Extreemrechts in Letland viert nazi-invasie van 1941

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Opgeheven account 4914

Extreemrechts in Letland viert nazi-invasie van 1941

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Extreemrechts in Letland viert nazi-invasie van 1941

In de Letlandse hoofdstad Riga willen extreemrechtse groeperingen morgen een herdenkingsmars houden voor de invasie van de Duitse troepen in 1941. Het hof van beroep heeft het oorspronkelijke gerechtelijke verbod daarover opgeheven.

Minister-president Valdis Dombrovskis en minister van Buitenlandse Zaken Aivars Ronis zijn "verrast en geschokt" door de uitspraak. Met alle respect voor de mensenrechten en de onafhankelijkheid van de rechtbanken kan de "vrije meningsuiting niet worden uitgebreid tot nazipropaganda", zeggen ze.

Holocaust
De herdenkingsmars vindt plaats vier dagen voor een bezoek van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman. Die woont zondag een ceremonie bij om de vernietiging van bijna alle Joden uit Riga tijdens de Holocaust te herdenken.

"De nazi-invasie vieren betekent ook de massamoord vieren van alle Letlandse slachtoffers," zegt directeur Efraim Zuroff van het Simon-Wiesenthal-Center in Jeruzalem. "Dit waren voornamelijk joden, maar ook communisten, zigeuners en geesteszieken."
Bron: HLN.be
Plaats reactie