In de vergetelheid 60 jaar na dato

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jumposaurus
Lid
Berichten: 98
Lid geworden op: 27 jun 2007, 18:47

In de vergetelheid 60 jaar na dato

Bericht door Jumposaurus »

Ook op deze site in de vergetelheid dat het 60 jaar geleden is dat op 18 december 2008 de operatie kraai plaatsvond.
Deze operatie was de eerste inzet van Nederlandse parachutisten.
Op 18 december jl kwamen veteranen voor de laatste maal bijeen om dit te herdenken.'
Voor verdere info
http://indisch4ever.web-log.nl/indisch4 ... kraai.html

laten wij ook deze mensen niet vergeten.

Jump
"All the way; par St Michel; Gluck ab; Whoa mahomet" http://www.paragroupholland.nl
merkloos
Lid
Berichten: 244
Lid geworden op: 14 sep 2008, 14:21

Re: In de vergetelheid 60 jaar na dato

Bericht door merkloos »

Dit is jammer genoeg een beetje de vergeten veteranen groep. Ik vind het jammer dat deze generatie veteranen vaak word vergeleken met oorlogs misdadigers door de politionele acties. Ter wijl deze mannen gewoon vochten voor hun vaderland en sommige zelfs sneuvelde.
koen
Lid
Berichten: 1057
Lid geworden op: 05 sep 2004, 14:22

Re: In de vergetelheid 60 jaar na dato

Bericht door koen »

Een zwarte pagina in de vaderlandse geschiedenis die maar al te graag weggeschoven word. Vergeten, maar gelukkig zijn er nog wat strijdende veteranen die wat van zich laten horen, het is aan ons om Indië niet te vergeten.
Moengoman
Lid
Berichten: 838
Lid geworden op: 21 okt 2006, 05:07
Locatie: Moengo, Suriname

Re: In de vergetelheid 60 jaar na dato

Bericht door Moengoman »

merkloos schreef:Dit is jammer genoeg een beetje de vergeten veteranen groep. Ik vind het jammer dat deze generatie veteranen vaak word vergeleken met oorlogs misdadigers door de politionele acties. Ter wijl deze mannen gewoon vochten voor hun vaderland en sommige zelfs sneuvelde.
Ja, dat is buitengewoon triest. Van mijn vader weet ik dat deze soldaten als helden vertrokken en als schlemielen terugkwamen - in de Nederlandse publieke opinie. Als wel vaker is de tragedie vooral te wijten aan de stupiditeit van de toenmalige Nederlandse regering. Die zette zichzelf op de internationale kaart als een autoritaire en antidemocratische koloniale macht, veroverde vrijwel geheel Java en werd toen teruggefloten door de VSA die de Marshallhulp dreigden stop te zetten.
Wat ook vaak vergeten wordt is dat Nederland deels voor een rechtvaardige zaak vocht: de autonomie/zelfstandigheid van Atjeh, de Molukken en Irian Djaja. Arrogant als de Nederlandse regering was vond ze het niet nodig om vertegenwoordigers uit die gebieden in haar politieke delegaties op te nemen.
Overigens was de oorlog net zo smerig als die in Vietnam. Het is helemaal cynisch om te beseffen dat Nederland een succesvollere militaire strategie volgde; het was de buitenlandse politiek die niet deugde. Het verhaal dat de Nederlandse militairen daarheen gingen om de Javaanse bevolking te beschermen is overigens een mythe. Volgens getuigenissen werden zij op Java met ijskoude stilte ontvangen. De Dajaks op Borneo en verschillende andere bevolkingsgroepen kozen de partij van Soekarno en Hatta.
Plaats reactie