oggi molti credono che sia stato coniato da Benito Mussolini). Nel 1943 il motto viene utilizzato dall'esercito della Repubblica Sociale Italiana, che continua a combattere a fianco della Germania nell'Italia occupata.
[...]
L'espressione è oggi adoperata soprattutto dalle frange del tifo calcistico di estrema destra.
In het kort: De spreuk is inmiddels zo verbonden met de retoriek van het fascistische regime dat veel mensen zelfs menen dat het de spreuk verzonnen is door Mussolini. In 1943 was dit het motto van het Italië dat aan de zijde van de Duitsers bleef vechten. Tegenwoordig is het een veel gebruikte slogan onder extreem-rechtse voetbalsupporters.

Dat Buffon zich juist door extreem-rechtse supporters met camerata laat aanspreken en met "boia chi molla" op zijn shirt loopt betekent meer dan "gewoon de vertaling van kameraad" en "sinds wanneer is boia chi molla een fascistische slogan" is ook wat naief lijkt het. Zeker als je daar het zwaaien met de fascistische vlag bij optelt en helemaal als hij ook nog "toevallig" met 88 als rugnummer speelde.

Ook moet je nu niet net doen alsof Buffon op zichzelf staat: het artikel noemt ook spelers die bustes van Mussolini verzamelen, fascistische liedjes als ringtone gebruiken en zelfs een speler die openlijk aanhanger is van een neo-fascistische partij. En dan noemen ze Di Canio nog niet die veroordeeld is voor het herhaaldelijk brengen van de fascistengroet naar de extreemrechtse supporters van Lazio Roma.

Di Canio...
Afbeelding

Cannavaro met fascisten vlag...
Afbeelding

Neo-fascistisch "boia chi molla" shirt...
Afbeelding
D'yer wanna be a spacemonkey and live in the sky?
merkloos
Lid
Berichten: 244
Lid geworden op: 14 sep 2008, 14:21

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door merkloos »

Afbeelding

Dit is gewoon overduidelijk.

Een beetje of topic je ziet ook wel dat er onder de russische jeugd een verheerlijking
is voor stalin en dat zie je in spanje ook bij franko en dat is in italie bij mussolini
Gebruikersavatar
Ruimteaapje
Lid
Lid
Berichten: 696
Lid geworden op: 16 mei 2008, 12:29

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door Ruimteaapje »

merkloos schreef:Een beetje off-topic. Je ziet ook wel dat er onder de Russische jeugd een verheerlijking is voor Stalin en dat zie je in Spanje ook bij Franco en dat is in Italië bij Mussolini.
D'yer wanna be a spacemonkey and live in the sky?
merkloos
Lid
Berichten: 244
Lid geworden op: 14 sep 2008, 14:21

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door merkloos »

Zeer kinder achtig omdat wij het niet eens kunen worden over een topic moet hij gelijk alles gaan verbeteren
Gebruikersavatar
Ruimteaapje
Lid
Lid
Berichten: 696
Lid geworden op: 16 mei 2008, 12:29

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door Ruimteaapje »

merkloos schreef:Zeer kinderachtig. Omdat wij het niet eens kunnen worden over een topic moet hij gelijk alles gaan verbeteren.
D'yer wanna be a spacemonkey and live in the sky?
LEO
Lid
Berichten: 646
Lid geworden op: 30 apr 2005, 16:17
Locatie: Belgium
Contacteer:

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door LEO »

@ merkloos,

Beste, Ruimteaapje wil je op zijn subtiele manier duidelijk maken dat een correcte spelling een voordeel is voor allen die je posts lezen.
Een correcte spelling voorkomt ook dat je posts verkeerd begrepen worden. Het is in ons aller voordeel :wink:
Gebruikersavatar
Robin V
Lid
Berichten: 1620
Lid geworden op: 05 okt 2003, 13:55
Locatie: Brussel

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door Robin V »

Robin V schreef:Let op, ik ontken niet dat er inderdaad in Italië problemen zijn met fascisme ed, maar als je een artikel schrijft, mag dat wat genuanceerder. En wat betreft die journalisten die hun artikels op het oorspronkelijke hebben gebaseerd, controleer op zijn minst de gegevens vooraleer je alles gewoon letterlijk overneemt.
Ik vind gewoon dat het artikel zich te veel baseert op 1 kant van de feiten, veroordelen zonder proces als het ware.
Bovendien is het artikel dan nog een schaamteloos overgenomen uit een andere taal met hier en daar een andere strcutuur of woordgebruik.

Trouwens, het woord fascisme wordt tegenwoordig al te gemakkelijk gekoppeld aan een rechtse politieke visie.
De volgende zin is fout. De vorige zin is juist.
Gebruikersavatar
Ruimteaapje
Lid
Lid
Berichten: 696
Lid geworden op: 16 mei 2008, 12:29

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door Ruimteaapje »

Welke andere kant van de feiten zie jij dan aan een voetballer die zich door de neo-fascistische harde kern van zijn club met camerata laat aanspreken, met boia chi molla op zijn shirt loopt en met de fascistische vlag zwaait? neo-fascistische supporters, een fascistische begroeting, een fascistische slogan en een fascistische vlag. Vind je die combinatie van factoren echt een eenzijdige belichting van de feiten?

Ik ben het met je eens dat men in Italië walgelijk rascistisch supportersgedrag te makkelijk met de term "neo-fascismee" bedekt maar in dit geval zijn de feiten duidelijk.
D'yer wanna be a spacemonkey and live in the sky?
Peter F
Lid
Lid
Berichten: 52
Lid geworden op: 05 jul 2008, 20:57

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door Peter F »

Ruimteaapje schreef:
merkloos schreef:Zeer kinderachtig. Omdat wij het niet eens kunnen worden over een topic moet hij gelijk alles gaan verbeteren.
Als je de Nederlandsche taal bij anderen probeert te corrigeren, zorg er dan wel voor dat je verbeterde versie wel correct is... Na kinderachtig hoort een komma en omdat is dan met een kleine letter. Nu we genoeg gezeur hebben gehad over jouw aandeel binnen dit topic hoop ik dat je jezelf terugtrekt met je pathologisch gedrag.
siggel
Lid
Berichten: 223
Lid geworden op: 08 jun 2005, 19:17
Locatie: Assendelft

Re: fascistisme onder voetballers.

Bericht door siggel »

Peter F schreef:
Ruimteaapje schreef:
merkloos schreef:Zeer kinderachtig. Omdat wij het niet eens kunnen worden over een topic moet hij gelijk alles gaan verbeteren.
Als je de Nederlandsche taal bij anderen probeert te corrigeren, zorg er dan wel voor dat je verbeterde versie wel correct is... Na kinderachtig hoort een komma en omdat is dan met een kleine letter. Nu we genoeg gezeur hebben gehad over jouw aandeel binnen dit topic hoop ik dat je jezelf terugtrekt met je pathologisch gedrag.
Ahum??

Zijn aandeel is heel wat groter dan de jouwe, en wie ben jij omdat te bepalen?
(\_/)
(o.o)
(><) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination
Gesloten