Lichaam Poolse oorlogsgeneraal Sikorski opgegraven

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Hellmond
Lid
Berichten: 41
Lid geworden op: 13 apr 2007, 10:35

Lichaam Poolse oorlogsgeneraal Sikorski opgegraven

Bericht door Hellmond »

Hoorde het voorbij flitsen op radio 1 eerder vanochtendLichaam Poolse oorlogsleider Sikorski opgegraven

In Polen is gisteren het lichaam van Wladyslaw Sikorski opgegraven. Een voormalig generaal die tijdens een deel van de Tweede Wereldoorlog de Poolse regering in ballingschap leidde.

Sikorski kwam in 1943 om het leven. Zijn vliegtuig stortte toen neer. De Poolse overheid wil nu onderzoeken of de generaal destijds door een ongeluk om het leven kwam of niet.

Afbeelding
Wladyslaw Sikorski (1881-1943)
Er zijn verschillende complottheorieën over de toedracht van dit ongeluk. Volgens sommigen waren Sikorski en zijn metgezellen al vermoord voordat het vliegtuig neerstortte en er zijn ook verhalen die melden dat het vliegtuig onklaar zou zijn gemaakt. Verschillende historici achtten het niet onmogelijk dat Sikorski op last van de Britse of de Sovjet-autoriteiten, of beide, werd omgebracht. Sikorski verdedigde de Poolse belangen namelijk met verve. Dit geregeld tot frustratie van Londen en Moskou.

In 1939 werd Sikorski premier in ballingschap in Londen en opperbevelhebber van de Poolse strijdkrachten. Duitse troepen waren toen inmiddels Polen en de Sovjet-Unie binnengevallen. Ongeveer drie maanden voor zijn dood kwam de relatie tussen Polen en Rusland onder hoogspanning te staan. Sikorski eiste toen dat de zogenaamde Katyn-moord zou worden onderzocht.

In 1941 had Sikorski een overeenkomst getekend met de Sovjetambassadeur in Londen over de vrijlating van duizenden Poolse krijgsgevangen in de Sovjet-Unie. Ruim 82.000 soldaten werden vrijgelaten. Deze vertrokken naar Palestina en vormden daar het Poolse Tweede korps. Toen werd duidelijk dat tienduizenden militairen, onder wie veel officieren, al sinds 1940 vermist waren. Sikorski eiste een onderzoek nadat in april 1943 door nazi-troepen bij het dorp Katyn hun massagraf werd gevonden.

Afbeelding
Neergestorte vliegtuig waarin Wladyslaw Sikorski zich bevond
De Russische regering heeft in 1990 bevestigd dat de NKVD, de geheime dienst van de Sovjet-Unie, verantwoordelijk was voor de massamoord.

De Poolse regering wil nu dus duidelijkheid over de dood van Sikorski. Was het vliegtuig dat op 4 juli 1943 opsteeg vanaf de Britse militaire basis op Gibraltar onklaar gemaakt en leefde Sikorski nog toen het vliegtuig vertrok? Feit is dat het vliegtuig na zestien seconden neerstortte. Het Poolse OM wil dat er DNA-tests en toxicologisch onderzoek op het lichaam van Sikorski wordt verricht. Daarnaast zullen er röntgenfoto's worden gemaakt.

De Poolse officier van justitie onder wiens leiding de opgraving plaatsvond, Eva Koj, verwacht overigens niet dat er nog iemand wordt aangeklaagd voor de eventuele moord op Sikorski. Van de eventuele betrokkenen is vermoedelijk dan ook niemand meer in leven.

Het lichaam van Wladyslaw Sikorski wordt vandaag herbegraven in de Wawel Kathedraal in Krakau.Bron
Gebruikersavatar
Ruimteaapje
Lid
Lid
Berichten: 696
Lid geworden op: 16 mei 2008, 12:29

Re: Lichaam Poolse oorlogsgeneraal Sikorski opgegraven

Bericht door Ruimteaapje »

Hellmond schreef:In 1939 werd Sikorski premier in ballingschap in Londen en opperbevelhebber van de Poolse strijdkrachten. Duitse troepen waren toen inmiddels Polen en de Sovjet-Unie binnengevallen.
In 1939 waren Duitse troepen inmiddels de Sovjet-Unie binnengevallen? Een opmerkelijk versie van de geschiedenis.
D'yer wanna be a spacemonkey and live in the sky?
Hellmond
Lid
Berichten: 41
Lid geworden op: 13 apr 2007, 10:35

Re: Lichaam Poolse oorlogsgeneraal Sikorski opgegraven

Bericht door Hellmond »

Inderdaad, Operatie Barbarossa (het binnenvallen van de Sovjet-Unie door Hitler) startte pas in '41
Een week voordat Duitsland Polen binnenviel werd het Molotov- von Ribbentroppact gesloten en werd Polen herverdeeld onder Duitsland en de SU

Edit: (had het artikel zelf nog niet eens helemaal doorgelezen :oops: )
Mailtje gestuurd naar Historiek :)
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4832
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 52 keer
Ontvangen: 95 keer

Władysław Eugeniusz Sikorski

Bericht door asjemenou »

