Kostbare gedenkplaat duikt weer op

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Opgeheven account 4914

Kostbare gedenkplaat duikt weer op

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Kostbare gedenkplaat duikt weer op

Een kostbare gedenkplaat , een eerbetoon aan Belgische soldaten uit de Tweede Wereldoorlog, is opgedoken op een zolder in Maastricht nadat ze decennialang vermist was. De gedenkplaat hoorde bij een brug die de Normandische kustplaats Deauville als dankbaarheid schonk aan de bevrijders van de Belgische Brigade Piron.

Voor het filmpje: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/m ... u/1.819948
Bron: deredactie.be
Nederlandse studenten bezorgen gedenkplaat terug aan veteranen

MECHELEN - Een oude gedenkplaat van de brigade Piron, die op een Nederlandse zolder werd teruggevonden, heeft een nieuw onderkomen gevonden.
Docent Ad Van Kempen van de lerarenopleiding geschiedenis van de Universiteit van Tilburg vond een jaar geleden een gedenkplaat op de zolder van het kot van zijn dochter. De plaat, een authentieke gedenkplaat ter herinnering aan de 'Pont des Belges', dateert van kort na de Tweede Wereldoorlog en was toen op een brug in Deauville getimmerd. Van Kempen liet zijn studenten uitzoeken waar ze vandaan kwam en gaf hen de opdracht een nieuwe bestemming voor de plaat te zoeken.


'Een groep van 40 Belgen die trachtte te vluchten, werd daar opgepakt', zegt Léon Zielinski, een van de leden van de campagnie Marcel Fourner. 'We hadden de keuze: ofwel meevechten in Frankrijk, ofwel uitgeleverd worden aan Duitsland. Veel jonge Belgen beseffen niet meer dat er ook Belgen vanuit Engeland deelnamen aan de bevrijding van Normandië.'
Bron: Hetnieuwsblad.be
Plaats reactie