Nog een Stalin-beeld weg in Georgië

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)

Moderator: Mr Mojo Risin

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jentyyy
Beste Avatar 2010
Beste Avatar 2010
Berichten: 992
Lid geworden op: 29 dec 2009, 20:30
Locatie: Ardooie (België)

Nog een Stalin-beeld weg in Georgië

Bericht door Jentyyy »

Nog een Stalin-beeld weg in Georgië

Tbilisi, 27 juni. Autoriteiten hebben zondag een tweede standbeeld van de sovjetdictator Jozef Stalin verwijderd, dit keer in de plaats Tkibuli.

Vrijdagnacht haalden de autoriteiten al een bekend bronzen beeld van de dictator weg in Gori, de geboortestad van Stalin. Om dat beeld is de afgelopen jaren veel te doen geweest. De Georgische president Michail Saakasjvili wilde het laten weghalen.

De meeste Georgiërs, onder wie de pro-westerse president, zien het monument als een symbool van de nog altijd grote Russische invloed op het land, sinds de val van de Sovjet-Unie, begin jaren negentig. Maar voor veel Georgiërs geldt de voormalige Sovjetleider nog altijd als een held. Saakasjvili raakte in augustus 2008 kortstondig in oorlog met Rusland over twee afvallige provincies, maar Georgië werd bij die oorlog verslagen door het Russische leger. Beide beelden werden diep in de nacht verwijderd, waarschijnlijk om protesten te voorkomen.
België verwacht van u dat gij uw vaandel eer zult aandoen, wat er ook moge gebeuren. Mijn lot zal het uwe zijn. Onze zaak is rechtvaardig en rein. De voorzienigheid zal ons helpen. Leve België
Leopold III, 25 mei 1940
Gebruikersavatar
beno
Lid
Berichten: 700
Lid geworden op: 18 apr 2009, 21:01

Re: Nog een Stalin-beeld weg in Georgië

Bericht door beno »

Ik ben in Talinn (Estland) eens op een standbeeldenkerkhof geweest: een groot veld vol stalin- en leninkoppen, beelden... Indrukwekkend.
Plaats reactie