"Historische kans op amnestie voor collaborateurs"

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Opgeheven account 4914

"Historische kans op amnestie voor collaborateurs"

Bericht door Opgeheven account 4914 »

"Historische kans op amnestie voor collaborateurs"

Afbeelding
Oud-sp.a-voorzitter Steve Stevaert steunt het voorstel van Hilde Kieboom.


Minister van Staat Steve Stevaert schaart zich achter het voorstel om de zwarte bladzijde van de Tweede Wereldoorlog eindelijk om te draaien. "Ik ben altijd tegen amnestie geweest, om ideologische en familiale redenen, " zegt de oud sp.a-voorzitter. Stevaerts grootvader, die behoorde tot het 'witte' kamp, werd tijdens de bezetting thuis vermoord, in nooit opgehelderde omstandigheden.

"Maar nu het amnestievoorstel komt uit onverdachte hoek, die van 'rode barones' Hilde Kieboom en de Sint-Egidiusgemeenschap, met geen andere agenda dan het nastreven van verzoening, wil ik het steunen."

Oude wonden helen
In een interview met het weekblad Knack, dat vandaag verschijnt, stelt Kieboom dat Bart De Wever en Elio Di Rupo vandaag een historische kans hebben om oude wonden te helen. "Ik bedoel de hele kwestie van amnestie voor collaborateurs van tijdens de Tweede Wereldoorlog. We zijn allemaal voor Amnesty International, maar o wee als het daar over gaat. Ik stel niet ter discussie dat de joodse holocaust een absoluut dieptepunt in de geschiedenis was, maar ik vraag mij af of er op politiek niveau over het amnestiedossier geen toenadering mogelijk is."

"Het zijn altijd de Franstalige socialisten geweest die daarbij hebben dwarsgelegen. En voor veel Vlaams-nationalisten is dat nog altijd een heel emotionele zaak. De harde kern onder hen zit nog altijd met een onverwerkt oorlogsverleden. Wij staan daar niet vaak bij stil, maar oorlog slaat verschrikkelijke wonden, die zestig jaar na datum nog altijd heel bepalend kunnen zijn. Het zou mooi zijn mochten Di Rupo en De Wever de kans zien om in dat symbolisch dossier eindelijk verzoening te brengen."

Onverwerkt verleden
In La Libre Belgique van vandaag verduidelijkt Kieboom: "Ik heb de indruk dat het Vlaams-nationalistisch discours sterk emotioneel is, weinig rationeel, en dat de harde kern van het Vlaams separatisme wortels heeft in het onverwerkte verleden van de Tweede Wereldoorlog. Een onverwerkt verleden zal altijd leiden tot rancunes."

In tegenstelling tot onze buurlanden werkte België na de Tweede Wereldoorlog nooit een amnestieregeling uit voor mensen die "fout" waren tijdens de bezetting.
Bron: HLN.be
Opgeheven account 4914

Re: "Historische kans op amnestie voor collaborateurs"

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Vaderlandse verenigingen uit WO II willen niet weten van volledige amnestie

(Belga) De vaderlandse groeperingen uit de Tweede Wereldoorlog kunnen zich niet vinden in de voorstellen van een volledige amnestie. Dat staat in een mededeling van de Groep De Herinnering, die mede ondertekend werd door tal van organisaties, waarin gereageerd wordt op onder meer het anmestievoorstel van Hilde Kieboom.

In een interview met Knack stelde Kieboom eind juni dat Bart De Wever en Elio Di Rupo een historische kans hebben om oude wonden te helen: "Ik bedoel de hele kwestie van amnestie voor collaborateurs van tijdens de Tweede Wereldoorlog. (...) Ik stel niet ter discussie dat de joodse holocaust een absoluut dieptepunt in de geschiedenis was, maar ik vraag mij af of er op politiek niveau over het amnestiedossier geen toenadering mogelijk is." In hun mededeling zetten de vaderlandse verenigingen zich hiertegen af: "Vandaag laten stemmen zich horen om de herinnering aan de strijders voor de vrijheid uit de Tweede Wereldoorlog verloren te laten gaan. Zij willen alles vergeten ten voordele van de collaborateurs. Ze stellen een maatregel voor van volledige amnestie. Deze zou leiden tot het ontkennen van hun collaboratieverleden, het afschaffen van hun opgelopen veroordelingen en zij zouden zelfs als slachtoffer beschouwd worden". De verenigingen beschouwen dit als een belediging voor de weerstanders, politieke gevangenen, weggevoerden en oud-strijders. Ze kunnen niet aanvaarden dat stappen tot toenadering gezet worden onder het voorwendsel van sociale waarden omdat die kunnen leiden tot het ontkennen van de waarden van de democratie.
Bron: metrotime.be
Plaats reactie