"Tweede Wereldoorlog begon vandaag 70 jaar geleden"

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jurrie
Moderator
Moderator
Berichten: 1947
Lid geworden op: 05 jan 2004, 23:09

"Tweede Wereldoorlog begon vandaag 70 jaar geleden"

Bericht door Jurrie »

Een Duits oorlogsschip loste de eerste schoten, en gaf daarmee het startsein voor de troepen van Adolf Hitler om Polen binnen te vallen. Die eerste schoten werden afgevuurd om 04.45 uur, vandaag precies 70 jaar geleden.

1 september 1939
Het grote drama begon allemaal op 1 september 1939 op de Westerplatte, het Poolse schiereiland bij de stad Gdansk. Vandaag een speciale plek van herdenken. Onder de aanwezigen premier Balkenende, maar ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Russische premier Poetin. Leiders van de twee landen die Polen vlak na de invasie onderling verdeelden.

Verzoening
De rol van de Sovjet Unie aan het begin van de oorlog wordt door Polen nog steeds als een steek in de rug gezien. Premier Poetin is uit op verzoening. Bondskanselier Merkel verontschuldigde zich zaterdag overigens ook al voor het leed dat Duitsland in de oorlog heeft veroorzaakt. In Polen werden ongeveer zes miljoen mensen vermoord. Nederland werd eigenlijk pas veel later, op 10 mei 1940, betrokken in de oorlog.
Bron: RTL Z

Leek me wel een gedenkwaardig moment ;).

Greetz,

Jurrie
tuniaz
Lid
Berichten: 69
Lid geworden op: 04 jan 2008, 14:27
Locatie: Haarlem

Re: "Tweede Wereldoorlog begon vandaag 70 jaar geleden"

Bericht door tuniaz »

Misschien een kleine aanvulling:
Herdenking WO II legt spanningen bloot GDANSK - „Zeventig jaar geleden opende de Duitse invasie van Polen het meest tragische hoofdstuk van de Europese geschiedenis.” Dat zei bondskanselier Angela Merkel dinsdag bij een ceremonie in het Poolse Gdansk, waar het begin van de Tweede Wereldoorlog werd herdacht.

„Ik buig voor de slachtoffers”, verklaarde de christendemocrate. „Ik herdenk de zes miljoen Joden en alle anderen die in Duitse concentratie- en vernietigingskampen een gruwelijke dood zijn gestorven. Ik herdenk de vele miljoenen mensen die hun leven in de strijd en het verzet tegen Duitsland hebben gelaten. Ik herdenk allen die onschuldig door honger, kou en ziekte, door het geweld van de oorlog en zijn gevolgen moesten overlijden”, sprak Merkel.

In de vroege ochtend van 1 september 1939 vuurde een oorlogsschip van het leger van nazi-Duitsland de eerste bommen af op een Pools militair complex bij Gdansk. Deze militaire operatie markeerde het begin van WOII. Polen probeerde de aanval af te slaan, maar ongeveer twee weken later viel het leger van de Sovjet-Unie Oost-Polen binnen. Dit voelde voor de Polen „als een dolkstoot in de rug”, zei de Poolse president Lech Kaczynski tijdens de herdenking.

Uit de woorden van Kaczynski blijkt dat het wantrouwen tussen Polen en Rusland over de Tweede Wereldoorlog tot op de dag van vandaag aanhoudt. Kort voor de Duitse invasie in Polen hadden het Derde Rijk en de Sovjet-Unie afgesproken Polen te verdelen en elkaar niet te zullen aanvallen. Met dat zogeheten Molotov-Von Ribbentrop Pact was het lot van het land bezegeld.

Het pact ligt nog altijd gevoelig in Rusland. Het Kremlin ziet de Sovjet-Unie als slachtoffer en als bevrijder van het nazisme. De Russische premier Vladimir Poetin hekelde bij de ceremonie in Gdansk dan ook de „aanhoudende pogingen” om het Duits-Russische verdrag de schuld te geven van de Tweede Wereldoorlog, ook al erkende hij dat het pact „moreel onaanvaardbaar” was. „Veel partijen hebben heel veel fouten gemaakt. Al deze handelingen maakten de enorme agressie van nazi-Duitsland mogelijk”, aldus Poetin.

Een topman van de Russische inlichtingendienst SVR ging nog een stap verder. Uit onlangs openbaar gemaakte documenten blijkt volgens generaal-majoor Lev Sotskov dat Polen eind jaren dertig heulde met de nazi's om zich samen met de Duitsers tegen de Sovjet-Unie te keren. „Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voor een deel bij Polen. Daarom proberen ze historische feiten te verdraaien”, concludeerde Sotskov.

Ook elders in Europa werd dinsdag stilgestaan bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. In het centrum van de Duitse stad Keulen werd een monument onthuld voor de tienduizenden Duitsers die tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerden voor Hitler te vechten. Het is het eerste gedenkteken in Duitsland voor deserteurs en dienstweigeraars. De weigeraars werden nog lang na de oorlog gezien als verraders. Pas in 2002 werden ze gerehabiliteerd.
Bron:http://www.telegraaf.nl/buitenland/4731 ... oot__.html
"Als we een mijnenveld tegenkomen, valt onze infanterie gewoon aan alsof het er niet was."
Georgy K. Zjoekov tegen Dwight D. Eisenhower, 1945
jurgen
Lid
Berichten: 1787
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Re: "Tweede Wereldoorlog begon vandaag 70 jaar geleden"

Bericht door jurgen »

In het centrum van de Duitse stad Keulen werd een monument onthuld voor de tienduizenden Duitsers die tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerden voor Hitler te vechten. Het is het eerste gedenkteken in Duitsland voor deserteurs en dienstweigeraars. De weigeraars werden nog lang na de oorlog gezien als verraders. Pas in 2002 werden ze gerehabiliteerd.
Niet zo onlogisch dat ze als verraders/lafaards werden beschouwd, zelfs lang na de oorlog.