Władysław Eugeniusz Sikorski (Tuszów Narodowy, Galicië, Oostenrijk-Hongarije, 20 mei 1881-Gibraltar, 4 juli 1943) was een Pools politiek en militair leider. In 1921 werd Sikorski commandant van het Poolse leger en in 1922 werd hij premier. In 1934 publiceerde hij zijn boek Modern Warfare eerst in het Frans en vervolgens in 1943 in het Engels. Hierin stonden ideeën die vooruitliepen op de latere Blitzkrieg.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij premier van Polen, in de regering in ballingschap in Londen, vanaf 1940. In 1941, na de Duitse aanval op de Sovjet-Unie, tekende Sikorski een overeenkomst met Ivan Mayski, de Sovjetambassadeur in Londen, over de vrijlating van de vele Poolse krijgsgevangen in de Sovjet-Unie (Sikorski-Mayski overeenkomst). Ruim 82.000 soldaten werden vrijgelaten (van de originele 300.000) om vervolgens een epische tocht te ondernemen via Kazachstan en Iran naar Palestina waar het Poolse Tweede korps werd geformeerd. Toen werd ook duidelijk dat er tienduizenden, voornamelijk, officieren al sinds 1940 vermist werden (vermoord bij Katyn). Sikorski vroeg de Sovjets om opheldering maar kreeg geen sluitend antwoord.
Op 4 juli 1943 stortte hij onder verdachte omstandigheden neer in de Straat van Gibraltar met een vliegtuig. Sikorski en de overige inzittenden kwamen hierbij om het leven. Alleen de Tsjechische piloot, luitenant Prchal, overleefde het ongeluk. Volgens eigen zeggen reageerde het vliegtuig direct na opstijgen niet op de besturing en stortte het in ondiep water nabij de startbaan neer. Het vliegtuig kwam redelijk intact op zijn rug terecht. Vijf lichamen, waaronder dat van Sikorski's dochter, zijn opmerkelijk genoeg nooit teruggevonden. Sikorski's lichaam vertoonde geen bijzondere beschadigingen die consistent zouden zijn met de krachten die optreden bij een vliegtuigongeluk. Wel vertoonde zijn hals kenmerken die overeenkwamen met wurging. Toevalligerwijs stond naast Sikorski's vliegtuig tijdens de tussenstop in Gibraltar (Sikorski was op de weg terug naar Londen na een inspectie van Poolse troepen in het Midden-Oosten) het vliegtuig van de Sovjet-Ambassadeur in Londen, Ivan Mayski. Een ander toeval was dat het hoofd van de Britse geheime dienst in Spanje en Gibraltar ten tijde van het ongeluk dubbelspion Kim Philby was.
Er deden aldus later veel complottheorieën de ronde over de toedracht van dit ongeluk. Sikorski en zijn metgezellen zouden al vermoord zijn voordat het vliegtuig neerstortte, Sikorski's dochter zou in 1945 door een Armia Krajowa agent in de goelag's in Siberië gezien zijn. Een andere theorie zei dat Kim Philby en/of leden van Mayski's gezelschap Sikorski's vliegtuig onklaar hadden gemaakt: de veiligheid op het vliegveld van Gibraltar was notoir laks. Luitenant Prchal, die bekend stond dat hij nooit reddingsvesten droeg, droeg er wel één tijdens het ongeluk.
Feit is dat Sikorski's dood Stalin en in zekere zin ook Winston Churchill goed uitkwam; Polen verloor op een kritiek moment een leider met veel gezag in geallieerde kringen en één die niet terugdeinsde voor de confrontatie met de Sovjet-Unie. Dit laatste werd steeds meer een doorn in het oog voor de westelijke geallieerden, met name door de steeds (in 1943) dringend wordende vraag hoe de grenzen in het naoorlogse Centraal- en Oosteuropa getrokken zouden worden. Daarnaast speelde ook de kwestie Katyn. De opvolger van Sikorski, Stanisław Mikołajczyk, miste het charisma en de invloed van zijn voorganger en kon niets veranderen aan de besluiten van De Grote Drie inzake Polen.
Sikorski werd op 16 augustus 1943 begraven in Newark, vlakbij Londen, en op 17 september 1993 werd hij opnieuw begraven in Wawel, Kraków, in Polen.

Zie ook; http://www.elsevier.nl/web/Artikel.htm?contentid=213437 .
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2046
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: Władysław Eugeniusz Sikorski

Bericht door Jim »

asjemenou schreef:Het vliegtuig kwam redelijk intact op zijn rug terecht. Vijf lichamen, waaronder dat van Sikorski's dochter, zijn opmerkelijk genoeg nooit teruggevonden. Sikorski's lichaam vertoonde geen bijzondere beschadigingen die consistent zouden zijn met de krachten die optreden bij een vliegtuigongeluk. Wel vertoonde zijn hals kenmerken die overeenkwamen met wurging.
Hier heb ik persoonlijk al vraagtekens.
Of Sikorski levend of dood aan boord was als het vliegtuig neerstort krijgt het lichaam beschadigingen die hoe dan ook het gevolg zijn van het neerstorten.
En als Sikorski gewurgd zou zijn hoe zijn die anderen die gevonden zijn dan om het leven gekomen? Een heel gezeldschap gewurgd? Lijkt me sterk.
Stel dat er inderdaad sprake is van sabotage dan wil je uiteindelijk toch geen getuige overlevende in de vorm van de piloot of deze in het complot zit of niet?
Een bom die afgaat terwijl het toestel ver weg boven zee is, lijkt mij het meest effectief. Toestel met iedereen aan boord plots spoorloos.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Plaats reactie