'Souvenirs' van slachtoffers Holocaust steeds vaker verkocht

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Opgeheven account 4914

'Souvenirs' van slachtoffers Holocaust steeds vaker verkocht

Bericht door Opgeheven account 4914 »

'Souvenirs' van slachtoffers Holocaust steeds vaker verkocht

Steeds meer mensen kopen memorabilia van de miljoenen Joden die het slachtoffer werden van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Tal van Joodse groeperingen wereldwijd reageren woedend op deze trend.

Websites
De internetverkoop van de gele sterren die Joden verplicht moesten dragen, poppen van kinderen in concentratiekampen als Auschwitz, papieren geld dat gebruikt werd in de Poolse getto's zijn de laatste hype bij verzamelaars van militaire spullen. De Amerikaanse 'Jewish Memory' website verzamelt en verkoopt memorabilia uit Duitsland, Polen en andere Europese landen. "Er is tot nu geen plaats waar je broches, armbanden en uniformen gedragen tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen en Joodse getto's kunt kopen. Als je spullen uit die periode hebt, aarzel dan niet om foto's en beschrijving te sturen. Het is een trieste herinnering aan een droevige periode, maar een onderdeel van de echte Joodse geschiedenis. Deze spullen kunnen helpen om je kinderen bij te leren over geschiedenis. De items uit deze periode helpen mensen deze droevige periode te herinneren en ervoor te zorgen dat de geschiedenis zich nooit meer herhaalt", aldus de oprichters.

De site heeft momenteel een zeldzame houten pop van een Joods kind uit de Holocaust, de verkopers vragen er 2500 euro voor. Een andere website Historama, opereert vanuit Israël en biedt werkvergunningen, arrestatiebevelen en geld uit getto's aan.

Zeep
Eerder deze maand kreeg een souvenirshop in het Canadese Montreal kritiek van Joodse groeperingen nadat het zogezegd zeep gemaakt van vet van slachtoffers van de Holocaust verkocht, er was een swastika in gegraveerd. Deze werd verkocht in een glazen kistje met een kaartje waarop 'Polen 1940' stond. De eigenaar van de winkel Abraham Botines, die zelf Joods is, beweerde dat de zeep gemaakt was van mensen. Hij vindt het belangrijk om dit soort memorabilia te verkopen om de Holocaust te herinneren. Volgens kenners is deze zeep vals, onderzoek toont namelijk aan dat de Nazi's helemaal geen zeep maakten van slachtoffers.

Verkeerde handen
De verkoop van deze memorabilia baren velen zorgen, ze hebben schrik dat ze in de verkeerde, rechtse handen zullen vallen. Een Zweedse neo-nazi stal vorig jaar het onderdeel 'Arbeit macht frei' van de poort aan de ingang van het Poolse concentratiekamp Auschwitz, het werd gelukkig teruggevonden. Alice Herscovitch, directeur van het Holocaustcentrum in Montreal: "De verkoop van objecten die de Nazi's en haat verheerlijken doen me niets. Ze helpen ons zeker niets te herinneren, dit is simpelweg wansmakelijk.

Afbeelding
Naar: HLN.be
~Mieke~
Lid
Berichten: 15
Lid geworden op: 25 mei 2010, 11:11

Re: 'Souvenirs' van slachtoffers Holocaust steeds vaker verk

Bericht door ~Mieke~ »

klinkt misschien heel stom en naïef hoor, maar kan iemand mij vertellen op welke manier het nazi's verheerlijkt als je spullen van joodse gevangenen verzamelt? Ik zou dolgraag zo'n originele jodenster te pakken krijgen!!
Plaats reactie