Miljoenen mensen hun vader sneuvelde, of hun zo(on/nen), broers. En de veteranen zelf die het overleefden zagen het zelfs letterlijk gebeuren.
Dan gaat denk ik niet eerst de gedachte door hun hoofd dat ze dienst weigerden uit morele overwegingen, dan zijn het puur lafaards omdat ze aan hun dienstplicht trachtten te ontkomen...
Moengoman
Lid
Berichten: 838
Lid geworden op: 21 okt 2006, 05:07
Locatie: Moengo, Suriname

Re: "Tweede Wereldoorlog begon vandaag 70 jaar geleden"

Bericht door Moengoman »

Hadden die vaders, broers en zonen ook maar moeten deserteren. Elke verrader van de nazi's verdient minstens een medaille.
Gebruikersavatar
Charly1975
Lid
Berichten: 3211
Lid geworden op: 30 jan 2006, 16:09
Locatie: Betuwe

Re: "Tweede Wereldoorlog begon vandaag 70 jaar geleden"

Bericht door Charly1975 »

Moengoman schreef:Hadden die vaders, broers en zonen ook maar moeten deserteren. Elke verrader van de nazi's verdient minstens een medaille.
De keuzes die men had moeten maken zijn achteraf altijd makkelijk aan te wijzen natuurlijk. We kijken nu met andere ogen dan de mensen toen. Natuurlijk verdienen de mensen die zich verzet hebben tegen nazi's een medaille maar ik ben niet van mening dat de mannen die wel dienst hebben genomen per definitie fout waren en dat ze dan ook maar moeten deserteren, waarschijnlijk hebben velen van hen wel met de gedachten gelopen (vooral tegen het einde van de oorlog) maar op de momenten van twijfel kwam de kameraadschap bij hen omhoog: Ik kan wel deserteren...maar dan laat ik mijn maat achter.... en dat is denk ik één van de redenen waarom men dan toch maar doorvocht. Toen het echt duidelijk was dat de oorlog verloren was toen pas werd het voor de mannen ook 'makkelijker' om deserteren/zich over te geven.
Maar goed: Achteraf kijkt men de koe in de kont.
We're fools to make war
On our brothers in arms


(Mark Knopfler/Dire Straits - Brothers in Arms)
LEO
Lid
Berichten: 646
Lid geworden op: 30 apr 2005, 16:17
Locatie: Belgium
Contacteer:

Re: "Tweede Wereldoorlog begon vandaag 70 jaar geleden"

Bericht door LEO »

Vraag is natuurlijk wanneer ze deserteerden. Er zit een hemelsbreed verschil tussen een desertie in september 1939 en een desertie in mei 1945.

Ook het geval " doorvechten om zijn makkers niet in de steek te laten" gebeurde mijn inziens niet zo veel. Wat wel gebeurde is dat men na een verblijf in het lazaret opnieuw wou ingedeeld worden bij de vroegere makkers, wat dan weer heel normaal is.
Moengoman
Lid
Berichten: 838
Lid geworden op: 21 okt 2006, 05:07
Locatie: Moengo, Suriname

Re: "Tweede Wereldoorlog begon vandaag 70 jaar geleden"

Bericht door Moengoman »

Charly1975 schreef:ik ben niet van mening dat de mannen die wel dienst hebben genomen per definitie fout waren en dat ze dan ook maar moeten deserteren.
Beweer ik dat dan? Men kan fouten maken zonder zelf fout te zijn. Overkomt mij dagelijks. Maar Duitsers uit die tijd moeten ook geen medegevoel van mij verwachten omdat ze hun vaders, broers en zoons hebben zien sneuvelen. Ze hebben de keuze gemaakt om door te vechten en moeten niet piepen als ze de gevolgen moeten dragen. Ze hebben al helemaal niet het recht om Duitsers die besloten er mee op te houden te veroordelen. Als Duitsers deserteurs als verraders beschouwen - zoals bv Marlene Dietrich is overkomen - dan voel ik alleen maar verachting. Voor wat betreft het tijdstip van desertie, beter laat dan nooit. Mensen als Jurgen zouden zich eens moeten afvragen hoeveel Geallieerde soldaten de oorlog hebben overleefd juist omdat Duitse deserteurs nog langer weigerden te schieten.
Gebruikersavatar
koos24
Lid
Berichten: 964
Lid geworden op: 10 aug 2005, 20:49

Re: "Tweede Wereldoorlog begon vandaag 70 jaar geleden"

Bericht door koos24 »

LEO schreef:Vraag is natuurlijk wanneer ze deserteerden. Er zit een hemelsbreed verschil tussen een desertie in september 1939 en een desertie in mei 1945.

Ook het geval " doorvechten om zijn makkers niet in de steek te laten" gebeurde mijn inziens niet zo veel. Wat wel gebeurde is dat men na een verblijf in het lazaret opnieuw wou ingedeeld worden bij de vroegere makkers, wat dan weer heel normaal is.

Wetenschappelijk onderbouwen kan ik het niet maar ik denk dat veel soldaten WEL doorvochten
om hun kameraden niet in de steek te laten.
De groepsgeest, de angst als lafaard te worden gezien en ga zo maar door.
En waar moest je heen als deserteur? Naar huis? Daar werd je gegarandeerd gevonden of veraden.
Denk niet dat ze vochten: führer volk en vaderland
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Plaats reactie