Hongerwinter in Haarlose boerderij

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rick de G.
Lid
Berichten: 640
Lid geworden op: 23 jan 2008, 16:32
Locatie: Weert, op de fiets met Justin achterop

Hongerwinter in Haarlose boerderij

Bericht door Rick de G. »

zondag 07 februari 2010 | 22:08

Afbeelding
Acteurs en crew in actie op de set in Haarlo. Foto: Jan Houwers

HAARLO - Het verhaal van de film over een gezin in de hongerwinter speelt zich af in De Steeg, aan het randje van de Veluwe. Daar worden ook de buitenopnamen gemaakt, waarbij acteur Maiko Kemper (Zwartboek) als Duitse Feldgendarmerie-Oberleutnant opduikt. Maar ‘binnen’ is acteur Dennis Scholten echt in vertrouwde omgeving: de huiskamer van zijn grootouders in Haarlo.


De negentienjarige acteur tipte regisseur Paul Haans/Paul Alexander over het interieur, waarin weinig is gemoderniseerd. Voor de opnamen wordt de kamer ‘teruggepimpt’ om historisch verantwoord door te kunnen gaan voor de ruimte waarin zich gebeurtenissen afspelen in de hongerwinter van 1944/1945. In de praktijk betekent dat vooral dat de gaskachel wordt verstopt. Met een rek drogend wasgoed er voor en een paar emaille kroezen erop is het weer een hout- of kolenkachel.

„Het plaatje klopt echt”, zegt historicus Rick de Geest, die de opname begeleidt. „Ook dat bed in de woonkamer. Er was zo weinig brandstof dat in veel huizen het bed in de kamer werd gezet.”

Zoals in de lowbudgetproductie van Eye Vision meer gebeurt, heeft De Geest ook een figurantenrol: een dag eerder reed hij in De Steeg als Duitse soldaat met ‘Oberleutnant’ Maiko Kemper mee. „We hadden gisteren een primeur in de Nederlandse filmgeschiedenis”, weet De Geest. „Sander van Diepen als geüniformeerde landwachter. Voor zover bekend is na de oorlog die NSB-hulppolitie nooit eerder in beeld gebracht.” De voor de film gebruikte uniformen zijn meest kopieën, de insignes en allerlei attributen echt. Het gros van de dertig medewerkers die vrijdag en zaterdag in De Steeg en zondag in Haarlo actief zijn rond de filmopnamen, doet dat vooral uit bevlogenheid. „Mijn ouders zorgen hier bijvoorbeeld voor het eten”, illustreert Scholten met een blik richting de catering van de filmcrew: in de keuken van zijn grootouders staat zijn moeder broodjes frikadel te maken.

Het betekent dat de hoofdrolspelers enkele vertrekken verderop extra goed moeten acteren, want praten over honger met een vleugje frikadel is niet eenvoudig. Evengoed wordt de film wel een serieus product, dat in de loop van april te zien zal zijn op de site van Eye Vision. „Het wordt een korte film van tien à twaalf minuten”, zegt Scholten.<NO1><NO>

In de praktijk heerst rondom de set vooral stilte: wie niets te doen heeft, mailt of chat wat op een Blackberry of laptop, nipt aan een beker koffie of staart uit het raam. Als via een afgesloten tussendeur weer eens ‘Stilte! Opname!’ klinkt, veert in de keuken iemand op en wipt een telefoonstekker uit het contact. De eenentwintigste eeuw zou zich eens kunnen opdringen...

De film is te zijner tijd te zien op http://www.eyevision.nl

Bron: Twentsche Courant Turbantia
Grenadier Markus Schenk
Plaats reactie