Symposium '2010 - De Oorlog met Pensioen'

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Stichting DdM
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: 27 apr 2010, 09:34

Symposium '2010 - De Oorlog met Pensioen'

Bericht door Stichting DdM »

Graag maken we u attent op het minisymposium '2010 - de oorlog met pensioen?' dat op 11 mei plaatsvindt ter gelegenheid van de lancering van de website http://www.klimnaardevrijheid.nl (zie bijlage & website voor de trailer).

http://www.klimnaardevrijheid.nl vertelt het verhaal van de zuidelijke Engelandvaarders: Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog een gevaarlijke reis dwars door bezet Europa maakten om zich in Engeland aan te sluiten bij de geallieerden. De website toont de afgelegde routes en presenteert via interviews de bijbehorende reisverhalen en persoonlijke ervaringen onderweg. Ook stelt de website een aantal niet eerder gepubliceerde unieke egodocumenten, zoals foto’s, dagboeken en verslagen, beschikbaar voor het grote publiek.

Voorafgaand aan de lancering vindt een rondetafelgesprek plaats met als thema 2010 – de oorlog met pensioen?. Daarbij staat de vraag centraal of en hoe de herinnering aan de oorlog zal veranderen in de komende jaren. Het gesprek staat onder leiding van Hans Blom, voormalig directeur van het NIOD. Panelleden zijn de historici Jolanda Withuis (NIOD) en Christ Klep (Universiteit Utrecht). Een korte biografie van de panelleden staat onder het programma.

Mocht u de bijeenkomst willen bijwonen dan kunt u voor 1 mei contact opnemen met Stichting DdM via stichtingddm@gmail.com.

De middag begint om 15.00 uur in de Pleinzaal van Sociëteit De Witte te Den Haag (Plein 24). Het symposium sluit af rond 16:30 uur met de lancering van http://www.klimnaardevrijheid.nl. Daarna vindt een borrel plaats.


Met vriendelijke groet, namens Stichting DdM,

Hylke Faber

Programma 11 mei 2010:
15.00 uur Ontvangst in Sociëteit De Witte (Pleinzaal) te Den Haag (Plein 24)
15.30 uur Welkomstwoord
15.40 uur Symposium 2010 - De oorlog met pensioen?
Hans Blom, voormalig directeur Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie
Christ Klep, onderzoeker Universiteit Utrecht
Jolande Withuis, onderzoeker Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie
16.30 uur Officiële lancering http://www.klimnaardevrijheid.nl
Aansluitend borrel
Voor meer informatie: Hylke Faber (stichtingddm@gmail.com of 06 – 24 64 31 47)

Over de sprekers:

Hans Blom is voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is met name bekend geworden door zijn oratie In de ban van goed en fout? uit 1983, waarin hij afstand nam van het goed-foutparadigma van zijn illustere voorganger Lou de Jong, en door het Srebrenica-rapport dat hij met enkele collegae schreef. In 2007 heeft Blom afscheid genomen van het NIOD en de Universiteit van Amsterdam.

Sociologe Jolande Withuis is als onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Daarnaast publiceert zij regelmatig in NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw en is zij columnist bij het Historisch Nieuwsblad. Haar biografie van verzetsman Pim Boellaard, Weest manlijk, zijt sterk werd bekroond met de Grote Geschiedenisprijs 2009 en recent met de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. Voor Na het kamp. Vriendschap en politieke strijd kreeg zij de NWO-Eurekaprijs 2006. In de zomer van 2010 verschijnt: Jolande Withuis, Annet Mooij (eds.), The Politics of War Trauma. The Aftermath of World War II in Eleven European Countries. Amsterdam/Somerset, Aksant/Transaction 2010.

Christ Klep is als historicus verbonden aan het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis (Geschiedenis der Internationale Betrekkingen) van de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de internationale betrekkingen met bijzondere aandacht voor defensievraagstukken en mensenrechten. Tot 2000 is hij verbonden geweest aan het Instituut voor Militaire Geschiedenis (IMG) te Den Haag. Hier heeft hij zich beziggehouden met onder meer de Tweede Wereldoorlog en internationale vredesoperaties. Hij heeft tevens gewerkt als freelance historicus en docent aan verschillende opleidingsinstituten van het Ministerie van Defensie. In 2000 is het boek Van Korea tot Kosovo. De Nederlandse militaire deelname aan vredesoperaties sinds 1945 (Den Haag, 2000, samen met R. van Gils) verschenen.
-------------------
Stichting DdM - Bankaplein 31 - 3531 HK Utrecht
KvK 30209145 - Postbank 1135140

Comité van Aanbeveling:

Prof. Dr. Hans Blom, oud-directeur NIOD
Prof. Dr. Mr. Frits Bolkestein, oud-Eurocommissaris
Dr. Agnes Dessing, auteur ‘Tulpen voor Wilhelmina’
Drs. Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum Amsterdam
Kees van Langeraad, oud-televisieregisseur NOS
Prof. Dr. Sonja de Leeuw, voorzitter Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, oud-kroonlid Raad voor Cultuur
Sierk Plantinga, Archivaris Nationaal Archief
Erik Schilp, directeur Nationaal Historisch Museum
Plaats reactie