Unieke Joodse waardering voor echtpaar

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Unieke Joodse waardering voor echtpaar

Bericht door Roel R. »

Unieke Joodse waardering voor echtpaar

EDE - Gerrit van den Berg en Jacoba van den Berg-Welbedacht krijgen op 11 mei de bijzondere Yad Vashem onderscheiding. Ze zijn hiervoor voorgedragen door Hanna Jetty Reichman-Leijdesdorff en Jenny Lina Unterman-Leijdesdorff. Zij zaten tijdens de oorlog bij de familie Van den Berg ondergedoken.

Beide oud-onderduiksters willen op deze manier, ruim 60 jaar later, blijk geven van hun enorme waardering. De Yad Vashem onderscheiding (De hand van God) is bedoeld voor degenen die zich belangeloos en met gevaar voor eigen leven hebben ingezet voor het redden van Joodse landgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De onderscheidingen kunnen worden aangevraagd door de geredden. Behalve de uitreiking van de onderscheiding en een bijbehorende oorkonde, namens het Joodse volk, worden de namen van de onderscheidenen vermeld op de ‘Muur der Rechtvaardigen’ in de tuin van de organisatie van Yad Vashem in Jeruzalem.

Ede Stad sprak met een van de voormalig onderduiksters, Jenny Lina Unterman-Leijdesdorff, destijds bijna vijf jaar oud. Zij is sinds 1962 woonachtig in Amerika, maar is momenteel in Nederland om de uitreiking bij te wonen. Ook haar zus Hanna, die eveneens in Amerika woont, zal de uitreiking bijwonen. Zij was toen zeven jaar oud.

Na een aantal omzwervingen langs andere onderduikadressen kwamen de zusjes Leijdesdorff in januari 1943 terecht bij de familie Van den Berg. Jenny vertelt: ,,We werden in Ede ondergebracht omdat ook onze ouders hier waren ondergedoken. We waren hier niet van op de hoogte. De Van den Bergs lieten ons regelmatig in de straat spelen waar onze ouders zaten. Bij slecht weer lieten ze ons op hun adres binnenkomen en verhalen vertellen, zodat onze ouders ons toch konden zien en horen. Wij wisten niet dat zij daar waren ondergedoken. Voor ieders veiligheid.” De kinderen waren ondergedoken maar ze gingen gewoon naar buiten. Op zondag gingen zij naar de kerk. ,,Er werd verteld dat wij uit Zeeland waren gevlucht, omdat die provincie grotendeels onder water stond. We hadden een andere achternaam gekregen. Gedurende de oorlog heetten wij Kromhout. Verder moest alles zo normaal mogelijk lijken,” aldus Jenny. In juli 1943 werden de ouders van de zusjes verraden. De ouders werden opgepakt en nog dezelfde maand in kamp Sobibor vergast. Om te voorkomen dat ook de kinderen opgepakt zouden worden, brachten de Van den Bergs hen in veiligheid. Ze overleefden de oorlog bij een kinderverpleegster in Breda, die in totaal tien Joodse kinderen in huis had.

De uitreiking vindt op 11 mei plaats op de middelbare school Het Streek in Bennekom. De heer Van den Berg is hier jarenlang directeur geweest.
Hulde aan deze mensen!

http://www.edestad.nl/index.asp?berichtid=80213
Gebruikersavatar
LHek
Lid
Berichten: 762
Lid geworden op: 20 nov 2003, 14:58
Contacteer:

Bericht door LHek »

Goed dat er nu nog steeds erkenning is voor deze mensen
Op zoek naar alles dat te maken heeft met de 101ste Airborne Divisie, 51st Highland Division en al het andere dat te maken heeft met operatie Market Garden en operatie Pheaseant
Verzamelaar_Freak
Lid
Berichten: 262
Lid geworden op: 27 dec 2002, 19:07
Locatie: kattttttttt

Bericht door Verzamelaar_Freak »

Beter laat dan nooit...
Plaats reactie