Dagblad Trouw eert medewerkers uit verzet met bijlage en DVD

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
-

Dagblad Trouw eert medewerkers uit verzet met bijlage en DVD

Bericht door - »

Dagblad Trouw eert medewerkers uit verzet met bijlage en DVD

Bijna zeventig jaar na de Duitse inval van 10 mei 1940 – en 65 jaar na de bevrijding van de Duitse onderdrukker – komt Trouw zaterdag 1 mei met de speciale bijlage ‘De laatsten van Trouw’. “Een eerbetoon aan de elf mannen en vrouwen die erin aan het woord komen”, zegt hoofdredacteur Willem Schoonen. “Maar ook aan al die andere leden van de Trouw-groep.” Mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven – al dan niet bewust – op het spel hebben gezet. Maar liefst 130 Trouw-medewerkers werden tijdens WO II door de Duitsers gefusilleerd.

Schoonen over de elf oud-medewerkers: “Achteraf zeggen ze: ‘je deed het gewoon’. Maar het was niet gewoon. Het was van bijzondere betekenis dat zij, onder de neus van de Duitse bezetters, Trouw bij de mensen brachten. Van bijzondere betekenis voor die lezers, en voor de democratie en vrijheid die wij nu genieten.”

Naast de ‘laatsten van Trouw’ is er in de twintig pagina’s tellende bijlage aandacht voor de manier waarop Trouw tijdens de bezetting werd gemaakt, de continue interne strijd over de te varen koers en de betrokkenheid van Trouw-medewerkers bij het gewapend verzet. In het verlengde van de papieren special verschijnt afzonderlijk hiervan een door de redactie van Trouw gemaakte DVD.

Hierin vertellen de elf hoe ze als tieners en twintigers in het verzetswerk belandden. “Opvallend is de bescheidenheid waarmee zij over hun werk vertellen”, zegt Trouw-verslaggever George Marlet. “Een typerende uitspraak: ‘Ik was maar een schakeltje in het geheel’. Daarbij vonden de elf het niet nodig om lang stil te staan bij de grote risico’s en soms traumatische ervaringen. Eén voor één bijzondere mensen die nog steeds trots zijn op Trouw, hùn krant.”

Abonnees en losse kopers van dagblad Trouw ontvangen zaterdag 1 mei bij hun krant een DVD met ‘Overwinning in Europa’, één van de dertien afleveringen uit de onlangs verschenen DVD-box WO2 in HD&kleur. Wie deze box bestelt, ontvangt ook de DVD ‘De laatsten van Trouw’.


Meer informatie vanaf 1 mei op http://www.trouw.nl/laatsten
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8131
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Re: Dagblad Trouw eert medewerkers uit verzet met bijlage en

Bericht door Proos »

Verplaatst uit 'algemene vragen', het bevat geen vraag. Maar wel interessant voor 'actueel'.
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
Marcello
Lid
Berichten: 52
Lid geworden op: 02 mei 2010, 17:03

Re: Dagblad Trouw eert medewerkers uit verzet met bijlage en

Bericht door Marcello »

ik heb de krant vandaag ontvangen, ik heb de dvd net gekeken.
erg heftig...
Plaats reactie