Bernhard gebruikt voorlaatste defilé voor protest

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bernhard gebruikt voorlaatste defilé voor protest

Bericht door Roel R. »

Bernhard gebruikt voorlaatste defilé voor protest

Door Hans Jacobs

Wageningen - Prins Bernhard heeft het defilé van oorlogsveteranen in Wageningen gisteren aangegrepen om te protesteren tegen de nieuwe baret van de landmacht. Met het dragen van de groene baret van het Korps Commandotroepen gaf de prins een politiek signaal af.

De kleur van dit omstreden hoofddeksel toont naar de smaak van velen binnen de krijgsmacht te veel overeenkomst met de traditionele en hooggeschatte groene baret van de commando's. Die hebben zelfs met een rechtszaak geprobeerd Defensie ervan te weerhouden de door Frans ... ontworpen baret in te voeren. Vergeefs, maar de 'tough guys' uit het leger vonden gisteren hun erecommando Bernhard aan hun zijde.

,,De prins mag het niet hardop zeggen, maar laat zo zien dat hij het niet eens is met de plannen om ook voor de landmacht een groene baret in te voeren. Hij laat duidelijk zien dat hij er trots op is commando te zijn,'' zegt woordvoerder W. Wentink namens de stichting 'Redt de groene baret'. De stichting wil in de bodemprocedure tegen het ministerie van Defensie mogelijk prins Bernhard oproepen als getuige.

De prins was in 1942 nauw betrokken bij de oprichting van de commando's en hij heeft 'zijn mannen' - tijdens de Tweede Wereldoorlog bestond zijn lijfwacht uit commando's - nooit in de steek gelaten. Dat wilde de prins, die gisteren werd vergezeld door Pieter van Vollenhoven en staatssecretaris Van der Knaap van Defensie, nog eens duidelijk maken. Dat de oude oorlogsveteranen het gebaar begrepen én hogelijk waardeerden, bleek meteen.

Voor het eerst marcheerden er gisteren dan ook militairen die het afgelopen jaar in Zuid-Irak gelegerd zijn geweest, naast 'oudgedienden' van vredesoperaties in onder meer de Sinaï, Libanon, Cyprus, Bosnië, Kosovo, Macedonië en Afghanistan. Het groeiende aantal vredesmissies betekent ook een toenemend aantal deelnemers aan de tocht, met een recordaantal van 4200. Ze lieten zich de toejuichingen en het applaus van de naar schatting 80.000 toeschouwers welgevallen.

Bernhard hoopt volgend jaar op 5 mei nog één keer het grote defilé ter herdenking van de Duitse capitulatie af te kunnen nemen. Dan is het zestig jaar geleden dat de Duitsers zich in hotel De Wereld in Wageningen overgaven. Bernhard (92) wil het daarna voor gezien houden, zo maakte luitenant-generaal b.d. Maas gisteren vlak voor het 29ste defilé bekend. Maas is voorzitter van het comité dat de herdenking organiseert.

Bernhard speelde al enige tijd met de gedachte een punt te zetten achter zijn actieve deelname aan het jaarlijkse defilé in Wageningen, waar hij in 1945 aanwezig was bij de Duitse overgave. Voor de bejaarde prins is het weliswaar, zo zei hij bij verschillende gelegenheden, het hoogtepunt van het jaar, maar ook voor hem begint de leeftijd nu te tellen. De RVD wist van zijn plannen, maar had nu nog geen aankondiging verwacht. Zestig jaar na de bevrijding is een mooi moment om - Deo Volente, zo benadrukte Maas - afscheid te nemen, heeft de prins gedacht.
rotterdamsdagblad.nl

Hulde aan de Prins,
Gebruikersavatar
Martijn
Lid
Berichten: 2268
Lid geworden op: 28 jan 2002, 21:14
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Bericht door Martijn »

Hulde aan de Prins,
Zeker Hulde aan de Prins. Er is nogal onderschat dat dit gevoelig ligt bij de commando's en terecht! Nederland heeft geen gevoel voor het leger naar mijn mening en die groene baret vind ik echt een vergissing! De waardering van de erecommando's was meteen duidelijk!
Afbeelding
"Wie leest die onderschriften eigenlijk?"
Plaats reactie